Бошко Обрадовић изазвао инцидент у Скупштини Србије

Током заседања у Скупштини Србије дошло је до инцидента након што су посланици Бошко Обрадовић и Иван Костић ушли у салу и унели транспаренте до скупштинске говорнице.

Лидер Двери Бошко Обрадовић и посланик Иван Костић ушли су у салу током седнице, како би изразили незадовољство јер, како кажу, српске власти не реагују на усвајање спорног закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Обрадовић је показивао транспаренте на којима је писало "Мило, лопове, не дамо ти светиње" и "Вучић–Ђукановић браћа близанци", а Костић "Србијо, зашто ћутиш".

На овај потез Обрадовића реаговао је Александар Мартиновић из СНС-а и група посланика владајуће коалиције, као и министар одбране Александар Вулин.

Дошло је до општег комешања и гурања, а током којег је један од посланика отео транспаренте и поцепао их.  

Председница парламента Маја Гојковић је позивала посланике "да не наседају на унапред планиране провокације Бошка Обрадовића". 

"Ко зна чије налоге они морају овде да спроводе и праве циркус, оно што смо гледали у парламентима у нашем окружењу", рекла је Гојковићeва, која је "замолила" и посланика СНС-а Маријана Ристичевића да се суздржи. 

Седница је прекинута на десетак минута, а потом су посланици наставили рад.

Вулин: Ово је срамота, извињење грађанима

Посланицима се обратио министар одбране Александар Вулин, који је упозорио да је оно што је учинио Обрадовић срамота "коју ће сада непријатељи Србије са великом радошћу приказати као лице српског парламента" и "вртеће се по свим телевизијама".

Министар се извинио грађанима Србије због оног што се десило.

"Нажалост, јутрос смо рекли да ће се све урадити да се сукоби, оргнизовани и оркестрирани у Бањалуци, Подгорици, прелију и заврше у Београду. Јутрос смо рекли да ће бити напад на Народну скупштину", рекао је Вулин.

Замолио је све грађане Србије да "никада не поверују да је ово што се данас десило лице српског парламента" и казао да "српски парламентарци нису љотићевци, нису фашисти, нису људи који ће ући да брукају своју Скупштину". 

Обрадовић: Политички перформанс 

У скупштинском холу након инцидента новинарима се обратио Бошко Обрадовић, наводећи да је то био "политички перформанс уобичајен у светској парламентарној пракси, са циљем да изразе незадовољство и одлукама у Подгорици и 'млаким' реаговањем у Београду на те одлуке".

Они су се, каже, обратили, у том тренутку председавајућем Арсићу и министру Вулину са питањем зашто државни врх "ћути док траје прогон српског народа и СПЦ у Црној Гори", а на седницу су, наводи, дошли да затраже од владајуће већине да заузме став према догађајима у Црној Гори.

"Мислим да сте сви могли бити сведоци у директном преносу РТС-а како смо колега Костић и ја демонстративно ушли у салу пленума Народне скупштине Републике Србије са транспарентима на којима је писало – зашто ћутиш Србијо? Мило, лопове, не дамо ти светиње", навео је Обрадовић. 

Демантовао да је присталица радикализације и насилних метода, те најавио даље протесте, грађанску непослушност, блокаду државних институција и "перформансе" у наредној години.

Maртиновић: Реаговао сам као човек, не као политичар

Александар Мартиновић је рекао да је спреман да трпи све политичке и правне санкције због свог понашања у парламенту и указао да је "понашање посланика Двери Бошка Обрадовића превршило сваку меру".

"Реаговао сам не као политичар, већ као човек", додао је шеф посланичке групе СНС-а и поновио да је морао да реагује на транспарент који је поистоветио Александра Вучића са Милом Ђукановићем, јер је, каже, то "увреда не само за председника и СНС, већ за цео српски народ".

"На другом транспаренту је писало, ако се не варам – Мило и Вучић су браћа близанци или Мило Вучићу, тако нешто, ја сам реаговао кад сам видео тај други транспарент зато што сам сматрао да је ношења таквог транспарента у скупштини највећа увреда. Можда сам у очима неких грађана направио грешку, можда сам направио грешку и по мишљењу прдседника моје странке, нема везе, постоји нешто што је важније од посланичког мандата, нешто што је важније од неких привилегија које имам као народни посланик у односу на обичне грађане а то је част", поручио је Мартиновић.

Додаје да ће Вучић "учинити све по Уставу да се заштите права српског народа" у Црној Гори и интерси СПЦ, пре свега имовински.

Поводом данашњих инцидената, стигле су бројне реакције и осуде

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво