Усвојен буџет Војводине

Посланици Скупштине Војводине усвојили Буџет покрајине за 2010. годину од 56,45 милијарди динара. Против предлога гласала опозиција, девет посланика Савеза војвођанских Мађара и осталих странака из састава Мађарске коалиције.

Буџет покрајине за 2010. годину од 56,45 милијарди динара, усвојили су вечерас посланици Скупштине Војводине. У буџет су укључена и неутрошена средства из ранијих година од 10,4 милијарде динара.

Осим опозиције, против предлога је гласало и девет посланика Савеза војвођанских Мађара (СВМ) и осталих странака из састава Мађарске коалиције.

Председник СВМ Иштван Пастор рекао је да је расправа о буџету преурањена, будући да Скупштина Србије још није усвојила буџет Србије за наредну годину.

Председник СВМ, који је и потпредседник војвођанске владе, замерио је коалиционим партнерима што се буџетом ограничава реализација пројеката Фонда за капитална улагања јер ће четири од укупно 10 милијарди динара морати да буде извођено за изградњу Коридора 10, а остатак средстава значајно је оптерећен потраживањима извођача.

Три седмине буџета за капитална улагања 

Такође је замерио и што од укупног износа буџета, 31 милијарда динара чине трансферна средства, а свега 21 милијарда ефективна средства за финансирање свих осталих функција покрајине, што је за СВМ неприхватљиво јер према Уставу Србије три седмине буџета мора бити опредељено за капитална улагања.

Скупштина Војводине одбацила је свих 26 амандмана које су на предлог буџета поднели посланици Српске радикалне странке, који су заједно са посланицима Демократске странке Србије оценили током расправе да буџет није развојни и нема социјалну димензију, па грађанима Војводине неће донети ништа добро.

Опозиција је оценила и да је буџетски дефицит од 10,5 милијарди динара велика опасност по девизни курс и инфлацију, као и да ће утицати на враћање кредита међународним финансијским институцијама.

На висину буџета утицала економска криза 

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је у експозеу да ће приоритетни циљеви при реализацији буџета бити капитална улагања и програми који омогућују отварање нових радних места и развој привреде.

Пајтић је рекао да је на висину буџета опет утицала глобална економска криза и да је пројектован рестирктивно, али да ће се и поред тога покрајина држати приоритетних циљева.

"Учинили смо све да направимо максималне уштеде да бисмо остварили два циља, а то су програми подршке отварању нових радних места и пројекти покрајинских фондова који ће објединити своје потенцијале са "Металс банком", као и финансирање инвестиција које су предуслов за развој привреде", рекао је Пајтић.

Коментаришући како ће бити дефинисано финансирање нових надлежности које су пренете на покрајину, Пајтић је рекао да ће о томе морати озбиљно да се разговара са представницима Владе Србије.

Поред одлуке о буџету, Скупштина Војводине је прихватила и допуну одлуке о буџету Војводине за 2009. годину, која се односи на пренете надлежности са Републике на покрајину, али не дефинише коначан износ финансија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво