ИЗ ЧАСА У ЧАС

Присталице Савеза за Србију осам сати блокирале улазе у РТС

Присталице Савеза за Србију окупиле су се у подне испред улаза у зграду Радио-телевизије Србије, и до 20 сати блокирале сва три улаза у зграду Јавног сервиса. Најаву блокаде осудили су руководство РТС-а и новинарска удружења.

20.00 - Лидери и присталице СзС су се разишли чиме је завршена блокада РТС-а, која је трајала, како је и најављено, од 12 до 20 сати. 

19.35 - Вук Јеремић је рекао да је данас разбијена блокада Јавног сервиса, наводећи да је то било осам симболичних сати током којих није било насиља. Каже да ће наставити са сличним акцијама, које неће бити најављиване.

18.15 - Блокада улаза у зграду РТС-а још траје, музика се чује са разгласа, а окупљени дувају у пиштаљке.  

17.09 - На главном улазу у РТС из Таковске улице присталице Савеза за Србију у шестом сату блокаде Јавног сервиса. 

15.33 - Блокада РТС-а – сва три улаза у зграду. 

15.20 - Протиче четврти сат блокаде РТС-а без инцидената. Уласка у зграду нема, а запослени неометано излазе из ње.  

13.20 - Председник Александар Вучић каже да не верује да једна мала група људи може да помисли да насиљем може да изазове нешто озбиљније.

13.00 - Скуп СзС испред РТС-а није уредно пријављен, каже начелник Полицијске управе за град Београд Милан Станић.

12.45 - Организатори блокаде деле памфлете са поруком "РТС блокира истину, ми блокирамо РТС".  У даљем тексту, између осталог стоји, да је РТС дужан да "отвори врата за истину о бројним аферама, попут Јовањице, плагијата, Крушика, трговине оружјем, штрајка у Пошти,  Савамале, убиства Оливера Ивановића, страдања радника у Лучанима, покушај убиства новинара Милана Јовановића..."

12.30 - Група коју предводе функционери Странке слободе и правде Драган Ђилас, Мариника Тепић и Борко Стефановић налазе се испред трећег улаза у зграду РТС-а.   

12.27 - Присталице Савеза за Србију које блокирају РТС поделиле су се у три групе. Једна група коју предводи лидер Двери Бошко Обрадовић је код улаза у Абердаревој. Присталице Двери кажу да ће дозвољавати излаз из зграде али да нико неће моћи да уђе.

12.15 - "Овде смо јер РТС у последњих осам година не ради свој посао. Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава", рекао је председник Народне странке Вук Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао. 

12.00 - Део опозиције, предвођени страначким лидерима, пристиже на плато испред главног улаза у РТС у Таковској улици.

Лидери и присталице Савеза за Србију блокирали су осам сати сва три улаза у зграду РТС-а, из Таковске, Абердареве и улаз ПЕЦ.

Међу окупљенима су били лидери СзС Драган Ђилас, Вук Јеремић, Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић, Борко Стефановић, Мариника Тепић, Никола Јовановић... 

Вук Јеремић је на почетку скупа рекао да су се на овај потез одлучили јер, како је навео, "РТС у последњих осам година не ради свој посао" и да су дошли како би скренули пажњу јавности да Јавни сервис треба битно другачије да се односи према професији.

"Не можете ми рећи да грађане не занима шта се дешава", рекао је Јеремић и позвао раднике РТС-а да професионално обављају свој посао. 

"Ово је зграда која је блокирала могућност да у њу уђу истина и правда, блокирала могућност да грађани Србије чују Александра Обрадовића, Марију Лукић, Милана Јовановића, да чују о многим лошим стварима које се у овој земљи дешавају. Да чују Миодрага Мајића, академика Теодоровића, да чују оно што је нормална ствар, не само политичаре", рекао је Драган Ђилас. 

Према његовим речима, одговор на то је –  да ако у ову зграду не може да уђе ниједна истина, онда бар осам сати да не уђе и нико други. 

Испред улаза у Таковској улици било је приметно присуство полиције, али не у великом броју, а догађај су пратиле бројне медијске екипе. 

Руководство РТС-а на најављену блокаду реаговало је јуче саопштењем. 

У последњих годину дана запослени на РТС-у изложени су притисцима због којих повремено нису у могућности да свој посао обављају на професионалан начин.

Није реч о вербалним критикама које су за медијски јавни сервис у Србији уобичајене, иако су често неоправдане, непримерене и увредљиве.

Реч је о акцијама дела политичке јавности у Србији које прелазе границу пристојног грађанског понашања и политичког деловања. У саопштењу се подсећа да се запослени на јавном сервису физички спречавају у обављању посла, а имовина РТС-а се оштећује и уништава.

Зато РТС апелује на целокупну политичку јавност Србије и света, као и на и домаће и међународне медијске организације и удружења, да овакво понашање осуде, а подстрекаче и виновнике уразуме, уколико је то могуће, да не буде касно.

Посебно је неприхватљиво и опасно иницирање талачке кризе, што је прави опис блокаде којој су изложени сви који се затекну у згради.

Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво