Вишеградска група: Проширење је неизбежно и нужно за јачање ЕУ

Вишеградска група тражи убрзање преговора ЕУ и Западног Балкана. Министри спољних послова Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске позвали су чланице Уније да дебату о даљим проширењима не стављају као препреку за даљи напредак у приступним преговорима са балканским кандидатима.

Док Западни Балкан брину земљотреси, Европска унија бори се са својим потресима. Макроново "не" проширењу на Западни Балкан, добило је контрааргументе на самиту у Прагу.

У интересу Уније је улазак земаља региона, поручује Вишеградска четворка.

Шефови дипломатија предлажу и како - свака држава до Брисела по заслузи и брзином којом спроводи реформе.

"Морам да нагласим да ако ЕУ не може да одлучи позитивно, ствара вакуум снага у региону. Ово питање је важно за европску безбедност и стабилност. Већ садашња правила омогућавају да се процес преговарања ревидира према развоју у земљи кандидату. Наш приоритет је да унутаревропска дебата не буде препрека за даљи напредак у односу према земљама кандидатима", истакао је министар спољних послова Чешке Томаш Петричек.

Због спорог напредовања у преговорима последњих шест месеци - упутила је критику и Будимпешта.

Министар спољних послова Мађарске, критикује успоравање као највећу грешку сада већ бивше Европске комисије.

Подсећа и да током председавања Финске од јула ове године ниједно поглавље није отворио ниједан кандидат.

"Одлагање проширења и постављање препрека том процесу је политика апсолутно уперена против европских интереса. Нова Комисија мора да направи изразити помак у преговорима са земаљама кандидатима. Проширење је неизбежно и нужно за јачање ЕУ. Ми као средњоевропске земље у суседству тог региона схватамо боље колико је важно за ЕУ из економског, политичког, стратешког и безбедносног аспекта", поручио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

О томе ће шефови дипломатија већ наредног понедељка разговарати са Жозепом Борељом.

Тада ће, најављују, новом представнику Уније за спољну политику предочити приоритете Вишеградске четворке.

Високо на листи је, наводе, залагање за хитну интеграцију балканских кандидата у Унију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво