Годфри за РТС: Циљ Америке је да охрабри дијалог Београда и Приштине

Нови амерички амбасадор Ентони Годфри каже да је циљ Америке да охрабри дијалог између Београда и Приштине и укаже на то колико би људи у региону имали користи од тога да се нађе решење за косовски проблем.

Ентони Годфри је у интервјуу за РТС рекао да ће свако решење за питање КиМ које може да буде трајно, бити оно до којег дођу обе стране, и да било које решење које је непоштено или наметнуто са стране, неће бити дуготрајно.

Амбасадор истиче да је његов задатак да поправи односе Србије и САД, али да ради у интересу своје земље на Балкану.

"Интерес Америке је да Западни Балкан постане место стабилности и просперитета, где се поштују демократске вредности, где земље поштују границе и имају добре односе", поручује Годфри.

Истиче да је за то најбољи начин пут ка Европској унији и зато је, како каже, његов циљ да употреби сву енергију и сва средстав амбасаде у Београду да помогне Србији да постигне оно што је сама себи поставила – а то је улазак у ЕУ.

Навео је да је Европска унија послала лош сигнал када је рекла да зауставља процес проширења. 

"Амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер и ја смо разговарали и изразили разочарање што ЕУ није учинила корак напред. Био је то лош сигнал", рекао је амeрички амбасадор.

Ипак, напомиње, чланство у ЕУ за Србију остаје важан подстрек.

"Колеге из Брисела су ме увериле да није баш дошло до потпуне промене политике и подсетили су ме да је проширење уткано у оснивачка документа Уније, тако да то питање није сасвим затворено", рекао је амабасадор.

На питање да ли вакуум који остаља одлагање проширења за неке друге утицаје на пример Русије и Кине, амерички амбасадор каже да га то не узнемирава.  

"Србија добро напредује, највећи део инвестиција долази из Европе. Европа је близу, а Кина и Русија су далеко. Разумем специјалне везе Србије са Русијом и Кином и оне су вам важне, Србија сама одлучује о својим партнерствима и ми те одлуке поштујемо", навео је Годфри.

Посебно поштујемо одлуку о неутралности и суверенитет Србије и знамо да је Србији важно да постане чланица ЕУ, рекао је амбасадор. 

Према његовим речима, реформе које су урађене и оне које треба обавити због чланства у ЕУ су важне саме по себи, а не само због чланства.

Поновио је да се Америка залаже да све земље у региону постану чланице ЕУ, а нарочито оне које то желе.

О шпијунској афери: Вучић је "поставио право питање"

Амбасадор је коментарисао и реакцију председника Александра Вучића на објављивање снимка руског обавештајца и српског официра.

"Поверовао сам када је рекао да верује да се то стварно десило, а мислим да је поствио и право питање – 'зашто'. Тешко ми је да разумем, јер Србија и Русија имају јак однос, а ово не изгледа као нешто што би урадио друг другу. А ми смо се раније питали зашто су урадили то што су урадили у Солзберију, питале су се и британске колеге", рекао је Годфри.

Упитан о посети специјалног изасланика Томаса Зарзецког који је запретио Србији санкцијама ако буде куповала руско оружје, Годфри каже да је захвалан властима у Београду на транспарентности коју су показали.

"Било каква одлука о санкцијама не доноси се у амбасади у Београду, не доноси је господин Зарзецки, већ се извештај шаље Конгресу, који онда шаље препоруку државном секретару и он је тај који доноси одлуку о санкцијама", објашњава Годфри.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво