Млади у региону немају времена за чекање

Председник Александар Вучић поручио је да млади у Србији и региону немају времена за чекање и да ће, упркос могућим тензијама и политичким неразумевањима међу државама Западног Балкана, тај део Европе економски убрзано напредовати, што би требало искористити како би се младима обезбедила перспектива и они остали у својим земљама.

Александар Вучић, који с председницима Северне Македоније Стевом Пендаровским и Словеније Борутом Пахором учествује на четвртом Регионалном форуму младих лидера у Новом Саду рекао да ће, уколико државе не буду довољно паметне, млади наставити да одлазе, истичући да они то не раде тражећи хлеб, као што је било раније, већ бољу и сигурнију будућност.

"Не одлазе људи зато што су гладни, гладних је мало у било којој земљи овде, већ траже срећнију и бољу будућнсот, а не да се прехране", рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће регион Западног Балкана у року од две године имати још много тензија, политичких неразумевања и политике која ће се водити на основу догађаја из недавне и даље прошлости, али да се у економском смислу очекује убрзани напредак Балкана, много бржи него напредак земаља еврозоне.

Поменуо је да ће, према проценама Светске банке и ММФ, просечан раст у годинама које долазе у Србији бити 4,2 одсто БДП, у Албанији четири одсто, а у Северној Македонији 3,5 одсто,

"Сви остали су далеко испод, те три земље ће да предњаче, остали ће бити испод, а најнижи раст по пројекцијама Светске банке и ММФ биће у Хрватској, око 1,92 одсто, а ја мислим да ће због пада еврозоне бити и на 1,5 или 1,6 одсто", рекао је Вучић.

Говорећи о односима у региону, Вучић је рекао да је лоша атмосфера резултат лоших политика из прошлости, из којих не успевају да изађу земље у региону.

Он је рекао да деца у Србији немају времена за чекање, а да немају ни средњовечни људи, наводећи да данас из региона не одлазе само млади, већ сви који могу да добију већу плату - од возача аутобуса, заваривача, бравара...

Вучић је рекао да цео регион мора да понуди срећну перспективу младим људима, што подразумева и бољу друштвену атмосферу.

Као пример је навео иницијативу "мали шенген", која је у три земље наишла на велике критике.

"У Србији кажу - то је стварање велике Албаније, у Албанији кажу, то је стварање велике Србије. Они којима су уста пуна сарадње у региону, неће да подрже, него чекају да се кола сломе на мојим леђима... А још теже је Едију Рами, који се уби објашњавајући да не ради на стварању велике Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да, за разлику од пријатеља из региона, не бежи од термина Балкан, већ је поносан на то, те да не мисли да су они који нас "поспрдно" називају Балканцима у било чему бољи од нас. 

Вучић: Лажемо се празним бројкама, испразнио се регион

Председник приметио је да се земље у региону "лажу празним бројкама", док се регион испразнио, па је у државама остало мање људи него што показују званични подаци, те поручио да је за останак младих у региону неопходан још бржи економски раст, али и креирање амбијента у којем ће људи схватити да у региону "нећемо да се бијемо, већ да радимо заједно".

Говорећи на Регионалном форуму младих у Новом Саду, Вучић је приметио да ће бити још већих проблема са одласком радника, пре свега медицинских, у Немачку, када та земља у потпуности либерализује дозволе.

"Дође ми да најтеже мере предузмем само да нико тамо не оде од марта. (Немачком министру здравља Јенсу) Шпану сам рекао, а зато смо и повећали плате медицинским сестрама за 15 одсто, и следеће године ћемо још - немој случајно да долазиш у Србију због тога", пренео је Вучић.

Додао је да тај процес не може у потпуности да се заустави на једноставан начин.

"У ери глобализације, безбројних плаћених огласа у нашим медијима од којих не можете да живите - чека вас посао у Немачкој, само се пријавите и живећете као ''бубрег у лоју''... Нису људи криви, они само желе веће плате, криви смо ми што нисмо били у стању да обезбедимо боље услове", приметио је Вучић.

Замолио је младе да схвате да значајно бољи услови не могу да се обезбеде за годину, две или пет, јер у том периоду плата може да порасте за 30-50 одсто, али не и за 200 одсто.

"Немамо више од 6,5 милиона становника"

Вучић је скренуо пажњу да се драстично смањио број грађана у региону, те да су све земље у региону у заблуди да имају више становника, него заиста имају.

Тако каже, у Србији, иако се лажемо да имамо 7,3 милиона људи, немамо више од 6,5 милиона становника, БиХ нема више од 2,7 милиона, Северна Македонија од 1,4 милиона, а Приштина нема укупно ни 1,2 милиона, са све 95.000 Срба.

У Хрватској нема ни 3,2 милиона људи, а у Црној Гори ни 520.000 становника.

"И тако се сви међусобно лажемо празним бројкама, а нико не разуме због чега. Испразнио се регион", истакао је Вучић.

Додао је и да једна студија, урађена поводом економског раста, показује да изједначавање броја емиграната и имиграната можемо да очекујемо тек 2027. године.

Зато је наш циљ да пробамо то да убрзамо, поручио је Вучић.

"Да пробамо да буде 2026., можда 2025. године, али за то нам треба убрзан економски развој и оно што је за нас важно - да створимо амбијент у којем ће људи да схвате да више нећемо да се бијемо већ да радимо заједно", рекао је Вучић.

Пендаровски: Ако направимо малу ЕУ задржаћемо младе

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски сматра да је шанса да се задрже млади људи у региону ако Западни Балкан почне да користи сопствене ресурсе и настави са регионалним аутономним иницијативама и створи нешто попут мале ЕУ.

Он је на Форуму младих лидера у Новом Саду истакао да младима у региону није пружена шанса и да они имају право да одлазе и траже посао у свету ако им политичари не пруже одговарајућу перспективу

"Они имају само један живот, сви имамо само један живот и нико није луд да га траћи док преговори са ЕУ трају годинама, а при томе је просечна плата у мојој земљи 400 евра. Да нисам председник и сам бих се одселио из своје земље", рекао је он илуструјући сутуацију у Северној Македонији, али и у региону.

Пендаровски сматра да Западни Балкан, поред проблема на економском плану мучи и апсолутна зависност од помоћи ЕУ.

"Ако не добијемо помоћ ЕУ као да не знамо шта би требало да радимо. Тешко је ослободити се тог менаталитета, мада има изузетака. Идеје и креативност људи у региону нису искоришћене ни 10 одсто", критичан је Пендаровски.

Он каже да наша друштва могу да просперирају и да имају одговарајући ниво напретка само ако користе домаће ресурсе, младе интелигентне људе.

Сматра да се ситуација за две године неће много разликовати од данашње јер није могуће све тако брзо променити.

Према његовим речима, ни иницијатива "мини шенеген" неће променити менталитет људи.

"И за две године ћемо бити зависни од концепта ЕУ", рекао је он.

Подсетивши да ЕУ није одобрила почетка преступних преговора са Северном Макеоднијом и Албанијом, Пендаровски каже:

"Променили смо име државе да бисмо постали чланица ЕУ, али ЕУ то није узела у разматрање и то је велики идарац за све људе у мојој држави."

Он је оценио да ће међу државама-чланицама ЕУ бити доста проблема и да ће процес проширења бити у закашњењу, те да страхује да ће нас то вратити на почетак иако су нека питања већ била разрешена.

Пахор: Подржавам "мини Шенген", храбра иницијатива за сарадњу

Председник Словеније Борут Пахор снажно је данас подржао идеју "малог Шенгена", за коју је рекао да је нова и храбра иницијатива, која не представља замену за процес европског проширења, али у великој мери може допринети сарадњи и просперитету у региону.

Пахор је рекао да у Србију долази као пријатељ региона и његових лидера, заговорник снажне Европске уније, као и проширења ЕУ и придруживања земаља Западног Балкана, али и иницијативе "мини Шенген", односно идеје о укидању трговинских баријера између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Он је на скупу на којем су говорили и председници Србије и Северне Македоније, Александар Вучић и Стево Пендаровски, истакао да не мисли да је идеја "мини Шенгена" замена за процес проширења ЕУ, већ је у њега укључена.

"Да је замена за процес проширења, ја је не бих подржао. Али сматрам да је та идеја укључена у процес проширења ЕУ и зато је подржавам", истакао је Пахор.

Иницијатива је, наводи, једино могућа ако постоји поверење и вера у земље у региону, а према његовим речима представља и развој европских вредности, попут поверења и заједничког живота и сарадње.

Наводи да је идеја о "мини Шенгену" веома слична његовим ставовима које је износио последњих година, када се регион суочава са успоравањем процеса проширења ЕУ.

"Морамо да учинимо много више код куће, у самим земаљама, кроз реформе и решавање отворених билатералних питања у овој регији. Подржавао сам идеју да ове земље саме морају, у контексту проширења, учинти више како би ојачале своју сопствену сарадњу", рекао је Пахор.

Пахор је навео да је "мини Шенген" нова, храбра иницијатива и да ће учинити све што лично може да она и оживи.

Активни млади људи праве додатну вредност

Отварајући Форум, потпредседник Европског покрета у Србији Александар Симурдић је истакао да управо ови друштвено активни млади људи праве додатну вредност у својим заједницама у различитим сферама друштва.

Додао је да они представљају различите делове друштва који се међусобно чују и разумеју, али су неретко заробљени у идентичним проблемима и изазовима са којима се сва балканска друштва данас суочавају.

"С обзиром на то да је будућност овог простора у што чвршћој регионалној сарадњи, верујем да носиоци те сарадње могу бити млади људи - учесници нашег Форума", казао је Симурдић.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт казала је да постоји велико интресовање за овогодишњи Форум, што је охрабрујуће.

"Овогодишњи Форум показује да смо успели, пре свега захваљујући локалном већу Европског покрета Србија, да опет окупимо памет, снагу и вољу Западног Балкана, односно младе људе који имају идеје, визију и енергију. Остаје питање шта учинити да их охрабримо да остану у Србији или у другим земљама из којих долазе", рекла је она.

Иначе, председник Северне Македоније Стево Пендаровски борави у дводневној званичној посети Београду, а синоћ је, због учешћа на Форуму младих, у Србију стигао и председник Словеније Борут Пахор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво