Вучић: Руског амбасадора само сам питао – зашто

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом шпијунске афере и изнео детаље. На снимку који се појавио у јавности виде се руски обавештајац и пензионисани потпуковник Војске Србије са иницијалима З. К., каже Вучић. Нисам видео логику у свему овоме и руске пријатеље питао сам само "зашто", каже председник.

Председник Србије је на конференцији у Председништву Србије рекао да снимак, на коме се види како руски обавештајац даје новац једном, наводно високопозиционираном званичнику Србије, није сачинила наша агенција, али је ВБА упозната са тим.

Снимак је, каже, сачињен 24. децембра 2018. године и на њему се види сусрет руског потпуковника Георгија Клебана са З. К., пензионисаним потпуковником Војске Србије. 

З. К. је, према Вучићевим речима, био објекат надзора српских служби безбедности још од 2012. године због контаката са хрватском контраобавештајном службом.

Председник каже да се сусрет Клебана и З. К. одиграо у Земуну око 18 часова. 

Припадници српских служби вршили су опсервацију З. К. али сусрет са Клебаном нису они забележили због велике удаљености, каже Вучић.

"Наши припадници су приметили више лица која су била у контрапратњи. На земунском кеју три лица излазе из аутомобила марке 'ауди', они су били нечитљиви због положаја. Нашли су се код паркиралишта ‘Капетаније’ и отишли у правцу пивнице 'Црна овца'. Онда су је напустили и отишли у непознатом правцу", објаснио је Вучић након седнице Савета за националну безбедност

Додао је да руски потпуковник Клебан, који је у Србији био на функцији помоћника изасланика одбране, више није у нашој земљи.

"Република Србија је у више наврата фото-документовала, аудио и видео-документовала контакте Клебана са припадницима Војске Србије. Само са Клебаном 10 контаката документовано, имамо и фото, аудио и видео документацију да је давао новац. Имамо документоване и друге припаднике руских служби безбедности", рекао је Вучић. 

"Боцан-Харченка сам само питао: Зашто?" 

Политику према Русији нећемо да мењамо, доживљавамо је као братску земљу, рекао је Вучић и додао да је руског амбасадора Боцан-Харченка поводом афере упитао само "зашто".

"Нисам видео логику у свему овоме", рекао је Вучић додајући да је сигуран да председник Русије Владимир Путин није био обавештен о деловању Клебана.

Србија, каже, не заборавља све што су Путин и Русија учинили за Србију.

Подсећа да Србија једина није увела санкције Русији, није ни гласала против интереса те земље и ничим не угрожава пријатељство.

Председник је још једном поновио да Србија остаје војно неутрална и поручио да Србија неће у НАТО.

Одговарајући на новинарско питање да ли ће Путина питати за шпијунску аферу, председник је рекао да "не искључује могућност да су Руси у праву" кад кажу да је реч о "редовним провокацијама".

"Не пада нам на памет да правимо нову ‘48. и да Русију доживљавамо као непријатеља Србије", истакао је Вучић додајући да ће предстојећи сусрет 4. децембра бити од изузетног значаја.

"Наше мере су појачане"

Председник каже да је већ годинама Србија суочена са изузетно офанзивним деловањем различитих обавештајних служби. У једној групи су, каже, најразвијеније земље а у другој земље региона.

"То значи да постоје бројне агенције других земаља који проводе своје деловање на територији Србије са два циља – прикупљање значајних и обавештајних података како би могли да утичу или да промене политику Србије у одређеним сегментима, а друго је потпуно сагледавање обавештајних капацитета Србије ради изградње сопствених капацитета како би капацитети Србије били смањени", навео је председник.

Србија је, каже, ојачала мере своје контраобавештајне заштите и сада користи знатно софистицираније мере.

"Наше мере су појачане и желим да посебно похвалим БИА и ВБА које су у садејству успевале да осујете најзначајнија офанзивна деловања различитих агенција", напоменуо је председник.

Најавио је да ће у наредном периоду бити спроведене акције против припадника различитих агенција других земаља и то ће, каже, бити предочено јавности.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво