Рама и Курти "затегли" односе због "малог шенгена"

"Мали шенген", односно идеја српског председника и премијера Северне Македоније и Албаније о повезивању региона – унела је раздор у односе Едија Раме и кандидата за косовског премијера Аљбина Куртија. Курти каже да је Албанија у такав пројекат требало да уђе с новом владом у Приштини а не са Србијом. Рама узвраћа да ни идеја о укидању границе између Албаније и Косова неће моћи без пристанка Србије.

Не зато што је западнобалканска шесторка у Охриду била непотпуна већ баш то што је састав овакав – није се свидело Аљбину Куртију. Он је ту видео стварање нове Југославије, уместо жељеног реципроцитета, а посебно је албанском премијеру замерио на присуству.

"Требало је да сачека формирање нове косовске владе. Такав пројекат Албанија би требало да започне са Косовом, а не са Србијом", рекао је Аљбин Курти. 

"Изгледа да се спољна политика са Албанијом користи за унутрашњу политику. Не верујем да је то најбоље, имаћемо времена да разговарамо и продубимо дискусије", каже Еди Рама.

Док не продубе дискусију, досадашња не изненађује оне који однос двојице политичара прате годинама.

"То је природно, зато што је Рама подржавао Тачија у процесу решавања проблема Косова и против њега је био Курти и цела екипа. Сигурно је највеће противљење за нешто Рама добио сада", навео је дописник албанских медија из Београда Идро Сефери. 

Албанско-албанска полемика, у Београду се углавном посматра са стране. Ивица Дачић, ипак признаје, помало и навија.

"Нисам веровао да ћу то да изговорим, али морам да кажем да ми се у овој полемици више свиђа Рама. Мислим да је Еди Рама поступио исправно што је прихватио иницијативу и да све критике усмерене према томе јесу ствар антисрпске политике и става, а не чињеница", рекао је министар спољних послова Србије. 

Како Албанци на КиМ гледају на Раму? 

Критика је можда удаљила Куртија од Раме, али га је додатно приближила прављењу коалиције са ДСК, чија се кандидаткиња такође противи "малом шенгену".

"Да, Албанци са Косова гледају са скептицизмом Едија Раму, гледају због добрих односа са Александром Вучићем, председником Србије. И то Албанци на КиМ некако гледају скептично, да Рама има нешто испод жита, да ради неке друге послове науштрб Албанаца са КиМ. У том смислу, ово ће се наставити. Ми сами знамо какав је однос између Харадинаја као бившег премијера и Едија Раме", рекао је аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли. 

Тај однос завршио се најавом да ће Харадинаја тужити због изјаве да ће са Вучићем и Тачијем поделити десет милијарди од поделе Косова. Хоће ли несугласице и са потенцијалним премијером, Куртијем, утицати на сарадњу влада у Тирани и Приштини?

"Две владе ће сигурно сарађивати, али они су имали конфликт који ће се приметити у тим односима, нарочито када је реч о том такмичењу политичком који постоји међу њима", каже Сефери.

На могуће продубљивање конфликта упућује и одговор на Куртијеву жељу да се отворе границе између Косова и Албаније. Рама га подсећа да тако нешто не може без сарадње са свим државама и пристанка Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво