"НАТО неће вршити притисак на Србију да се придружи"

НАТО никад неће вршити притисак на Србију да му се придружи, поручио је помоћник генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију Тачам Илдем на конференцији "Пролазимо кроз зидове", коју организује Центар за евроатлантске студије, у оквиру Седме Београдске НАТО недеље.

Тачам Илдем је истакао да Алијанса подржава преговоре између Београда и Приштине и представља регионално присуство у облику Кфора на КиМ.

"Желимо стабилан, безбедан и напредан Западни Балкан", рекао је Илдем.

Два су, како каже, кључна разлога за то.

"Прво, делимо са вама ваше виђање демократије и добросуседских односа са другом земљама и међународним организацијама. Друго, кад су суседи НАТО-а безбедни и стабилни и ми смо стабилни и безбедни", нагласио је Илдем.

Према његовим речима, НАТО схвата терет који Србија носи у очувању регионалне стабилности и подржава њене амбиције за ближу интеграцију са ЕУ.

"Схватамо одлуку да постанете партнер НАТО-а, али да не тражите чланство", рекао је Илдем.

Илдем је истакао да НАТО не говори својим партнерима шта да раде, већ само омогућава дијалог по питањима сигурносних изазова.

Додао је да НАТО и његове чланице у потпуности разумеју право свих земаља да воде сопствену безбедносну политику и да доносе одлуке о томе како ће је применити.

То, како је напоменуо, укључује и право да земља да донесе одлуку до које мере ће бити ангажована у сарадњи са НАТО.

НАТО, како је истакао, схвата да је контроверзан у Србији јер су сећања на ваздушну кампању 1999. године и даље болна за многе, поготово за оне који изгубили вољене.

"НАТО кампања никад није била против српског народа, већ у циљу заштите цивила", тврди Илдем и додаје да је сваки невини живот који је изгубљен трагедија због које жале.

Милић: "Мини Шенген" добра иницијатива за цео Западни Балкан

Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић оценила је "мини Шенген" као добру иницијативу за цео Западни Балкан.

Према њеним речима, у јеку надметања глобалних сила и великих изазова унутар ЕУ и САД, те хладних тушева око извесности проширења ЕУ, регионална сарадња на Западном Балкану добија нови подстицај захваљујући политчком вођству Александра Вучића, Зорана Заева и Едија Раме, исказаном одлукама коју су донели на недавно одржаном скупу у Охриду.

"Олакшавањем кретања људи, роба и услуга и уједначавањем радног и других законодавстава између наше три земље, ''мини Шенген'' засигурно је добра иницијатива за цео Западни Балкан. ЦЕАС се нада да ће јој се и остале земље региона придружити", поручила је Милић.

Ипак, навела је да није добро што наставак дијалога Београда и Приштине касни и поред, како је нагласила, исказане конструктивности Србије, због једностраних аката Приштине и неиспуњавања раније договореног у дијалогу.

Нагласила је и да у још увек лоше трендове у региону спада чињеница да власт у БиХ, више од годину дана после избора, није конституисана.

Милић је рекла да је Србија у последњих пар година значајно ојачала билатералну сарадњу са земљама чланицама НАТО централне и југоисточне Европе. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво