Брнабићева за РТС: Очекујем више инвестиција после посете Кини

Посетом фабрици аутомобила "Саик моторс" и иновационом центру "Џангђанг" у Шангају, премијерка Ана Брнабић завршила је вишедневну посету Кини. У интервјуу за РТС је сумирала посету Шангају, где је од 2. новембра предводила делегацију Србије на Међународном сајму увоза Експо.

У земљи коју Србија сматра пријатељем и партнером српска делегација боравила је претходних пет дана. Мало времена да се обиђе највећи кинески град, али довољно за бројне политичке и привредне сусрете. Премијерка је имала густ распоред претходних дана. 

Како бисте оценили посету и са политичког и са економског аспекта?

– Ево, приводимо крају посету Шангају, а онако у најкраћим цртама закључак мој је – одлична посета, врло добри састанци и конкретни резултати са којима се враћамо кући. Послали смо две важне поруке.

Једна порука је порука сарадње, партнерства, челичног пријатељства између Србије и Кине, партнерства и пријатељства у које ћемо ми у будућности улагати додатну енергију, додатно време, додатне ресурсе, зато што је то у интересу наше земље и наших грађана.

Коначно, која су моја очекивања од ове посете? Свакако још више кинеских инвестиција у Србији, а посебно у области иновација технологије, истраживања и развоја свега онога што ће Србији донети убрзан раст и развој и конкурентну предност у будућности. Са друге стране, још већи, још динамичнији раст извоза наших производа из Србије.

Када сам се видела са нашим привредницима, са нашим компанијама на сајму, посебно задовољство ми је било да видим једну заиста нову енергију код њих, једну нову храброст, нову амбицију, више идеја, више самоуверености, да се доказују, да отварају нова тржишта и, дакле, очекујем заиста много већи извоз на кинеско тржиште у будућности.

Много пажње изазвала је најава сарадње са компанијом "Хуавеј", тачније њиховог евентуалног доласка у Крагујевац, о чему се заправо ради? Да разјаснимо.

– Дакле, ми у Крагујевцу градимо први модерни дата центар, то ће бити државни дата центар, центар за чување наших података, података наших грађана, што је изузетно важно за безбедност и даљи развој електронске управе. Са друге стране, велики део тог дата центра ће бити за комерцијалну употребу, дакле компанија која ће доћи и у Србији чувати своје податке.

То је изузетно важно не само из пословних и политичких разлога већ и због позиционирања земље Србије, наше државе као једне безбедне локације, стабилне земље, предвидљивог партнера. Ми смо позвали "Хуавеј" да искористи део тог дата центра, да буде њихов дата центар за југоисточну Европу, јер не постоји другачији такав центар у југоисточној Европи.

Они немају дата центар за југоисточну Европу. Дакле, очекујемо и надамо се, наставићемо преговоре да они, да њихов центар у смислу чувања података за тај део Европе, централне, можда централне југоисточне Европе буде у Србији.

Изузетно важна прилика за нас, добра прилика чини ми се и за "Хуавеј", то ће онда привући све остале инвеститоре. Ја се надам да ћемо ми, а ми планирамо отварање нашег дата центра у јуну 2020. године, већ можда и до краја 2020. године имати прилику да најавимо и другу фазу изградње дата центра зато што ће та прва фаза бити у потпуности пуна.

Неколико пута сте се овде у Шангају срели са француским председником Макроном, да ли је било прилике да разговарате о политичким темама и његовом односу према проширењу?

– Да, разговарали смо неколико пута. Најдуже на маргинама сајма, односно отварања Међународног сајма у Шангају, али то су некако разговори у четири ока и не би било у реду, ни примерено, да говорим о тим разговорима.

Ми смо овде разговарали о сарадњи са кинеским инвеститорима о већем присуству њих, можда неким евентуално логистичким центрима за наш део Европе, а паралелно са тим председник Вучић ради на регионалном повезивању, повезаности, на регионалном отварању на "мини-шенгену", иницијативи коју он гура већ неколико година.

Ако то успемо да урадимо, наше шансе да кинески и сви остали инвеститори долазе у Србију и да у Србији отварају своје центре, европске центре, јесу десет пута јаче, десет пута боље.

Дакле то што ради председник Вучић у земљи, у смислу регионалне стабилности, регионалног повезивања и енергија коју улаже док ми овде радимо на томе да доводимо инвеститоре, отварамо тржишта за извоз су две стране исте медаље, које на крају крајева говоре да је Србија данас потпуно другачија, једна много стабилнија, просперитетнија држава, што је добро за наше грађане, за нашу привреду.

И док год радимо тако као један тим на истим циљевима, са истом мисијом, Србија ће расти много брже и много боље у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво