Породице несталих на КиМ: Последња шанса за истину

Политичке странке Албанаца на Косову ускоро ће формирати нови сазив скупштине и владу, а према најавама у Приштини, њихов први велики изазов биће суочавање са подизањем првих оптужница Специјалног суда против припадника бивше Ослободилачке војске Косова. Породице несталих на КиМ кажу да је ово последња шанса да се дође до истине о несталима.

Према писању приштинских медија до сада је 110 чланова бивше ОВК добило позив да се појави пред Тужилаштвом Специјалног суда за ратне злочине на КиМ, са седиштем у Хагу.

Међу њима су два генерала, чланови штаба, команданти оперативних зона и командант генералштаба Азем Суља, наводи лист Зери.

Службеници Специјалног суда и тужилаштва, пред којима треба да се суди припадницима бивше Ослободилачке војске Косова, нису до сада прецизирали када би прве оптужнице биле подигнуте.

Ветерани Ослободилачке војске Косова најавили су да би прва хапшења могла да се догоде до краја октобра или током новембра.

Рекли су да имају конктакте са неким од службеника Специјалног суда у Хагу и да на основу размењених сазнања могу да најаве скорашње подизање оптужница.

О подизању оптужница се говори неколико година, а оно што је евидентно је да су и даље у току испитивања припадника бивше ОВК.

Стотинак људи је испитано до сада, али што у својству сведока, што у својству осумњичених.

Из удружења ветерана бивше ОВК позивали су своје припаднике да се одазову позиву Специјалног суда, уколико га добију, али не искључују протесте уколико дође до првих оптужница и хапшења. 

"Последња шанса за истину о несталима" 

Они који са нестрпљењем очекују процесе против припадника ОВК јесу чланови породица несталих и убијених Срба током сукоба на Косову.

Координатор Удружења породица несталих Срба на Косову и Метохији Милорад Трифуновић очекује да је дошло време да се оптужнице подигну.

"Имали смо пар сусрета и састанака са представницима суда из Хага. Обећали су да ће ускоро доћи код нас и рећи нам имена чланова породица за које су пронашли доказе да су насилно усмрћени", истиче Трифуновић.

Каже да је ово последња шанса да се дође до истине о несталима.

"Предали смо 354 тела. Навели смо 274 особе за које знамо да су убице. Имамо сведоке, имамо видео и аудио-записе. Тражимо од међународних институција и држава које су биле присутне на Косову да доставе своје архиве", каже Трифуновић.

Истиче да ће чланови породица несталих захтевати командну одговорност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво