Османи: Нема рока за коначни споразум Београда и Приштине

Потпредседница Демократског савеза Косова (ДСК) Вјоса Османи изјавила је поводом спекулација о наводном року за постизање споразума Београда и Приштине до пролећа 2020. да нема рока за постизање коначног споразума.

Вјоса Османи је за Глас Америке на албанском (ВОА), замољена да прокоментарише наводе о, "брзом року који је поставила међународна заједница од неколико месеци или до следећег пролећа", рекла да се тај рок не односи на постизање коначног споразума две стране, већ да најкасније до тада Београд и Приштина треба да поново седну за преговарачки сто.

"Колико ја разумем и верујем да сам правилно разумела са ових састанака, није да неко очекује да ће коначни договор бити постигнут у марту 2020. јер то није реално очекивање", навела је Османијева.

Истиче и да у тренутним околностима не види могућност постизања коначног споразума између Београда и Приштине, али је додала да се вероватно могу постићи договори о одређеним питањима техничке природе.

"Радије бих рекла да дијалог до марта 2020. може да реши питања примене постојећих споразума, може да решава питања везана за економски развој, уклањање препрека слободном кретању, трговинска питања, али за финални споразум је потребно више времена, потребно је више посвећености и наравно то захтева прихватање стварности од стране Србије, што тренутно не постоји", сматра Османијева.

Потпредседница Демократског савеза Косова је, између осталог, рекла да је њеној ДСК и Самоопредељењу Аљбина Куртија заједничко то што се противе идеји о размени територија са Београдом.

"ДСК и Самоопредељење се две године боре против опасне идеје поделе, или размене територија - ове старе руско-српске идеје која је нажалост недавно нашла савезнике и на Косову", рекла је Османијева.

Додаје да никако неће дозволити да такве идеје, које, како је навела, "оспоравају косовске границе", буду део дијалога Београда и Приштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво