Вучић обишао руске системе С-400 и "панцир": Овако нешто нисам видео

Председник Србије Александар Вучић је, током вежбе "Словенски штит 2019" на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, обишао Командни центар вежбе, као и руске ПВО системе постављене на аеродрому, међу којима су ракетни систем С-400 и “панцир“.

Председник Вучић је са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао представљању процедура и командовању вежби "Словенски штит 2019" у командном центру, и разговарао са руским и српским војницима који учествују у вежби.

 

У Команди вежбе је био у прилици да види радарску слику ситуације у ваздушном простору, а рапорт му је предао руководилац вежбе командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Након тога обишао је и положаје артиљеријско-ракетног система за ПВД "панцир С1" и С-400, и ракетног система за ПВД С-400, где су му послуге на системима демонстрирале оперативни рад система у реалној ситуацији, у оквиру заједничке тактичке вежбе са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Обилазећи системе С-400 и "панцир", који су допремљени у Србију да би учествовали на вежби, истакао је да "овако нешто није видео".

"Био сам на њиховим аеродромима, овако нешто нисам видео, просто када читате и гледате на сајтовима и у новинама мислите да није истина, да је немогуће, чини вам се да је бајка, али ета правда (истина је, прим. превод са руског)", рекао је председник Србије.

Системи "панцир" и С-400 су, каже, страшно оруђе.

"Kада људи питаjу да ли бисмо волели, волели бисмо у овом тренутку једино кад би нам Русија оставила. Другачије не бисмо могли да приуштимо", рекао је председник.  

Реч је, напомиње Вучић, о системима који гарантују безбедност, сигурност, за генерацију која долази.

Србија драстично ојачава војне капацитете иако је, наводи, мала земља. "Недовољно смо јаки, али смо јачи него што смо били", додаје председник.

Подсећа да је Србија наручила један систем "панцир" који је, каже, фантастичан.

"Он гађа све летеће објекте посебно дронове и ракете, на даљини од 80 километара све види, тешко је ометати радар, имају разноврсни приступ. Наши људи су пресрећни, обучавају се", рекао је Вучић.

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, уручио је председнику Вучићу на крају обиласка, макету система "панцир С1", поводом извођења заједничке вежбе.

Обиласку су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије генерал-мајор Душко Жарковић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, као, командант ПВО снага Руске Федерације генерал-мајор Сергеј Викторович Бабаков и пуковник Андреј Вјачеславович Дугин представник ПВО центра војне академије "Жуков".

С-400 осматра и на 570 км

Систем С-400 "тријумф" је противавионски и противракетни систем који је први пут ушао у оперативну употребу оружаних снага Руске Федерације у 2007. години.

Овај систем користи четири ракете на својој лансирној рампи односно четири ракете различитог домета. Има могућност детектовања стелт летелица на даљини од око 150 километара.

Његов радар омогућава праћење и осматрање на даљини од чак 570 километара.

Након вежбе С-400 ће бити враћен у Русију.

Вежба "Словенски штит" се реализује у рејону аеродрома "Пуковник-пилот Миленко Павловић" на Батајници и на полигону "Пасуљанске ливаде", уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије.

Како је раније најавило Министарство одбране наведено, циљ вежбе је образовање и употреба заједничке групације ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у противваздухопловној одбрани територије и снага војске од извиђања и дејства непријатеља из ваздушног простора, као и обучавање и увежбавање команди и јединица за припрему и извођење операције ПВО.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво