Захарова: Није им успело – Косово није држава

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да није сагласна са изјавом будућег европског комесара за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља да, ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, оно неће бити држава, и истакла да Косово и није држава.

"Нисам сагласна с њим, јер Косово и тако није држава, већ је покушај одређеног броја земаља да се насилним путем прогура признање те проблематичне територије у виду државности. То није држава", рекла је Захарова на конференцији за новинаре у Москви.

Подсетила је на став Русије по питању Косова, рекавши да је реч о грубом кршењу међународног права и повреди суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и да све то стоји у одговарајућим резолуцијама Савета безбедности УН, које нико још није укинуо, преноси портал Спутњик.

Према њеним речима, тренутно су све те резолуције прегажене, оне "као да не важе и све те земље су то прекршиле признавши Косово за суверену државу".

Захарова је додала да и поред политичких оцена заснованих на међународном праву, постоји и политичка реалност, која је показала да Косово као "држава" није успешна ни на каквом плану – ни законодавном, као ни у реалности савременог света.

"Колико год сви они који су доносили одлуке (о признавању) буду наставили да говоре да је Косово држава, ништа се од тога неће променити, све ће остати само на речима. Цело то питање и даље је у супротности с међународним правом. Ништа им није успело", рекла је Захарова.

Захарова је на конференцији говорила и о ситуацији у Сирији. Истакла је да се Москва залаже за обнављање територијалног интегритета Сирије стављањем свих њених области, укључујући пограничну зону са Турском, под контролу Дамаска. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво