Гремингер: Бојкот није дуготрајно решење

Генерални секретар Организације за европску безбедност и сарадњу Томас Гремингер рекао је у Београду да види простор за побољшање изборних услова у Србији и нагласио да бојкот избора и институција није и да не може бити дуготрајно решење.

Након серије састанака – са председником и премијером Србије, Александром Вучићем и Аном Брнабић, представницима парламента, политичких партија и цивилног друштва, Гремингер је рекао новинарима да ако се на ствари гледа кроз ширу слику, може да се каже да су опозиционе партије у многим земљама зажалиле због одлуке да бојкотују изборе.

Према његовим речима, постоји још много прилика да се побољшају услови за изборе, те да има још препорука које могу да се имплементирају у кратком року.

Упитан да прокоментарише изборне услове, генерални секретар је рекао да нису испуњене све препоруке ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).

"Постоји прилика да се побољшају услови за изборе и њу треба искористити тако што ће се применити мера за побољшање изборног процеса", казао је Гремингер и додао да је могуће спровести изборну реформу у наредним недељама и месецима.

Гремингер је навео и да су демонстрације и ванпарламетарна борба део сваког демократског друштва, али да опозиција у једном тренутку мора да се врати у институције.

"У новембру одлука о природи ОЕБС-ове изборне мисије"

Навео је да још није одлучено да ли ће ОЕБС-ова, односно улога ОДХИР-а на изборима у Србији бити пуна или посматрачка.

У новембру ће се, како је додао, процењивати каква треба да буде мисија за надгледање изборног процеса, а тај став ће бити познат у децембру.

Наводећи да не жели да спекулише каква ће одлука бити, Гремингер је додао да би, ако би морао да одговори, рекао да очекује "пуну мисију", али да она зависи и од финансијских средстава.

Такође, Гремингер је рекао да у унапређењу изборних услова у Србији велику улогу има и медијска стратегија чија израда напредује.

Гремингер је најавио да сутра треба да разговара са представницима опозиције и с министром спољних послова Ивицом Дачићем, након чега ће одржати нову конференцију за новинаре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво