Захарова: САД најпре да се извине због бомбардовања 1999.

САД морају да се извине због тога што су бомбардовале Југославију 1999. и да плате одштету породицама погинулих и повређених у ваздушним нападима, и тек тада би могле да траже од других да се окрену будућности, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, реагујући на изјаву одлазећег америчког амбасадора у Србији Кајла Скота.

Скот је претходно у интервјуу за Курир рекао да би 1999. годину требало "посматрати у широј перспективи", како би Србија и САД превазишле кризу у односима која је наступила због бомбардовања СРЈ.

Захарава је рекла да би за почетак САД, поред извињења требало да плате одштету породицама погинулих и рањених, као и онима који су "изгубили здравље због пројектила пуњених осиромашеним уранијумом", преноси Тас.

"Так када то буде учињено и када буде обављен одговарајући посао на терену, (САД) могу да позивају друге да се крене напред", казала је Захарова.

Скот је у интервјуу за Курир, упитан како гледа на чињеницу да немали део грађана Србије и даље има више негативна него позитивна осећања према САД, првенствено због НАТО бомбардовања и како је то могуће променити, рекао да то добро зна и да би се можда и он на њиховом месту исто осећао, али да ни Србија ни Сједињене Државе не могу да врате време уназад.

"Оно што можемо је да 1999. годину посматрамо у широј перспективи. Покушавао сам да подсетим да су односи САД и Србије кроз историју углавном били одлични, а да изузетак представљају деведесете године и дешавања за време Милошевићевог режима. Две деценије су прошле од тада. Крајње је време да кренемо напред и побољшамо наше односе, а имамо веома добру основу за такав напредак. Делимо заједничку визију да Србији припада место у Европској унији", рекао је Скот.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво