Вучић примио акредитивна писма нових амбасадора

Председник Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора у Србији. За амбасадоре је испред Палате "Србија" био организован дочек уз почасну Гарду Војске Србије и интонирање химни, а цео плато био је украшен заставама тих десет земаља.

Жил Анро Бешур Плах предао је председнику Александру Вучићу акредитивна писма којим га краљ Вилем-Александар именује за изванредног и опуномоћеног амбасадора Краљевине Холандије у Србији.

Плах је пренео поздраве холандског краља и најбоље жеље за напредак Србије и њених грађана, саопштено је из Службе за односе са медијима председника Републике.

Вучић је амбасадору Плаху пожелео добродошлицу и успешан дипломатски рад у Београду, изразивши очекивање да ће у будућности бити више контаката на високом нивоу у оквиру политичког дијалога, као и иницијатива за економску сарадњу. Позвао је холандске званичнике да посете Србију, јер би то водило бољем међусобном разумевању.

Вучић је захвалио Холандији на подршци европском путу Србије и истакао да је Србија посвећена друштвеним и економским реформама и посебно очувању регионалне стабилности.

Амбасадор Плах је поздравио одлучне кораке које је председник Вучић предузимао у дијалогу Београда и Приштине, као и храбре економске реформе.

Двојица саговорника су констатовали да холандске компаније, које су већ присутне на српском тржишту, успешно послују, а да је запажен интензивнији интерес потенцијалних нових инвеститора. Зато су изразили уверење да ће економске везе ојачати, посебно у области пољопривреде.

Председник је примио акредитивна писма и новопостављене амбасадорке Босне и Херцеговине Аиде Смајић и пожелео јој добродошлицу. 

Смајићева је пренела поздраве тројице чланова Председништва БиХ и њихово очекивање да председник Вучић дође у званичну посету.

Вучић је изразио чврсто опредељење Србије за добре односе са Босном и Херцеговином и поштовање интегритета БиХ. "Србија жели мирну и стабилну Босну и Херцеговину, јер то значи и мир и стабилност у региону", истакао је Вучић и додао да ће наставити да води политику мира и сарадње на Западном Балкану.

Вучић и амбасадорка Смајић су се сагласили да две земље треба да наставе са међусобном подршком у процесу евроинтеграција, као и да приоритет дају инфраструктурном повезивању и економској сарадњи.

Разговарали су и о конкретним инфраструктурним пројектима, најавивши да ће за око месец дана бити свечано обележен почетак изградње ауто-пута Београд–Сарајево.

Акредитивна писма Вучићу предала је и новоименована амбасадорка Уједињеног Краљевства Шан Меклауд, а председмик јој је пожелео добродошлицу и успешан рад у Београду.

Председник је изразио наду да ће током дипломатског мандата амбасадорке Меклауд доћи до јачања српско-британских веза и сарадње. Нагласио да бисмо посебно ценили ако би премијер Велике Британије посетио Србију, први пут после четрдесет година.

Амбасадорка Меклауд је рекла да ће бити посвећена снажењу политичког дијалога на највишем нивоу, а посебно економске сарадње двеју земаља.

Вучић је још једном истакао своју посвећеност политици мира и сарадње у региону и изразио захвалност Уједињеном Краљевству што учешћем у Берлинском процесу подржава развој Западног Балкана. Он је, такође, захвалио на томе што Велика Британија, без обзира на избор да напусти Европску унију, подржава улазак Србије у ЕУ и наставак неопходних реформи на европском путу.

Приликом примопредаје акредитивних писама, председник Вучић је амбасадору Републике Француске Жан-Лују Фалконију пожелео добродошлицу и успешан дипломатски мандат у Београду, како би се, на темељу историјске посете председника Емануела Макрона, успостављеног стратешког партнерства и потписаних докумената, наставио успешан политички дијалог и свестрана сарадња двеју земаља.

Вучић је упутио поздраве председнику Макрону, који је, како је рекао, освојио велику наклоност српског народа и чије се снажне поруке, изречене на Калемегдану, још памте.

Нагласио је да је, имајући у виду углед и утицај Француске у оквирима европске и светске политике, разумевање током посете које је исказао председник Макрон од највећег значаја за Србију и изразио наду да ћемо и у будућности имати активну подршку Француске у европским интеграцијама и другим значајним питањима.

Амбасадор Фалкони је рекао да ће бити посвећен развоју српско-француских односа, констатујући да су Србија и регион враћени у поље француског интересовања. Подсетио је да је Макрон, на прошлонедељној амбасадорској конференцији, затражио да се Француска поново укључи у догађања на Западном Балкану, поменувши као конкретан пример Србију.

Вучић је примио је и акредитивна писма изванредног и опуномоћеног амбасадора Исламске Републике Пакистан Шерјара Акбара Кана и пожелео му пријатан боравак и успешан рад у Београду.

Председник је рекао да је за Србију значајно да негује и развија добре односе са свим земљама света. Нагласио је да је Србија заинтересована за унапређење економске сарадње са Пакистаном, јер је она, по свом обиму и квалитету, далеко испод могућности, и да пакистански амбасадор може да рачуна на пуну подршку и помоћ свих овдашњих институција за иницијативе и идеје које могу да допринесу да односи Србије и Пакистана буду садржајнији.

Амбасадор Кан је рекао да Пакистан сматра Србију кључном земљом у региону и пренео жељу за успостављањем снажнијих веза између двеју земаља. Упознао је председника Вучића са пакистанским виђењем тренутне ситуације у Јужној Азији.

Председнику Вучићу акредитивна писма су предали амбасадори који своје земље представљају на нерезиденцијалној основи и то Републике Јерменије – Ашот Ховакимиан, Великог Војводства Луксембурга – Филип Донкел, Републике Мали – Али Кулибали, Новог Зеланда – Ентони Џорџ Симпсон и Јужноафричке Републике – Берил Роуз Сисул.

Вучић је амбасадорима пожелео успешан дипломатски мандат, изразивши уверење да ће политички дијалог и економска сарадња Србије и ових пет земаља наставити да се развијају на обострану корист.

Током церемоније у Палати "Србија", председник је разговарао са амбасадорима о билатералној сарадњи Србије и њихових земаља, спољнополитичким приоритетима Србије, ситуацији у региону, као и о међународним односима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво