Драгојловић: Није истина да дијалога у Србији нема

Без дијалога није могуће постићи ништа и зато је веома важно да се разговара о кључним темама које су важне за укупну атмосферу и услове под којима ће се наредни парламентарни и локални избори одвијати, рекла је за РТС координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић.

Иако правила око изборне утакмице договарају политичке партије, а изборни закони се доносе у парламенту уз претходну јавну расправу, цивилни сектор је заинтересован за процедуре по којима се бирају чланови независних тела и начин рада Агенције за борбу против корупције, рекла је за Јутарњи дневник Наташа Драгојловић.

"Пошто један део опозиције бојкотује рад парламента а атмосфера у друштву је доведена до усијања, чему највише доприносе политички актери, организације цивилног друштва траже да се све решава у дијалогу, мирним путем и на бази аргумената. Договор је могућ само ако постоји дијалог а консензус мора да постоји у друштву", објашњава координаторка Националног конвента о Европској унији.

На мањкавости актуелног изборног закона из 2011. године невладин сектор је указивао од почетка, пре свега када је реч о мањкавости система контроле свих актера који утичу на изборни процес.

"Опозиција или бар део који је учествовао у разговорима на ФПН-у се позива на споразум са грађанима и конкретне захтеве које би власт требало да размотри", каже Драгојловићева.

Организације цивилног друштва којих има преко 760 и које су окупљене у националном конвенту, на редовној бази разговарају са секторима Владе који су задужени за одређена поглавља. Медијима то није увек интересантно али се ти састанци организују управо онако како је то био случај и ФПН-у.

"Председник Републике је гостовао на пленарној седници Конвента где је тема био извештај ЕК о напретку Србије а друга тема је било Косово и он је одговарао на сва питања и чланица Конвента и гостију. Дијалог постоји и није истина да дијалога у Србији нема. То често буду жучне расправе али нико никога не вређа и не прети", рекла је координаторка Националног конвента о Европској унији.

Према њеним речима, у Србији је тон већ дуже време превисок као и тензије.

"Сви смо сведоци да се на улици обични људи због различитих политичких ставова упуштају у конфликте који су често и насилни. То јесу спорадични инциденти, то јесу мале групе људи али то јесу упозорења да се сви морају вратити за исти сто и да се мора разговарати аргументовано", истакла је Драгојловићева.

Довољно је до избора који су на пролеће да се ствари поправе, рекла је Наташа Драгојловић и истакла да као грађани не само да треба да гласамо на изборима већ и на референдуму о уставним променама и онда када се понуди неко решење за односе са Приштином.

"Због тога је важно да сви подржимо напоре да се овај дијалог омогући, да се отворено разговара, стручно и на аргументима води расправа без икакве острашћености и потребе да се на тим скуповима води предизборна кампања", рекла је за РТС координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво