Рамуш Харадинај поднео оставку због Хага

Косовски премијер Рамуш Харадинај поднео је оставку на седници владе, јавља дописник РТС-а. "Увек ћу остати веран домовини... Моја оставка је неопозива", рекао је Харадинај.

Рамуш Харадинај је рекао да је добио позив за саслушање у Хагу у својству осумњиченог и да овим чином жели да "одвоји функцију премијера од Рамуша Харадинаја".

"У Хаг не иде премијер, него Рамуш Харадинај", рекао је он.

Харадинај је рекао да ће влада наставити да функционише без вакуума, пренела је Коха.

Према његовим речима, чланови кабинета су први које је обавестио о оставци, те да ће о томе званично обавестити и све релевантне институције.

"Увек ћу остати веран домовини... Моја оставка је неопозива", рекао је Харадинај.

Харадинај је навео да одговорност сада прелази на председника Хашима Тачија, који би требало да почне консултације и одреди датум ванредних парламентарних избора, на којима ће, како је рекао, учествовати и његова Алијанса за будућност Косова, те да очекује да ће победити и поново бити на власти.

"Ја нисам оптужен, већ сам позван на саслушање", рекао је Харадинај.

Сматра да не заслужује такву реалност.

"Подносим неопозиву оставку на положај премијера 'републике Косово' и желим да вам захвалим на вашем поверењу и подршци. Разлог за ову одлуку је да сам позван да се појавим на саслушању из Специјализованих хашких комора као осумњичени. Влада и власт су међусобно замењиве, ми живимо у демократији, част премијера и државе мора бити очувана и ја никада нећу поклекнути", истакао је Харадинај.

У Хагу ће, каже, бранити част албанских бораца. 

"Моја невиност током рата ОВК потврђена је са две пресуде које нико не може да побије. Моја земља је Косово, Косово нематеријално и мултиетничко, вишејезично, са територијом и границама. Косово је неправедно притиснуто да повуче таксе уведене према Србији...", додао је Харадинај, пренела је приштинска Бота сот.

Додаје да је узбуђен због одлуке коју, како је казао, није било лако донети.  

Таксе остају на снази 

Харадинај је навео да таксе према Србији и БиХ остају, Косовске безбедносне снаге наставиће да се развијају, а Трепча је, казао је, спремна за инвестиције.

Поновио је да се на Приштину врши "неправедни притисак због захтева да Београд призна косовску независност у постојећим границама".

"Подела Косова и формирање некакве 'Додик републике' неприхватљиво је за Косово и стабилност у региону. Тржиште Косова је цена за признање. Међународна заједница греши што инсистира на нечему што не може да добије. А греши и део косовског руководства које својим изјавама слаби легитимитет одлуке о увођењу такси према Србији и БиХ. Пре или касније схватиће се колика се штета наноси земљи због недостатка јединства и заједништва међу политичким лидерима", казао је Харадинај.

Бота сот подсећа да је ово други пут да Харадинај подноси оставку на премијерску функцију као осумњичени за ратне злочине.

Први пут је оставку поднео на место премијера након што је од Хашког суда 2005. оптужен за ратне злочине над неалбанцима и цивилима.

Специјални суд је формиран ради утврђивања злочина које су током последњих сукоба на КиМ починили припадници ОВК над Србима и осталим припадницима мањина и лојалним Албанцима, као осумњичени.

На челу косовске владе Рамуш Харадинај, бивши регионални командант ОВК, налази се од септембра 2017. године. 

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво