Протест "Један од пет милиона" у Београду

У Београду је одржан двадесет шести протест под називом "Један од пет милиона".

Ове суботе обележено је се шест месеци од првог протеста у Крушевцу.

Окупљенима код Теразијске чесме обратили су се председник Београдског одбора и члан Председништва Двери, Југослав Кипријановић, глумац Бранислав Лечић и инжењер рударства Сузана Лазаревић.

Кипријановић је подетио на напад на Борка Стефановића, паљење куће новинара Милана Јовановића, напад у Неготину, на Далибора Станојевића, напад у Алексинцу.

Апеловао је на све људе свих професија да се уједине "како би се власт променила" подсетивши на студентске протесте 1996/97.

Бранислав Лечић је рекао да је 1991. године са истог места позивао грађане који су осећали надолазећи рат.

Према његовим речима, Декларација о помирењу са Албанцима је неоходна као и са свим осталим народима бивше Југославије.

"Позивам грађане да морају да се пробуде, од када су почели протесте доживели смо извештај Европске комисије који подржава наше напоре. Само ујудињени нећемо бити инструмент локалних политичара и великих сила, јавност грађана Европе учинила је да власти ЕУ промене однос према нама", оценио је Лечић.

"Време је да Србија кроз институције, пре свега кроз парламент, почне да чува интересе грађана", закључио је Лечић.

Сузана Лазаревић навела је да је захтев за смену чланова РЕМ-а подједнако важна као и Косово, јер, како је рекла, "народ се трује са националне фреквенције коју има телевизија Пинк". 

Потом су окупљени преко Ресавске улице и Булевара краља Александра стигли до зграде РТС-а, где је "дневником слободне Србије" протестна шетња завршена.

"Слободна зона" и у Крушевцу

У међувремену, и у Крушевцу је обележено пола године од почетка протеста од напада на једног од лидера опозиције Борка Стефановића и прве протестне шетње "Један од пет милиона".

Опозиционе партије формирале су "слободну зону", на платоу испред Дома синдиката.

На овом својеврсном перформансу са грађанима су разговарали представници опозиционих странака. Након обраћања организатора одржана је протестна шетња главним крушевачким улицама.

Протест у Крагујевцу почео је окупљањем око 19 часова на платоу Робне куће "Београд", одакле су грађани прошетали до Ђачког трга.

Окупљенима су се обратили председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ и члан председништва Покрета слободних грађана Павле Грбовић.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво