У извештају о КиМ детаљи о пројектима и дијалогу

У Скупштину Србије стигао је извештај о Косову и Метохији, који ће у понедељак, 27. маја, посланицима представити председник Србије Александар Вучић. Марко Ђурић рекао је за РТС да извештај, између осталог, садржи детаље о пројектима на КиМ, процесу дијалога са Приштином.

Извештај је у парламент проследила Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да извештај о Косову и Метохији, између осталог, садржи детаље о 149 пројеката подршке Србима на KиМ, као и процесу дијалога са Приштином.

"То је обиман извештај и садржи детаље о 149 пројеката изградње, обнове и подршке Србима у српским срединама широм Kосова и Метохије. Говориће се и о процесу дијалога са Приштином и о томе како је Приштина и на који начин опструирала разговоре са Београдом и колико је за Србију важно да се са овим проблемом ухвати укоштац на један одговоран и озбиљан начин", наводи директор Канцеларије за КиМ.  

Додаје да је српски парламент право место за разговоре о Косову и Метохији и да ће председник Вучић на сутрашњем састанку изнети детаљну слику стања у јужној српској покрајини.

"Ово је први састанак са представницима Срба са Kосова и Метохије након победе Српске листе. Сада нема спавања већ треба да се ради у интересу грађана у све четири општине на северу. Озбиљно ће се разговарати, а председник Вучић ће изнети детаљну слику стања на КиМ", истакао је Ђурић.

Додаје да ће на састанку бити речи и о евентуалним контрамерама Приштини.

"Све потезе које будемо вукли – председник и Влада донеће слушајући глас Срба са KиМ, тражећи угао који је најбољи за нас. Та одлука, каква год да буде, биће рационална и биће пре свега направљена на тај начин да за нашу позицију буде најбоља, а да сепаратистима у Приштини нанесе што је могуће више штете", наводи Ђурић.

Oсврћући се на седницу редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, којем је присуствовао и председник Александар Вучића, Ђурић је рекао да није био на том састанку, али је подсетио да је патријарх Иринеј након сусрета изнео став убедљиве већине чланова Сабора, у којем је "снажно подржао политику председника Вучића".

Додаје да ће Вучић детаљно упознати народне посланике и ширу јавност са садржином разговора са недавно одржаног црквеног сабора.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да очекује да ће дебата бити садржајна и да ће трајати дуго, а да ће после Вучићевог излагања сви шефови посланичких група и посланици имати прилику да коментаришу извештај и да изнесу своје ставове.

Шта пише у извештају

На почетку извештаја се констатује да је Влада Србије 2013. године затражила и од Народне скупштине добила одобрење за отпочињање политичког дијалога са привременим институцијама у Приштини, преноси Танјуг.

Одобрење за вођење политичког дијалога усвојено је у документу под називом "Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на КиМ који је у јануару 2013. године одредио 'црвене линије' Србије и који је током дијалога представљао правни основ и оквир деловања извршне власти у процесу.

Истиче се да су Срби на КиМ Првим споразумом добили могућност да на северу покрајине организују органе локалне власти, а критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција локалне самоуправе, наглашава се у извештају, произвољне су.

"Срби су добили право на формирање ЗСО као додатног механизма институционалне заштите њихових права у Покрајини", стоји у извештају.

"Београд направио стратешко изненађење"

У документу је извучено неколико главних закључака у вези са политиком Србије, а први је да је Београд, одабиром мировног принципа за активно и посвећено ангажовање у преговорима, направио "својеврсно стратешко изненађење".

Тај закључак, како се наводи, потврђује чињеница да су привремене институције у Приштини од 2013. покушавале да избегну испуњење својих обавеза из дијалога, да напусте овај процес и/или да приморају Србију да учини то исто.

Оцењује се да тај податак јасно сведочи да преговарачки процес и примена договора у основи нису у интересу Приштине и да управо зато она настоји да их у потпуности уруши.

Наводи се да је политички дијалог у сваком смислу радио за интересе српске стране, која је у периоду преговора успела да сачува мир на простору Покрајине и шире, те да у том периоду није било озбиљнијих безбедносних криза.

Такође се констатује да је одвијање дијалога било корисно за све стране и да се једино тим путем могу осигурати трајни мир и стабилност као врхунске вредности.

Још један закључак се односи на то да је ангажовање Србије у политичком дијалогу очигледно успело да делимично амортизује бескомпромисан став подржавалаца тзв. независности Косова.

"Имајућу у виду да они све чешће званично захтевају да се преговорима изнађе свеобухватно трајно решење за КиМ, јасно је да више не сматрају да је то завршена ствар", истиче се у извештају.

"Заштита интереса без давања суштинских уступака"

Међу закључцима је и тај да је Србија у основи успела да у потпуности заштити своје интересе у Покрајини и у контексту европских интеграција без давања суштинских уступака.

Међу користима за српску страну наводи се Споразум о мосту, чиме је међународно призната и уважена забринутост Срба у Косовској Митровици за безбедност.

Такође, међународни фактор је прихватањем споразума из дијалога признао да у оквиру правног система привремених институција у Приштини постоји потреба за додатном заштитом политичких, верских и других права Срба на КиМ, у обиму који је знатно шири од оквира које формално пружају закони који су тренутно на снази у Приштини.

Кроз постизање споразума о слободи кретања и бројним другим споразумима, обезбеђена је заштита принципа статусне неутралности када је у питању представљање Приштине у регионалним организацијама, као и коришћење бројних службених личних и путних докумената, каже се у извештају.

Истиче се и да је сетом споразума о правосуђу обезбеђена пуна правна сигурност Срба, затим да је, између осталог, дошло до ширења робне размене, услед чега је Београд до увођења незаконитих такси остварио корист од више милијарди евра.

Као једна од добити, наводи се и да је извршена заштита приватне имовине Срба и Српске православне цркве.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво