Приштина усвојила резолуцију о "геноциду" Србије

Косовска скупштина усвојила је резолуцију о осуди наводног геноцида српског режима на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године.

Посланици косовске скупштине су са 79 гласова "за" и без иједног против усвојили нацрт резолуције.

Према ономе што се чуло од предлагача, резолуцијом се предлаже да 15. јануар буде дан почињеног геноцида на Косову.

Тражи се осуда ратних злочина Србије и репарација почињене штете током рата.

У оквиру расправе о нацрту резолуције, посланици су, свако из свог угла, говорили о догађајима током 1998. и 1999. године, а неки су се освртали и на наводно страдање Албанаца током векова.

Поједини посланици су, иако су у начелу подржали доношење резолуције, истакли да се ради о необавезујућем документу, који нема политичку и извршну снагу.

"Постоји колизија између резолуције и платформе о дијалогу, јер се у платформи, која је неупоредиво јачи документ, не помињу злочини. Будите сигурни да ће резолуција бити само документ попут – причам ти приче", оценила је Вјоса Османи, посланица Демократског савеза Косова.

"Расправа и о документовању наводних злочина Србије"

У току је пауза, а после ње очекује се гласање о формирању комисије за документовање наводних злочина српске државе на Косову и Метохији 1998. и 1999. године.

Председавајући скупштине Кадри Весељи, као иницијатор, подсетио је да су институције у Приштини формиране током рата. Већинска албанска заједница, додао је Весељи, ризикује да изгуби доказе о страдању.

У том контексту, иако закаснело, потребно је формирати комисију која ће прикупити и објединити доказе, о како тврди, насиљу српске државе.

"Државној комисији је главни циљ прикупљање података и доказа о ономе што је Србија учинила на Косову, како би ти злочини били адресирани и процесуирани кривично пред нашом и међународном правдом. Комисија има неограничен мандат. Убрзо ће бити израђен и усвојен закон којим ће бити регулисан рад комисије. Циљ је на крају хапшење и кажњавање злочинаца на основу извештаја комисије", навео је Весељи.

Весељи каже да процесуирање и кажњавање криминалаца претпоставља формирање међународног трибунала. Најавио је формирање музеја геноцида и меморијалног центра.

Дешавањима у косовској скупштини не присуствују српски посланици. Посланици осталих мањинских народа су углавном подржали иницијативу за формирање комисије и изгласавање нацрта резолуције.

На седници скупштине ће се расправљати и о предлогу још једне резолуције, којом се осуђује сексуално насиље према женама на Косову током 1998. и 1999. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво