Дачић: Договарање Тачија и Раме завређује оштар одговор

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за РТС да Србија јесте мала, али није глупа земља. Напомиње да, док Београд прича о компромису и дијалогу, Приштина и Тирана се испод стола договарају о стварању "велике Албаније".

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да разговор косовског председника Хашима Тачија и албанског премијера Едија Раме о "националном уједињењу" завређује оштар одговор.

"Не говори више Србије о томе (о 'великој Албанији'), већ Тачи и Рама. Ово је пљување у лице целој ЕУ, свима који Србију убеђују у то да морамо да будемо конструктивни и мирни. Ми седимо за столом, а они испод да се договарају о стварању 'велике Албаније'", указао је шеф српске дипломатије.

Договарање Раме и Тачија је, каже, врхунски безобразлук албанских политичара јер током једног самита на ком се прича о регионалној сарадњи они говоре о тзв. "исправљању историјских неправди".  

Дачић је додао да "ми јесмо мали, али нисмо глупи".

Министар спољних послова сматра да се сада поставља питање да ли Србија треба да учествује на скуповима попут актуелног у Тирани јер се, каже, иза наших леђа гура идеја "велике Албаније".

"Изгледа да су принципи непроменљивости граница дозвољени кад неко треба да нападне и удари у Србију", напомиње Дачић упитавши како би било да су се састали Вучић и Додик да причају о уједињењу Срба.

"Јавни план – нећемо признати Косово" 

Шеф српске дипломатије указује да сада није реч о отварању Пандорине кутија јер је она, каже, отворена самим признавањем Косова и нарушавањем принципа непроменљивости граница.

"Ово је промоција 'велике Албаније' на коју нико не реагује. Где су они који су критиковали Србију због неке идеје о разграничењу? Причали су да нема промене граница, где су јуче онда?", упитао је Ивица Дачић.

Србија сада, каже, нема тајни, већ само јавни план – непризнавање једностраног проглашења косовске независности.

"То је јавни план и не постоји начин на који могу да изврше притиске, не постоји ниједан Србин који ће то потписати. У условима општег лудила, паметни испадају луди", указује министар спољних послова.

Дачић је искористио прилику да грађанима честита Дан победе над фашизмом и Дан Европе

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво