Кинески појас за српски пут

У четвртак у Пекингу почиње други форум иницијативе Појас и пут. Председник Вучић поново ће се састати са кинеским председником Си Ђинпингом, али и другим државницима укључујући и руског председника Владимира Путина.

Самиту присуствује готово двоструко више државних делегација него на првом пре две године. Међу новим учесницима су лидери чланица Европске Уније који на првом форуму нису хтели да учествују. 

"Наше везе су традиционално пријатељске. Верујем да ће под вашим руководством српска економија постићи још већи успех. Високо ценим што сте дошли на форум и желим као и ви да се наши односи још више развијају", рекао је председник НР Кине Си Ђипинг на првом форуму Појас и пут пре две године.

Председник Србије Александар Вучић тада је истакао да је Кина искрени и велики пријатељ Србије.

"Толико сусрета са људима који су највеће звезде савременог света да имате, а да сте из бројчано и територијално тако мале земље као што је Србија, говори о огромном поверењу које постоји између наших народа и наших руководстава", изјавио је на првом Форуму српски председник.

Да се није остало на куртоазним фразама показао је период од првог до другог форума који почиње 25. априла.

За две године кинески "Хбис" у смедеревској Железари постао је највећи извозник у Србији, рударски гигант "Циђин" купио је 63% РТБ Бор и ради на обећаном удвостручењу производње и модернизацији.

Реконструисана су два и гради се трећи блок термоелектране "Костолац". Произвођач ауто гума "Линглонг" положио је камен темељац за највећу фабрику у земљи, посао вредан 800 милиона евра.

"У протекле две године ми смо почели да радимо, да градимо прву деоницу брзе пруге на релацији Београда-Будимпешта. Скоро ћемо завршити неколико деоница ауто-путу 763. ‘Хбис‘ је постала највећи извозник у Србији. Добили смо пуно резултата у протекле две године", истиче Чен Бо, амбасадорка Кине у Србији.

На другом форуму учествује око 140 шефова држава и влада 

Кад је успех видљив и велики пројекти пробију лед, прилив кинеских инвестиција биће непрекидан, уверена је кинеска амбасадорка.

"Сигурно доћи ће нове инвестиције, под вођством великих предузећа. Све више кинеских предузећа, укључујући и велика и мала и средња предузећа, они исказује велико интересовање и поверење за улагања у Србију. Чини ми се да сваког дана долазе кинески привредници. Почетком маја долази делегација од 58 чланова из Кине", наводи амбасадорка.

Посебно ценећи то што Кина заступа принцип да свака сарадња мора да буде обострано корисна, Србија је од првог дана подржала пројекат Појас и пут који треба да повеже Европу, Азију и Африку у зону слободног промета робе и услуга.

"Србија стварно има једну јако добру комуникацију и партнерство са НР Кином, што смо вредно радили на нашим пројектима и што из самита у самит имамо све већи број пројеката", навела је премијерка Ана Брнабић.

Осим што ће се уговарати нови пројекти за које Кина има спремљених између 900 и 1300 милијарди долара други форум Појас и пут биће и прилика за састанке са шефовима држава и влада учесница. Њих је на претходном форуму било 68, а сад их је око 140. Потврђен је сусрет председника Вучића са руским председником Путином.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво