Брнабићева са Орбаном: Ускоро почетак радова на изградњи "Турског тока"

Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је да ће до краја месеца бити издата грађевинска дозвола за деоницу "Турског тока" кроз Србију. Брнабићева се захвалила на балансираном ставу Мађарске по питању Косова. Премијер Мађарске Виктор Орбан напомиње да његова земља много учи од Србије, пре свега у области економије.

Ана Брнабић је на заједничкој конференцији за новинаре са Виктором Орбаном рекла да су односи Србије и Мађарске пример како изгледа међусобно уважавање и поштовање.

"Односи са Мађарском дају прави поглед на то како треба да изгледа добросуседска сарадња", истиче премијерка додајући да су односи две земље најбољи у историји. 

"Имамо честе састанке. Имамо јаку подршку за Србију у европским интеграцијама од стране Мађарске. Посебно хвала Орбану и његовом тиму, (шефу дипломатије) Петеру Сијарту, на подршци. То је снажна, стална и континуирана подршка. У време кад се ЕУ суочава са својим изазовима, подршка Мађарске није изостала", нагласила је премијерка на конференцији након седнице две владе.

Подсећа да је данас потписано 11 споразума – у области интеграција, образовања, заштите животне средине, одбране, безбедности.

"Они показују у коликој мери ширимо сарадњу кроз сваку пору нашег економског, политичког и друштвеног живота", указује председница Владе и наглашава да заједничке седнице нису про форме, већ врло конкретне са доста пројеката.

"Ускоро изградња 'Турског тока' кроз Србију" 

Председница Владе је најавила је да ускоро и званично бити отворени радови за изградњу деонице "Турског тока" кроз Србију, који ће се даље наставити до Мађарске.

Према њеним речима, припремни радови су већ у току, а до краја месеци биће издата и грађевинска дозвола.

На заједничкој седници две владе договорено је да буде отворен још један гранични прелаз Рабе–Киберхаза.

У 2020, додаје Брнабићева, физички ће бити проширен гранични прелаз Хоргош. Тренутно се ради на техничкој документацији и припреми радова, каже премијерка. 

Један од највећих пројеката је, каже, изградња брзе пруге Београд–Будимпешта.

"Драго ми је што је Србија кренула у изградњу прве две деонице Београд – Стара Пазова и Стара Пазова – Нови Сад. Почетком 2020. креће изградња треће деонице Нови Сад – Келебија", истиче премијерка.  

Наводи да су економски односи између Мађарске и Србије све бољи и у том контексту подсећа да је трговинска размена пошле године износила милијарду и 700 милиона евра. То је, каже, за 15 одсто повећање у поређењу са 2017. 

"Јако добра трговинска размена у прва два месеца ове године, надам се да ће бити и већа него 2018. Мађарска је данас трећи економски партнер Србије у ЕУ, после Немачке и Италије. Радујемо се наставку проширивања сарадње", нагласила је премијерка.

Економска сарадња ће, истиче, ојачана и тиме што ће у наредном периоду бити отворена још четири погона за прераду воћа, попут оног у Ариљу за прераду малине. 

Председница Владе истиче да је посебно поносна на то што је у марту прошле године отворена суботичка синагога, друга по величини у Европи након будимпештанске.

"Избалансиран став по питању Косова"

Премијерка се Орбану и Мађарској захвалила на "балансираном ставу по питању Косова и Метохије" иако је Мађарска признала независност Косова.

"Хвала у име грађана Србије на томе што се Мађарска уздражала од гласања при пријему Косова у Интерполу, што је нама било важно", рекла је председница Владе.

Подсећа да је Мађарска током целе прошле године гласала исто као Србија, тј. да српска преносна мрежа на Косову остане у власништву "Електромреже Србије".

"У овом важном питању у сваком тренутку смо имали подршку Мађарске и, такође, на томе што је Мађарска изразила сумњу тј. противљење формирању војске Косова и то показује у коликој мери је наше партнерство важно и у коликој мери данас имамо боље односе, разумевање и подршку него у прошлости", истиче председница Владе.

О националним мањинама 

Премијерка је напоменула да Орбан много доприноси на томе да се очувају наша културна баштина у Мађарској, као и права и слободе српске националне мањине.

"Прошле недеље сам имала састанак са представницима Срба у Мађарској, који су ми рекли да о премијеру Орбану говоре само у суперлативу, цитирам", истиче Брнабићева.

Подсећа да је српска национална мањина у Мађарској одлуком Владе добила додатних 3,2 милиона евра за очување српског језика.

Када је реч о мађарској мањини у Србији, Брнабићева наводи да је сарадња са Националним саветом Мађара – одлучна.

"Они су наш велики партнер, огроман партнер и у смислу координације са свим осталим саветима", рекла је председница Владе.

Орбан: Учимо од Србије 

Виктор Орбан напоменуо је да је седница две владе била изванредна. 

Мађарска, каже, воли да сарађује са Србијом и Србима јер се оствари све оно што је речено и договорено, а то, додаје, није увек случај у међународној политици.

Орбан додаје да Мађарска много учи од Србије пре свега када је реч о економији. "Остао сам без даха како Србија напредује у борби са смањењем државног дуга", истакао је Орбан.

"Ми смо смањили са 80 на 70 одсто, а ви са 70 на 50. Морамо да научимо о томе од вас", навео је мађарски премијер две димензије за разговоре, говори и о прошлости и о будућности.

Орбан поручује да би Мађарска волела да "допуњује економију Србије". 

Говорећи о прузи Београд–Будимпешта, премијер Мађарске очекује да ће отварање брзе пруге бити од користи за обе земље. Та два града су, каже, два главна и битна града за регион.

Напомиње да га радују инвестиције мађарских привредника и у јужнијим деловима Србије.

Орбан сматра да се ближи крај једног периода у Европи.

"Земље централне Европе ускоро ће постићи просек карактеристичан за западну Европу. Ако не би било напретка и раста у земљама централне Европе, Европска унија не би могла да бележи раст", наводи мађарски премијер.

Због тога је улазак у европску заједницу породица корист и за ЕУ и за земљу која улази. Па тако и када је реч о случају Србије.

"Ако се Србија не прикључи ЕУ, биће много проблема. Ако ЕУ не добије нове перспективе и нове изворе енергије, нове подстицаје за развој, смањиће се раст у целој ЕУ. Има много неспоразума, а трудимо се да сви увиде што пре да ће за све нас бити добро ако Србија добије статус чланице", истиче Орбан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво