Стари град расписује референдум због гондоле и пешачке зоне

Градска општина Стари град најавила је да ће расписати референдум о реализацији пројеката које је иницирала Градска управа града Београда.

У писаној изјави председника општине Стари град Марка Бастаћа, наводи се да ће грађани централне београдске општине на референдуму, који ће се организовати у најскоријем року, одлучивати о томе да ли желе да се настави изградња гондоле, претварање најужег градског језгра у пешачку зону, измештање саобраћаја из централних саобраћајница.

Бастаћ оцењује да те пројекте, које назива "бесмисленим", спроводи "криминализована, бахата и нестручна градска власт" на челу са замеником градоначелника Гораном Весићем.

Одлуку о спровођењу референдума, на Бастаћев предлог, усвојило Веће Градске општине Стари град.

Веће је затражило хитно заказивање ванредне седнице Скупштине општине Стари град, на којој би требало да буду утврђена питања о којима ће се грађани изјашњавати и одредити датуми и други детаљи у вези са одржавањем референдума на Старом граду, наведено је у саопштењу.

ДС: Почиње сакупљање потписа за референдум

Раније данас, функционер Демократске странке и посланик Балша Божовић најавио је да почиње сакупљање потписа становника дела београдске општине Стари град за расписивање референдума.

"Потписе ћемо предати општини Стари град и захтевати хитан референдум на делу територије општине која је погођена урбанистичким насиљем. Резултат референдума ће бити обавеза за све, па и за градске власти које ће морати да резултате референдума узму у обзир", навео је Божовић у саопштењу. 

Позивајући се на статут општине Стари град, Божовић је рекао да се тражи расписивање референдума за онај део територије општине који је погођен урбанистичким насиљем и разарањем, а који представља јединствену саобраћајно пешачку целину.

Према његовим речима, то су делови улица Вука Караџића, Цара Лазара, Топличин венац, Обилићев венац, Грачаничка, Царице Милице, Делијска, Краља Петра, Иван Бегова, Чубрина, Васина, Студентски трг.

Предлог за референдумско питање је: "Да ли желите да ваша улица буде отворена за саобраћај и моторна возила?"

Божовић је истакао да ће у акцији "Хоћемо референдум" учествовати народни посланици, одборници, као и сви заинтересовани грађани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво