Вучић: Мед је велика шанса Србије, настављамо са подршком пољопривреди

Посетом Средњoбанатском округу, председник Александар Вучић наставио је кампању "Будућност Србије". Обишао је Зрењанин, Лазарево, Сечањ, Банатско Карађорђево, Нови Бечеј и Ново Милошево.

Мед је наша велика шанса, а од његове производње посредно и непосредно може да се заради чак 150 милиона евра, изјавио је председник Александар Вучић и најавио даљу подршку државе пчеларима. 

Производња меда је, указао је у разговору са локалним пчеларима у Лазареву код Зрењанина, огромна корист за нашу земљу.

Током обиласка штандова са разним врстама меда, председника Вучића је интересовало како пчеларима из Баната иде посао, који је мед најтраженији на тржишту, као и зашто се најчешће тражи багремов.

Пчелари су председнику рекли да се највише тражи багремов мед, да тржиште захтева новитете као што су мед са циметом, бронхи-мед, мед са боровим иглицама, и да се банатски мед, где је највећа производња меда од сунцокрета продаје за око пет евра по килограму.

Са пчеларима је Вучић разговарао о томе шта држава може да учини да им помогне и казао да ће се потрудити да се реши питање географског порекла сунцокретовог меда и пунионица.

"Овде сам да ми ви кажете шта је то што држава још треба да уради да бисте ви могли лакше да послујете и више да зарађујете и производите у будућности", навео је Вучић.

Вучић каже да је министар пољопривреде Бранислав Недимовић хвалио Савез пчелара као једну од најбољих и најуспешнијих организација у Србији.

Недимовић је навео да се људи често односе према пчеларству као према хобију, а да је заправо у пчеларству невероватна потенцијал.

"Убеђен сам да је Савез пчеларских организација Србије (СПОС) као кровна организација убедљиво најбоља организација у области пољопривредне производње", рекао је Недимовић.

Најавио је наставак субвенција за пчеларство које износе 720 динара по регистрованој кошниције, али и помоћ од 50 одсто средстава за набаку опреме

"Преко СПОС-а и ваше задруге, ако буде заинтересованости, могли бисмо да урадимо капцитете за паковање вашег меда", рекао је Недимовћ и навео да је Правилник о томе донет и да ступа на снагу за десет дана.

Најавио је да ће се разговарати о ознаци географског порекла и нагласио да би објекат у Рачи за прикупљање и пласман меда "Наш мед" требало да буде пример целој држави.

Више новца за пољопривреду 

Држава ће уложити више новца у развој пољопривреде и то ће осетити сточари, ратари, воћари, повртари и други, као и произвођачи меда, поручио је председник Вучић. 

"Имамо много тога у пољопривреди да урадимо. Сада имамо нешто више новца да улoжимо пошто смо ствари поставили на сигуран темељ, када смо зауставили гашење фабрика и пљачакашке приватизације", рекао је Вучић.

Истакао је да држава сада има више новца који може да уложи у пољопривреду и то захваљујући грађанима који нису веровали у лака обећања тајкуна који су, како каже, опљачакали и уништили ову земљу.

Захвалио је грађанима што знају да без марљивог рада нема резултата.

"Само лаковерни верују у једноставне резултате без икаквог труда. Када смо 2014. кренули у тешке реформе, веровали сте у поштење, а не у лоповлук. Србија ће из дана у дан бити све боље место за живот", нагласио је Вучић.

Истакао је да ће фабрика "Линглонг" у Зрењанину бити најзначајнија инвестиција у том граду у последњих 50 година.

"Многи из Лазарева добиће посао у тој фабрици и имаће бољу будућност. То ће значити драмтичне промене за Зрењанин", напоменуо је Вучић.

Подсетио је да је "Линглонг" добављач гума за "Фоксваген" и истакао да ће покушати да "Фолксвагенову" инвестицију доведе у нашу земљу.

"Били смо у конкуренцији осам земља, затим пет у коју би дошао 'Фолксваген' и надам се да ћемо ући у последње три и после у последње две земље за избор за инвестицију. То би био највећи резултат и онда би могао са поносом да кажем да сам свој посао завршио", нагласио је председник Србије.

За изградњу спортске хале у Сечњу 180 милиона динара

Председник Србије је после Лазарева обишао Сечањ, где се обратио се грађанима. Он им је обећао да ће у наредних седам дана од државе добити 180 милиона динара за изградњу спортске хале која је, подсетио је, почела 1997. године.

Приметио је да су 2004. "они стручњаци" обуставили изградњу хале. Осим тога, Вучић је грађанима Сечња обећао да ће у наредне две недеље добити 60 милиона динара за изградњу пречишћивача за канализацију.

Подсетио је је један мали погон подигнут у оближњем месту Сутјеска, и најавио да ће у Јарковцу изградити "нешто велико" о чему тренутно не може да говори због страних партнера.

Навео је да је у Зрењанину данас урађена велика ствар постављањем камена темељца за фабрику гума, што је инвестиција вредна скоро милијарду долара, а резултате рада осетиће мештани Средњобанатског округа и околине јер ће ту бити запослени нови, млади људи и то ће утицати на њихв животни стандард.

"Лако је говорити да ће све бити лепо. Али, знате ли колико сам радио да доведем 'Линглонг', били смо им тек на трећем месту за инвестирање, после Пољске и Румуније", рекао је Вучић.

Навео је и да су одобрене субвенције за гориво за пољопривредну механизацију што је посебно важно за овај крај.

Грађанима је поручио да је наш јавни дуг смањен на 50 одсто.

Иако му многи кажу да то не виде још у свом новчанику, Вучић поручује да ће то видети наша деца, којима, како је истакао, не жели да остави дугове. Додао је и да је наш јавни дуг мањи него у 70 одсто држава ЕУ.

Пензионерима је захвалио на подршци за тешке реформе које су спроведене и најавио да ће пензије бити веће за пет, шест, седам одсто, а да ће расти и плате у јавном сектору.

Наводи да Србија, што се тиче економије нема проблема, да је очекује просперитет, али да га брину неодговорни албански политичари на КиМ.

Поновио је да ће Србија имати више снаге, "не бусајући се у прса", него што је некада имала да сачува и заштити своје људе који би само да буду на својим огњиштима.

Обилазак газдинства породице Ћук 

Вучић је обишао газдинство Милана Ћука у Банатском Карађорђеву које гаји козе и бави се производњом млека и сирева.

Вучић је фарму обишао са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, министром привреде Гораном Кнежевићем и члановима породице Ћук која се од 2004. године бави узгајањем коза, а од 2008. има млекару.

Председник се распитивао како држава може да помогне сточарима и произвођачима млека и млечних производа, а од Недимовића сазнао да ће газдинство Ћук следеће седмице добити дозволу за млекару према новом правилнику о производњи млека, тако да ће моћи да изађе на тржиште.

Недимовић је рекао и да држава помаже субвенцијама за машине и опрему, док је министар Кнежевић предложио да се преко Привредне коморе Србије тој фарми омогући учешће на сајмовима пољопривреде.

Вучић се занимао и за то колико се на тој фарми годишње произведе сира, а власник је рекао да ће регистрацијом млекаре бити значајно повећана производња сира и да ће она достићи више од 50 килограма недељно.

Како је рекао, у Србији су субвенције за овце и козе 58 евра, а у европским земљама до 30 евра и да држава даје толике подстицаје како би се повећала сточарска призводња.

Недимовић је приметио да се сточари у том крају суочавају са проблемом недостатак чобана због мале заинтересованости који, како је рекао, не желе да раде тај посао чак ни за плату од 600 евра месечно.

Председник Србије је на предлог домаћице пробао "медитерански" козји сир са зачинским биљем, као и пикантни сир који му је, како је признао, омиљени. Газдинство Ћук има више од 130 коза и производи више од 15 врста сирева.

Посета фабрици "Агротек"

У наставку посете, Вучић је обишао фабрику пољопривредних машина "Агротек" у Новом Бечеју.

Са председником су фабрику обишли и министар пољопривреде Бранислав Недимовић и председник скупштине АП Војводине Иштван Пастор. 

Фабрика некада позната као ФОП основана је 1950. као сервисна радионица а прва приватизација урађена је 2009. године. Осам година након тога власник је због финансијских потешкоћа уступио производњу данашњем руководству.

Власник дела корпорације Бата Имре рекао је да у фабрици данас ради 50 људи, а да су 2017. произвели и продали 243 лаке пољопривредне машине, док су 2018 повећали производњу на 316. Међу тим прозиводима су и трактори, додао је Имре.

Своје производе "Агротек" осим у Србији дистрибуира и у региону, а како је навео Имре постоји и простор за повећање производње.

Бивша власт је потрошила милион евра грађана на Хетерленд који данас не ради, а за собом је оставила и Дом здравља задужен 210 милиона динара, рекао је Вучић у Новом Бечеју.

Он је говорећи о Хетерленду, дворцу који је раније требало да буде претворен у дом за децу ометену у развоју, рекао да ће држава сада уложити три милиона евра да би се направио најбоље опремљен и најмодернији центар за децу.

"Као што смо и овде наследили оне који су потрошили ваших милион евра у Хетерленду и нису га дали нашој деци, ми сада три милиона евра улажемо да направимо најбоље опремљени и најмодернији центар за нашу децу", рекао је Вучић обраћајући се грађанима у Новом Бечеју пре обиласка фабрике "Агротек".

Казао је да је захваљујући "генијалној" политици бивше власти Дом здравља у Новом Бечеју дужан 210 милиона динара и сада стигла принудна наплата на 150 милиона динара.

Додао је да Нови Бечеј не може да то да плати и да ће држава обезбедити тих 150 милиона динара.

"Питајте претходну власт што сте нам те проблеме оставили. Ваш дом здравља ће без потешкоћа и без проблема наставити да ради, држава Србија ће да плати тих 150 милиона", каже он.

"Радили смо напорно и борили се за нашу земљу и сада сви виде да полако и сигурно извлачимо земљу из кризе и да ће људи моћи да живе боље", нагласио је Вучић.

Најавио је да ће се много више улагати у инфраструктуру на територији општине Нови Бечеј и да ће се путеви радити више него икад, зато што држава има новца више него пре.

"Само лаковерни и лакомислени људи могу да поверују да ће да живе без рада. Бесплатан сир има само у мишоловци. Хвала на подршци за озбиљну и пристојну Србију. Без вас ништа не бисмо могли да урадимо", поручио је Вучић.

Истакао је да ће због фабрике "Линглонга" доћи у Зрењанин још две кинеске компаније које ће запослити још 420 људи.

"Пошто овде имате Машинску и Техничку школу, молићу их да бар један погон преселе у Нови Бечеј да бисте могли да се запослите. Мени се смеју сви када кажем да ћу да молим, јер то председници не раде", казао је Вучић.

Борићемо се за нове фабрике у Новом Бечеју, поручио је Вучић.

Потребно више новца за обнову објеката културе

Председник Србије обишао је Музеј "Котарка" у Новом Милошеву чија је зграда, због своје специфичности и очуваног архитектонског склопа, 2003. године утврђена за споменик културе.

"Котарка" се налази у објекту који припада дворцу грофовске породице Карачоњи, а идеја о претварању објекта "Котарка" у Завичајни музеј, започета је 1994. године и од тада почиње прикупљање експоната за завичајну збирку, која тренутно броји више од 4.500 експоната.

Председник Вучић рекао је да ће држава уз помоћ неког партнера, можда Турске, од тог дворца који се налази преко пута музеја направити хотел и спа центар, где ће људи долазити на одмор.

Рекао је да ће остале радове око музеја и куповине задруге помоћи Покрајинска влада.

С обзиром да је дворац у лошем стању и председник је констатовао како је потребно више новца да се такви објекти културе обнове.

"Има много таквих објеката у Србији које је потребно обновити, али је за то потребно и много новца", казао је Вучић.

Шеф одсека за урбанизам у Општини Бечај Драган Раушки каже да су током протекле две деценије радови на реконструкцији објекта "Котарке" обухватали замену крова, уређење фасаде и столарије, ентеријера, сантирарних чворова, а од 2014. је урађена комплетна реконструкција уличног зида са ступцима, капијом и улазним вратима у продужетку житног магацина, постављање расвете.

Од 2014. до данас у тај објекат је уложено око 200.000 евра, рекао је Раушки. Он истиче да је тренутно у току дигитализација експоната у коју је уложено пола милиона динара средствима Министарства културе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво