Протести "Један од пет милиона" широм Србије

У више градова одржани су протести "Један од пет милиона". Учесници протеста поново су затражили оставке државног врха, негодују због исељавања младих и политике локалних челника.

На Тргу глумаца у Крушевцу грађанима, који су се 11. недељу заредом окупили на протесту "Један од пет милиона" тражећи одлазак са власти актуелног режима, слободне изборе на свим нивоима, као и смену актуелне градске власти у Крушевцу, обратили су се члан председништва Народне странке Марко Степановић, председник синдиката "Слога" Жељко Веселиновић и лидер "Левице Србије" Борко Стефановић.

Истовремено, на супротној страни улице ,представнице Савета за родну равноправност града Крушевца организовале су контра скуп, како би, према њиховим речима, "одбраниле свој град, дале подршку градском руководству, позитивним променама које су учињене и председнику Александру Вучићу и незваним гостима пожелеле срећан пут из града у којем нису добродошли."

Скандирање преко улице Борко Стефановић оценио је као потврду да режим губи власт и да је њихова битка изгубљена. "Овде у Крушевцу морамо рећи да ово што Александар Вучић покушава тиме што организује контрамитинге, хушка народ и дели га на два пола то је највећи злочин који покушава да направи и то им не смемо дозволити. Не смемо им дозволити да нас деле", поручио је Стефановић.

Шетња главном крушевачком улицом по завршетку говора протекла је без инцидената, али уз обострано скандирање учесника протеста "Један од пет милиона" и жена окупљених испред Савета за родну равноправност.

На протесту "Један од пет милиона" у Нишу окупљенима су се обратили лидер Савеза за Србију Драган Ђилас и глумац Бранислав Лечић. Ђилас је у свом говору обећао да ће, како је рекао, без обзира на све што мисли о Александру Вучићу "због лажи које о њему износи сваки дан", лично му честитати уколико дође "Фолскваген" јер је, како је рекао, наша идеја "будућност Србије у којој живимо боље и у којој се не делимо".

Лидер Савеза за Србију истиче да, како је рекао, неће дозволити никоме да дели грађане Србије и да малтретира оне који другачије мисле, као што је Борку Стефановићу, како је рекао, разбијена глава у Крушевцу.

Глумац Бранислав Лечић поручио је Нишлијама да, како је рекао, "не ратујемо ми против Александра Вучића, јер је неважан он као сублимација свега онога што треба да победимо", већ, како је истакао, "ратујемо са собом, са сопственим кукавичлуком, са својим пристајањем". Имамо рат са тим, каже Лечић да може неко да нас корумпира и да гледамо горе од себе испред себе.

Протестна колона, као и прошлог петка, зауставила се накратко испред дописништва РТС-а у Нишу.

На деветом протесту у Панчеву говорили су пољопривредник из Панчева Јован Негован, новинар Ненад Кулачин, адвокат Владимир Гајић. Негован је рекао да су ратари веома незадовољни подршком државних власти, која нема слуха за њихове проблеме.

"Субвенције су највише погодиле ратаре, јер су смањене 15 пута и сад су тек нешто више од 30 евра по хектару, док су у државама ЕУ од 300 до 600 евра по хектару. Како да будемо конкурентни са њима у таквим условима привређивања? Тражимо да нам се врате субвенције које су биле пре 10 година и које су износиле 100 евра по хектару и то за површину од 100 хектара, а не као досад за 20 хектара", рекао је Негован.

Протестна шетња је завршена испред Летње позорнице у граду која већ годинама није у функцији, иако је у њену обнову уложено много новца.

У Ужицу је одржан девети протест "Један од пет милиона" на којем су говорили народни посланици Мирослав Алексић и Бошко Обрадовић.

Они су поновили захтеве као што су оставке председника државе, премијерке, министра полиције, председнице скупштине и генералног директора РТС-а, затим слободни медији најмање 6-9 месеци како би се стекли услови за фер и демократске изборе, и ако не буде никаквог одговора власти до 12. априла, позвали су Ужичане на заједнички скуп 13. априла у Београду.

И у Лесковцу је одржан девети протест "Један од пет милиона". Захтеви окупљених грађана су исти, између осталих одузимање титуле почасног грађанина Лесковца Александру Вучићу, оставке градоначелника Лесковца, директора болнице, Дома здравља, смена директора лесковачке Основне школе "Јосиф Костић" и бојкот локалног парламента опозиционих одборника.

На протесту је говорио Марко Шелић Марчело, а после говора учесници протеста су кренули у шетњу.

Осми протест "Један од пет милиона" одржан је у Ваљеву, а окупљенима се обратила Татјана Мацура, народна посланица и представница Иницијативе "Маме су закон" која је нагласила "да је Србији потребна промена система, како се за неколико година не би десило да грађани на улицама и трговима поново мењају човека".

На протесту у Ваљеву окупљеним грађанима се обратио и Владан Славковић, представник Локалног фронта Краљево.

"Свако ко изађе на протесте је вођа протеста. Свако ко се бори за своја права, за слободу медија, за посао и будућност је вођа протеста", поручила је Тара Поповић студенткиња из Краљева. Након њеног говора одржана је протестна шетња централним градским улицама.

Уз пароле "Ми смо Европа", "Колико кошта диплома" и пиштаљке, Шапчани су 11. пут протестовали против републичке власти. Траже оставке председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, председнице скупштине Маје Гојковић, као и директора и уредника информативног програма РТС-а и РТВ-а.

Хоћемо изборе на свим нивоима за шест до девет месеци али уз слободне медије, поручили су Шапчани који су због реконструкције улица променили трасу шетње. Окупљенима се обратио некадашњи заштитник грађана Шапца Милош Мијаиловић. 

У Чачку је одржан једанаести протестни скуп. Окупљеним грађанима код споменика војводи Степи Степановићу, обратили су се, поред организатора протеста, и Слободан Ненадић, борац са Кошара, Драган Крсмановић, пуковник у пензији, колумниста Александар Бећић и Срђан Миливојевић. Одржана је и протестна шетња централним градским улицама.

Седми протест одржан је у Ивањици, а на протесту су говорили Мишо Марковић, историчар, Раденко Марић из Удружења малинара Западне Србије и Јован Марковић, бивши градоначелник Ужица. Протест је одржан и у Горњем Милановцу.

Протестовало се и у Суботици где су грађани прошетали централним градским улицама, дувајући у пиштаљке и носећи заставе Србије и натписе "Отпор" у осмој шетњи "Један од пет милиона". 

Доктор Петер Червенак из Бачке Тополе рекао је да је здравство у Србији у хаосу, а да су здравствени радници преоптерећени због забране запошљавања. Студенткиња медицине Сања Надлачки је рекла да је режим поделио грађане на подобне и неподобне, а да се незадовољни грађани боре против диктатуре.

На деветом по реду протестном окупљању у Смедереву, на тргу Карађорђев дуд, грађанима су се обратили студент Никола Ђурић, као и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Потом су грађани кренули у протестну шетњу.

И у Врању је одржан протест "Један од пет милиона". Десети пут учесници су се окупили на истом месту, у центру града, уз паролу "Врање без страха". Окупљенима су се обратили председник одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић и правник Мирослав Васин из Новог Сада.

Позвали су Врањанце да 13. априла дођу у Београд, прикључе се протесту, који, како су навели, неће бити завршен док се не распишу фер и поштени избори у року од шест до девет месеци. Након говора окупљени су кренули у протестну шетњу централним градским улицама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво