Позив студентима да се придруже протесту

Студенти, учесници протеста "1 од 5 милиона" у Београду, у тексту које су упутили медијима под називом "Проглас", позвали су студенте, професоре, наставнике и сараднике у настави, да се придруже грађанима који протестују и који се, како наводе, боре за побољшање својих социјалних, економских, политичких и културних права загарантованих Уставом и законима Републике Србије.

"Студенти и професори, као академски грађани са високим образовањем, морају да стану заједно у борби против уништавања институција и друштвених вредности", наводи се у тексту прогласа.

Констатује се да живимо у систему у коме се цене лажне дипломе и плагијати, а особе са таквим наративом урушавају систем вредности, школство, научне институције и битне објекте културног и историјског наслеђа.

Потписници овог текста подржавају формирање комисија за испитивање доктората и позивају све универзитете да, у складу са својом аутономијом, формирају комисије које би ревидирале све дипломе и радове чија је оригиналност доведена у питање, а поготово дипломе актуелних и истакнутих личности са јавне сцене.

У прогласу је наведено и да "поред квалитетних високошколских институција, студенти и професори захтевају и ревизију изборног закона", чиме би, како се наводи, било омогућено омогућили младим људима, као будућим учесницима у политичком животу, да слободно изгласавају своје легитимне представнике.

Истовремено студенти који су, како је речено, солидарни са студентском иницијативом "1 од 5 милиона" и захтевима протеста осуђују репресивне мере власти које су, како тврде, усмерене према омладини и колегама као и "срамна медијска оправдања таквог понашања".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво