Реaговања на упад у зграду РТС-а

Због синоћног упада дела опозиције и демонстраната у зграду Радио-телевизије Србије реаговала су новинарска удружења, медији, званичници и политичари.

Радио-телевизија Војводине осудила је упад у зграду РТС-а и истакла да чврсто стоји уз нашу медијску кућу у остваривању заједничке мисије Јавног медијског сервиса.

"Синоћни напад на медијске слободе и упад у вашу и нашу кућу, примили смо са дубоком забринутошћу и незадовољством. 'Медијска стратегија' људи који су извршили напад на Јавни медијски сервис, непримерен цивилизованом свету, је јасна: они су мера слободе медија и друштва у целини", наводи се у писму подршке колегама на РТС-у и генералном директору Драгану Бујошевићу.

Шаљемо вам искрену колегијалну подршку и желимо да останете узор професионалног медијског стваралаштва, додаје се у писму подршке Радио-телевизије Војводине.

Друштво новинара Војводине најоштрије је осудило насиље и бахатост демонстраната који су упали у зграду РТС-а, предвођени Драганом Ђиласом и Бошком Обрадовићем, напали и застрашили новинаре, демолирали зграду Јавног медијског сервиса и угрозили безбедност већег броја људи.

"Такво хулиганско понашање, у којем се користе моторне тестере, нема никакве везе са принципима демократије и слободе медија, у шта се наводно заклињу представници опозиције", саопштио је председник ДНВ-а Петар Кочић.

Осуди упада у зграду Јавног медијског сервиса придружили су се и новинари из Регионалне ТВ Панчево и Новосадске ТВ.

Новинска агенција Танјуг подржала је право новинара РТС-а и свих новинара у Србији да раде свој посао без притиска силе.

И РТВ Краљево најоштрије осуђује упад хулигана у зграду РТС-а и од институција траже реакцију, како би се обезбедили слобода медија и право говора, а новинарима и запосленима у медијима пружила заштита.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) упозорили су да је инцидент у згради РТС-а последица опасних тензија у друштву за које је најодговорнија власт. 

Насиље као замена за аргументе

Министарка за евроинтеграције, Јадранка Јоксимовић, каже да је упад лидера СзС и покрета "Један од 5 милиона" у зграду РТС, покушај насилног заузимања Јавног сервиса и напад на новинаре и запослене оголио недемократску природу и насилне планове самопроглашених лидера опозиције.

"Насиље као замена за аргументе и неспремност на демократску утакмицу показује истинске намере ове групе тзв. предводника идеолошки разједињене опозиције, али коју очигледно уједињује то што не разумеју и не прижељкују демократску и респектабилно оснажену Србију, што су спремни да темељне демократске вредности и међународну позицију Србије у осетљивом тренутку урушавају зарад партикуларних интереса", истакла је Јоксимовићева.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила насилни упад у Радио-телевизију Србије. Према њеним речима упад, праћен демолирањем имовине и претњама запосленима, представља недопустив напад на новинаре и медијске слободе.

"Нема никакве сумње да ће држава у оквиру својих надлежности адекватно реаговати на сваки покушај нарушавања правног поретка и покушај угрожавања темељних демократских вредности и слобода", саопштила је Гојковићева.

Осудама се придружио и ПУПС. Из те странке поручују: "Насиље је израз немоћи".

Слика насиља отишла у свет

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да насиље у згради РТС, као и све ово што се тренутно дешава на улицама Београда, није случајно, те да насиље Албанаца над српским народом које су почили пре 15 година помало кореспондира и са насиљем из 2019.

"Уколико неко жели политички да протестује, то је легитимно, али не сме то радити насиљем јер насиље не доноси добро ни Србији, ни Србима и зато је важно да се ови који протестују дозову памети", поручио је Ружић новнарима у Спомен-соби где је обележено 15. година од мартовског погрома на КиМ.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић осудио је насилан упад у зграду Радио телевизије Србије, застрашивање запослених на Јавном сервису, као и демолирање зграде Јавног сервиса.

Радојичић је истакао да тај чин Србију враћа деценијама уназад и да му је жао што је из наше престонице послата слика насиља и притиска на медијске слободе.

"Као грађанин, али и као носилац јавне функције изненађен сам притиском над медијским слободама и уређивачком политиком јавног сервиса Србије. У недостатку аргумената, поједници су посегли за насиљем и застрашивањем, како би утицали на слободе гарантоване Уставом и законом о Јавном информисању. Жао ми је свих запослених на Јавном сервису који су претрпели непријатност и страх, али и свих грађана који су вечерас потресени и уплашени ситуацијом која се дешава у њиховом граду. Овим актом нанета је велика штета Граду Београду и држави Србији, јер је из Београда отишла слика насиља у свет, која може утицати на будуће инвеститоре, туристе и међународни углед", саопштио је градоначелник Београда.

Према Радојичићевим речима хулиганским понашањем се не може освајати власт већ исључиво слободном вољом грађана на изборима.

Он је додао да се разговором у демократским друштвима може доћи до консензуса, а не наметањем мањинског мишљења као јединог истинитог и исправног.

"Захваљујући брзом и сталоженом реаговању припадника МУП-а спречена је даља ескалација насиља и теже последице", закључује први човек Београда.

Јавни сервис - власништво свих грађана

Демократска странка Србије позвала је власт да отвори разговоре са опозицијом о условима за одржавање избора, како наводе, фер и слободних, а да једна од основних тема буде стање у медијима.

По оцени ДСС-а непрофесионално и необјективно извештавање јавног сервиса основни je узрок јавно исказаног незадовољства дела грађана Србије које је кулминирало упадом једног броја демонстраната и лидера Савеза за Србију у зграду РТС-a, наводи се у саопштењу те странке.

У саопштењу се додаје да не треба игнорисати политичку кризу, али да она не може да се реши ни непримереним методама за којима посеже опозиција.

Председник Удружења грађана "Напредни клуб" и члан политичког савета Народне странке, Чедомир Антић је рекао да је неопходно хитно ослободити Радио телевизију Србије режимских стега, јер је то медијска кућа коју финансирају сви грађани Србије.

Антић тражи, како је рекао, оставке председника републике, председнице Владе Републике Србије и успоставу Владе националног спаса са мандатом да спроведе поштене изборе под међународном контролом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво