Жандармерија потиснула демонстранте из РТС-а

Припадници Жандармерије су након више сати из зграде Радио-телевизије Србије потиснули учеснике протеста "Један од пет милиона" и представнике опозиције. Демонстранти су око 20 часова упали у зграду РТС-а захтевајући уживо укључење у програм. Они су око поноћи напустили околину зграде Јавног сервиса. Министар полиције Небојша Стефановић каже да је ухапшена једна особа која је напала полицајца.

23.45 – Бошко Обрадовић је испред зграде РТС-а затражио од присутних да се разиђу и позвао их да се у 11.55 окупе испред зграде Председништва, за кад је председник Вучић сазвао конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а. Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику. 

23.40 – Директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић рекао је да су запослени у РТС-у били спречени да професионално обављају свој посао. "Људи су насилно упали у РТС и ходницама пролазили са моторном тестером. Све наше екипе су биле блокиране у зграде. Извињавам се свим запосленима, људима из технике, продукције, информативног програма што им ни ми ни држава нисмо омогућили да обављају свој посао. Ове вечери су ти протести изгубили легитимитет", рекао је Бујошевић.

23.15 – Лидери опозиције и демонстранти још увек су испред зграде РТС-а. Поручују да неће отићи.

22.50 – На другој ванредној конференцији за медије министар Стефановић рекао је да је полиција на миран, озбиљан начин, поштујући закон, успоставила ред и мир и заштитила све које раде на РТС-у. Ухапшена једна особа која је напала полицајца, додаје Стефановић.

22.35 – Председник Србије Александар Вучић сутра ће се у 12 часова обратити јавности.

22.25 – Испред улаза у РТС са паркинга у Абердаревој ситуација је напета. Грађани насрћу на врата и покушавају да уђу.

22.15 – Жандармерија је потиснула демонстранте и представнике опозиције из просторија Јавног сервиса. Испред зграде РТС-а у Абердаревој ситуација је напета.

22.05 – Mинистар полиције одржаће још једну конференцију за медије у 22.45. 

22.00 – Демонстранти преговарају са Жандармеријом и ситуација је повремено напета. Неки демонстранти напустили су зграду РТС-а.

21.50 – Бошко Обрадовић, као и демонстранти, одбијају да напусте зграду РТС-а. Неколико кордона припадника Жандармерије на ходницима.

21.45 – Испред зграде РТС-а у Абердаревој улици налазе се грађани који подржавају демонстранте. 

21.40 – Удружење новинара Србије тражи од лидера опозиције и демонстраната да мирно напусте зграду РТС-а.

21.30 – У згради Радио-телевизије Србије неколико кордона полиције. Демонстранти су и даље ходницима, захтевају укључење уживо у програму. 

21.15 – Министар полиције Небојша Стефановић рекао је на ванредној конференцији за медије да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично.

21.00 – Министарство културе позива демонстранте да напусте зграду РТС-а. Поручују да упад у зграду РТС-а представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

20.50 – Очекује се обраћање министра полиције Небојше Стефановића. 

20.30 – Сви улази у РТС су блокирани. Присутни припадници Жандармерије. 

Учесници протеста "Један од пет милиона" ушли су у зграду Јавног сервиса, предвођени лидером покрета Двери Бошком Обрадовићем. Присутни су били и лидер Демократске стране Зоран Лутовац и један од челника Савеза за Србију Драган Ђилас.

Они су око 20 часова, током трајања Дневника 2, ушли у зграду РТС-а из Абердареве улице.

Убрзо након тога стигли су и припадници специјалног одреда полиције и Жандармерије који су  спречили демонстранте да се са нижих спратова попну горе.

Демонстранти су ходнике Радио-телевизије Србије излепили тракама, поломили стакла и поручили да желе да се укључе уживо у програм. Они су одгуривали обезбеђење и запослене у телевизији.

Бошко Обрадовић рекао је да демонстранти желе да ослободе Радио-телевизију Србије како би се, како каже, сазнало шта учесници протеста "Један од пет милиона" имају да поруче.

Драган Ђилас каже да није тачно да су демонстранти у РТС-у применили насиље и додаје да неће мирно изаћи из зграде. 

Обрадовић је у ходнику зграде разговарао са полицијом. Речено му је да неће бити примењена сила, али да такво понашање није прихватљиво. Полицијски командант је у разговору са Драганом Ђиласом и Обрадовићем тражио да напусте зграду РТС, што су они одбили. 

После вишечасовног инсистирања припадника Жандармерије да демонстранти мирно напусте РТС, полиција је потиснула људе из просторија РТС-а.

Неки од њих су покушали поново да уђу али је полиција направила живу ограду испред РТС-а не дозвољавајући им да уђу.  

Око поноћи је Бошко Обрадовић испред зграде РТС-а затражио од присутних да се разиђу и позвао их да се у 11.55 окупе испред зграде Председништва, за кад је председник Вучић сазвао конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а.

Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику.  

Истовремено, на паркингу испред зграде у Таковској демонстранти су одржали перформанс под називом "Дневник слободне Србије".

Министар полиције је на првој ванредној конференцији за медије поручио да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично. 

Касније је одржао још једну конференцију за медије на којој је рекао да је ухапшена једна особа која је напала полицајца.

Додао је да је, уз поштовање закона, у Радио-телевизији Србије успостављен мир. 

Поводом упада демонстраната у зграду РТС-а огласило се и Министарство културе и информасања, наводећи да улазак демонстраната представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

Премијерка Ана Брнабић и министри у Влади осудили су упад у зграду Радио-телевизије Србије.

Окупљање на Платоу 

Вечерашњи, петнаести по реду, протест "Један од пет милиона" почео је око 18 часова окупљањем грађана на Платоу испред Филозофског факултета, где се грађанима обратио драматург Синиша Ковачевић.

Ковачевић је поручио да власт грађанима краде душу и да од њих прави гљиве.

"Ако се не каже доста, остаћемо само ми старци да чекамо свој дан и да миришемо чамовину чекајући са усахлим очима, погледом према друму на ком се никад неће појавити ауто који нам треба", рекао је Ковачевић додајући да је "корен свих зала у згради на Андрићевом венцу".  

"Довео нас је у позицију модерних робова, који треба да клече пред неким газдама, да се од све те силне индустријске производње у Србији праве каблови и дрвена дугмад. Само се стара лаж надомести новом, већом а ми смо на то оглувели", рекао је драматург.

Поручио је да се народ мора вратити честитости и поштењу јер ће тада, додаје, промена власти доћи као нуспојава. 

Са Платоа су грађани кренули у протестну шетњу преко улице Васе Чарапића, затим Макаденоском и Светогорском до Таковске.

Протести у другим градовима Србије

Протест "Један од пет милиона" одржан је по 11. пут у Крагујевцу, а грађанима су се обратити професор из Београда Чедомир Чупић и пољопривредник из Чумића Драгиша Ђорђевић.

Грађани незадовољни актуелном влашћу окупили су се у 18 часова на платоу испред некадашње Робне куће "Београд" одакле су кренули у протестну шетњу.

У Јагодини је одржан седми протест грађана "1 од 5 милиона" а на штанду у центру града окупљени грађани могли су да потпишу и "Уговор с народом".

На тргу присутнима се обратио новинар Милојко Пантић који је истакао да је Србија постала пуки извршилац воље једног човека и да у држави Србији не постоје ни закони, ни десет божијих заповести.

Протест је одржан и у Пироту, Брусу, Александровцу, Смедеревској Паланци.

У градовима широм Србије протестовало се и синоћ – Новом Саду, Нишу, Панчеву, Крушевцу, Суботици, Краљеву, Ваљеву...

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Протест су, између осталих, подржали и професори са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Факултета драмских уметности и други.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво