Приштина усвојила платформу о дијалогу

Косовски парламент усвојио је већином гласова Платформу за дијалог о, како се наводи, коначном, инклузивном и правно обавезујућем споразуму за нормализацију односа Беогада и Приштине.

Реч је о платформи коју је Београд раније оценио као документ који доказује да Приштина не жели наставак дијалога са Београдом.

Након усвајања платформе и закона о преговарачком тиму, премијер Рамуш Харадинај је рекао да су у Приштини сада спремнији за дијалог.

Коопредседвајући преговарачког тима Фатмир Љимај у обраћању посланицима рекао је да је циљ косовске Владе у дијалогу да добије признање Београда, чланство у Европској унији и Уједињеним нацијама.

Додао је да је врема да у Приштини дигну свој глас и да дају шансу дијалогу.

"Идемо у Брисел не да преговарамо о нашој држави, већ да афирмишемо нашу земљу. Идемо у Брисел да дамо земљи шансу за европске интеграције. Уверен сам да је Косово у прошлости до сада знало да чини најбоље за саму земљу, и уверен сам да само јединством можемо добити оно што је најбоље из овог процеса".

Додаје да је усвајање закона и платформе о наставку дијалога са Београдом – добра вест јер, како је рекао, "Косово данас има званични став изгласан у парламенту о потенцијалном споразуму о нормализацији односа".

Према његовим речима, Косово сада има закон и платформу о дијалогу са Београом у складу са косовким уставом, а у том процесу ће учествовати тим који је такође верификован у парламенту.

Љимај је рекао да усвојени закон дефинише надлежности тима, пренео је приштински Косова прес.

"Закон дефинише надлежности тима, док платформа садржи принципе, којих има десет и којих тим мора да се придржава у наставку дијалога", рекао је Љимај.

После усвајања плаформе, председник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је да је тиме Приштина рекла "да" дијалогу који ће обезбедити столицу у организацији Уједињених нација.

"Од данас Република Косово је спремна да се суочи с процесом завршног дијалога, који за нас значи столицу у УН, пуну државност, пуни суверенитет, не заједницу са извршним надлежностима и не повреду територијалног интегритета и суверинетета Републике Косово", рекао је Весељи, пренео је РТК2. 

Документ је усвојен у одсуству две најутицајније опзиционе партије, ДСК и Самоопредељење.

Иначе, данашња ванрдна седница парламента на којој се у другом читању разматрао закон и платформа за наставак дијалога са Београдом, почела је са готово два сата закашњења, због недостатка кворума.

Најутицајнији опозициони ДСК је затражио да се ова тема одложи за неки нови термин, али је премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, то одбио и позвао посланике да расправљају и гласају. 

Указао је на потребу да све странке приштинске политичке сцене треба да буду јединствене по том питању.

"Приштина Београду није наметала услове"

Посланицима се обратио и Даут Харадинај, брат косовског премијера Рамуша Харадинаја и његов заменик у Алијанси за будућност Косова.

Даут је бранио ставове свог брата који одбија да, упркос притисцима САД и ЕУ, укине сто одсто увећане таксе на робу из Србије и БиХ.

Приштина никада Београду није наметала било какве услове, рекао је Даут, пренела је Газета Експрес.

"Косово никада није условљавало Србију за наставак дијалога, нити за нестале особе, нити за убиство браће Битићи, нити за друга убиства. Косово није условљавало ничим ни проналазак убица у случају кафића "Панда", где су страдали млади Срби...", навео је Даут.

Косовски парламент је такође већином гласова усвојио закон о "задацима, одговорностима и надлежностима" косовске делегације у процесу дијалога, јавила је приштинска Коха.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво