Девети протест "Један од пет милиона" у Београду

У Београду је одржан девети по реду протест "Један од пет милиона". Грађани су се прво окупили на Платоу испред Филозофског факултета, одакле су кренули у протестну шетњу главним градским улицама. Протести незадовољних грађана одржани су и у другим градовима Србије, као и у Северној Косовској Митровици.

На Платоу је на почетку протеста прочитано писмо студената Факултета политичких наука који је, између осталих, подржао протесте незадовољних грађана.

У писму се тражи оставка министра просвете Младена Шарчевића због тога што је професоре који су подржали протесте назвао неозбиљним.

"Дижемо глас против насиља власти над институцијама, владавином права, слободом медија, скрнављења истине. Свесни смо да све већи број младих са факултетским дипломама одлази у иностранство у потрагу за будућношћу. Обесмислили сте наше студирање куповином ваших диплома. Укаљали сте све оно чиме нас професори уче", истиче се у писму. 

Председнику Србије Александру Вучићу студенти су поручили да је "симбол манипулације, непотизма, корупције, урушавања слобода, вандализације државе и напада на неистомишљенике".

"Због свега наведеног, ми студенти ФПН-а позивамо све студенте Универзитета у Београду и осталих универзитета у Србији да нам се придруже и да се побуне против тираније Александра Вучића", наведено је у писмо прочитаном на Платоу. 

Окупљенима се затим обратила професорка Филозофског факултета у Београду Марија Богдановић, која је иначе била декан тог факултета током протеста 1996/1997.

Богдановићева је поручила да је слободан човек услов за формирање слободног демократског друштва, а критичка мисао једна од темељних вредности нашег бића.

"У овом протесту смо заједно као мислећи људи који хоће да живе у демократски организованом друштву, а не у друштву једног преученог вође. Ту на првом кораку долази до судара са системом", истакла је Богдановићева.

Поставила је питање да ли решавање косовског питања мора да се одвија уз толерисање пораста организованог криминала, одласка младих и квалификованих и нерешених убистава.

Обратила се и представница Удружења малинара Слађана Станковић која је од власти затражила да више не упућује лажна обећања, већ да се припреми да нахрани гладне малинаре и грађане Србије. 

Малинари се, истиче, већ годинама боре за своја права а једино што су добили је, каже, бацање прашине у очи.

"Вучић се толико високо подигао да не види поштене малинаре на коленима. Малинари немају времена на коленима да стоје, а ускоро ће се подићи свих 250.000-300.000 малинара, али ако нас буде пребројавао министар Стефановић, неће нас бити толико. Борићемо се за опстанак малинарства, за опстанак села, нећемо гледати да нам деца одлазе из Србије главом без обзира", навела је Слађана Станковић. 

Такође, обратио се и уметник Марко Шелић Марчело поручивши Вучићу да "даље неће моћи".

"У једном интервјуу питали су ме шта је нама Вучић. Одговорио сам да нам је укућанин, уселио се у наше домове, у сваки наш разговор, свакодневицу. Живимо у свету из његове главе и попримамо његове особине", рекао је Марко Шелић Марчело.

Окупљени су затим кренули у протестну шетњу преко Теразија, а зауставили су се код зграде Председништва где су извели мини-перформанс – председнику су остављали писма с појашњењима зашто шетају.

Затим су наставили шетњу преко улице Кнеза Милоша до РТС-а у Таковској улици. Ту су се зауставили, гласно негодујући због извештавања о активностима опозиције.

Излепили су траке на којима пише "цензурисано" и на којима су измешани логои РТС-а и "Пинка". 

Шетњу су наставили Светогорском и Македонском улицом, а протест је завршен код зграде дневног листа "Политика". 

Учесници протеста носили су транспаренте на којима, између осталих пише, "Хапсите беби мафију", "Срушио си Савамалу, ал' ти не дам шталу".

Протести у градовима Србије

У Јагодини је одржан први протестни скуп у центру града одакле је затражена смена државне власти, председника Александра Вучића и више простора у медијима за исказивање незадовољства грађана тренутном ситуацијом у Србији.

Двоје учесника протеста претило је и вређало екипу РТС-а, која је дошла да извештава о протесту.

После скупа организована је шетња улицама града. Представници окупљених грађана најавили су протесте и у следећем периоду.

Такође, први протест "1 од 5 милиона" одржан је и у Александровцу на Тргу код Фонтане. Након окупљана грађани су кренули у протестну шетњу до аутобуске станице носећи транспаренте: "Жупа, Жупљанима", "Времена је мало, покрени се" и "Ја желим да останем у Жупи".

Протест "1 од 5 милиона" први пут је одржан и у Брусу.

Крагујевчани су по пети пут одржали грађански протест "Буди један од пет милиона". Окупљени грађани су са платоа испред бивше Робне куће Београд кренули у шетњу до Ђачког трга, испред Прве крагујевачке гимназије, где су се грађанима обратили организатори протеста.

Они су незадовољни ситуацијом у држави и граду и траже оставку председника Србије Александра Вучића.

Протестовало се вечерас и у Пироту на главном градском тргу, одакле су окупљени грађани кренули у протестну шетњу. Овим су се, како су истакли, придружили свим незадовољним грађанима Србије и подржали опште захтеве.

Циљ протеста је, како наводе, отпор диктатури и смена актуелне државне власти.

"Иницијатива за Пожегу" по тринаести пут, организовала је протест на градском тргу у Пожеги. Уз подршку протесту "1 од 5 милиона", они су поново упутили захтеве надлежним државним органима да преиспитају све незаконите потезе локалне власти и поступе у складу са законом.

Покушај куповине нелегалног објекта општинским средствима, који је у власништву супруга председнице Скупштине општине, довели су до почетка протеста Пожежана још у фебруару прошле године.

Грађани захтевају одговор на питање где је 150 милиона динара, за које је Државна ревизорска инспекција утврдила да недостају у буџетским средствима.

Први пут протест "1 од 5 милиона" одржан је у Северној Косовској Митровици. У граду у којем је 16. јанура прошле године убијен, главни захтев је да се пронађу налогодавци убиства Оливера Ивановића. 

У више градова широм Србије и јуче су грађани изашли на улице – у Ужицу, Панчеву, Новом Саду, Лесковцу, Смедереву, Крушевцу, Врању, Чачку, Шапцу, Пожаревцу, Краљеву, Зајечару и Нишу.

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Раније су упућена три захтева Влади и председнику – да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је покушао да убије Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Касније су додати и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић. 

На једном од претходних протеста прочитано је писмо, упућено и власти и опозицији, у ком је истакнуто да грађани не желе власт него сервис грађана и управу.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво