Дачић: Сведоци смо опасног прекрајања историје

Сведоци смо новог, све јачег и врло опасног прекрајања историје, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да у региону и данас, 70 година после Другог светског рата, постоје мржња и ревизионизам.

Ивица Дачић је, на отварању међународне конференције "Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије", рекао да ревизионизам добија на интензитету у нашем региону и да у неким земљама већ представља тренд, готово свакодневну појаву.

Дачић је, међутим, рекао да осуде покушаја ревизионизма и оправдавања злочина не важе само за неке друге, већ и за нас.

"Они који су и код нас вршили злочине за време Другог светског рата и помагали у вршењу Холокауста и геноцида не смеју бити рехабилитовани, јер су били ратни злочинци", истакао је Дачић.

Додао је да је Србија земља која је највише пропатила у овом региону и да нема право да на такав начин врши ревизију историје.

"То не изједначава злочине који су овде почињени са злочинима у Хрватској, али не могу да не реагујем са истим огорчењем", навео је Дачић. 

Напоменуо је да ће увек бити покушаја ревизије историје и оправдавања злочина, али да то никада није било ни у једној земљи званична политика, а да постоји опасност да у неким земљама у нашем региону добије такве конотације.

"Сведоци смо да годинама уназад имате потхрањивање такве државне политике што ствара осећај мржње и у актуелном времену. Зато ми не треба да се такмичимо са њима и кажемо да су њихови злочинци ипак били гори. То су били монструми, и једни и други", нагласио је Дачић.

Истакао је да су Срби, Јевреји и Роми у Јасеновцу били подвргнути систематском уништењу од стране усташког режима НДХ и да се због свих недужних жртава не сме дозволити насилно и перфидно мењање погледа на прошлост и историјске чињенице, јер се тако релативизују и негирају страдања целих народа.

"Посебно је алармантно ако покушаји негирања злочина и прекрајања историје добијају индиректну или директну званичну подршку, укључујући и покушај рехабилитације злочиначких режима, као што је био НДХ", нагласио је министар.

Наводећи да и данас постоји опасност од оживљавања и легитимизације идеологије и политичких мишљења која су довела до таквих страхота, Дачић је рекао и да реинтерпретације догађаја из периода Другог светског рата понављањем постају део јавног говора и покушаја оправдавања злочина.

"Наша дужност је да се против те праксе боримо, а наш задатак да штитимо и негујемо културу сећања како се таква мрачна поглавља не би никада поновила", истакао је Дачић.

Указао је да Србија подржава активности којима се чува сећање на жртве Холокауста и геноцида кроз образовни програм, али и процес враћања имовине жртвама и подсетио да је усвојен и важан закон којим је то регулисано.

Дачић је навео да нечувени карактер злочина почињених над Србима, Јеврејима и Ромима захтева од јавности да остане посвећена сећању и одавању почасти жртвама, изношењу стравичне истине и супротстављању онима који је искривљују или поричу.

У уводном делу конференције говорио је и директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина, који је упитао ко брани Србији да на Старом сајмишту, месту немачког концентрационог логора, изгради меморијални комплекс у којем би Срби, Јевреји и Роми могли да испричају своја страдања.

"Зашто у Доњој Градини нема никакве музејске поставке?", упитао је Мишина.

Оценио је и да у Хрватској постоји ревизионизам и да данашња тумачења логора Јасеновац могу да се окарактеришу и као цинизам, попут речи да је пећ служила да се Срби загреју. 

Декан Факултета за пословне студије и право Универзитета Унион Милан Радосављевић каже да се у читавој Европи и свету у последњим деценијама води борба за поновном интерпретацијом историје и да тај процес није случајно повезан са јачањем национализма, популизма и реторике која садржи нацистичке елементе.

"Историја мора да нас научи грешкама које смо правили да их не бисмо поновили. Прошлост се не може променити, али се из ње може научити", закључио је Радосављевић.

"Идеја о промена имена РС нема никакве шансе"

Министар Дачић изјавио је и да иницијатива СДA о промени имена Републике Српске не може да успе, јер је у супротности са Уставом БиХ, који је прописан Дејтонским споразумом, и оценио да је то наставак деструктивне и антисрпске политике.

"Чуди ме да не траже да и Србија промени име", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Дачић је указао да је Дејтонски споразум међународно важећи документ и да промена имена Српске апсолутно није тема о којој може да се расправља.

"Потребна је промена Устава, а нема ничега без сагласности сва три народа и два ентитета", рекао је Дачић.

Истакао је да такве идеје служе у пропагандне сврхе и за дестабилизацију БиХ.

"Ово је наставак деструктивне политике и од тога неће бити ништа", рекао је Дачић.

Упитан да ли верује да могу да одустану од подношења иницијативе, Дачић је рекао да не зна да ли ће та идеја уопште бити на било који начин институционализована, али је истакао да нема шансе за успех.

"То удара директно у Устав који је прописан 'Дејтоном', тако да то само говори о томе да је то постао владајући тренд код неких народа, а то је антисрпска политика и да мисле да тако добијају неке политичке поене", рекао је Дачић. 

Додао да Србија жели управо супротно – стабилну и мирну БиХ и просперитетну РС која ће имати најбоље везе са Србијом.

Дачић о случају Пенава: Вртимо се у зачарном кругу

Колико још година треба да прође да Срби, Хрвати и Бошњаци пробају да се договоре о томе како ће да наставити даље, упитао је Дачић коментаришући објављивање снимка деце српске националности у Вуковару која нису устала приликом интонирања хрватске химне.

Тај снимак је на службеним страницама Града Вуковара објавио градоначелник, ХДЗ-овац, Иван Пенава и искористио га као "доказ" да је тај град у "епицентру пузеће великосрпске агресије".

"Вуковар је град у којем је живео велики број Срба, а Пенава је човек који је такође изабран гласовима Срба. Поставља се питање колико још година треба да прође да Срби, Хрвати и Бошњаци пробамо да направимо неки договор око тога како ћемо даље", рекао је Дачић.

Навео је да у целом свету постоје ратови после којих некадашње зараћене стране постају пријатељи и раде у интересу својих народа.

"Немачка и Француска су се бориле па су направиле после Другог светског рата Европску заједницу за челик из економских интереса, а код нас прође 20 година док се убеђујемо ко коме више треба да се извини", поручио је Дачић.

Оценио је да је то сулудо и да се зато вртимо укруг.

"Ми предлажемо да изађемо из круга и да идемо даље. Ко је вршио злочине нека одговара, а ми други треба да живимо нормалан живот", закључио је Дачић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво