Румунија током председавања ЕУ "поштени брокер" према КиМ

На пријему организованом поводом почетка шестомесечног румунског председавања Саветом ЕУ, шеф румунске канцеларије за везу у Приштини Данијел Онишор изјавио је да ће у наредних пола године приступ Румуније Косову бити "приступ поштеног брокера", без обзира на њен став о статусу Косова.

"Румунија подржава дијалог Приштине и Београда и потребу да се осигура споразум у складу с основним вредностима ЕУ", навео је Онишор, преноси РТК2 на српском језику.

Он је казао да је Румунија је одлучна да очува континуитет актуелне европске агенде и жели да је унапреди. 

Шеф румунске канцеларије за везу у Приштини је, говорећи о Западном Балкану, рекао да је процес проширења међу приоритетима председавања званичног Букурешта.

"Наш приступ током председавања ће бити приступ поштеног брокера, без обзира на национални став о статусу Косова. Овај позитиван приступ са наше стране омогућио је покретање Студије изводљивости која је закључена потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, почетком процедура за визну либерализацију. Румунија подржава дијалог и потребу да се осигура споразум у складу са основним вредностима ЕУ", навео је Онишор.

Наводи се да је шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова изразила задовољство због најављеног румунског фокуса на напредовању у процесу проширења ЕУ, што је, како је рекла, врло добра вест за Косово и регион Балкана у целини.

РТК2 преноси да је пријему присуствовао косовски премијер Рамуш Харадинај и други чланови владе, као и председник Српске листе Горан Ракић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво