Путин грађанима испред Храма Светог Саве: Хвала на пријатељству

Председник Србије Александар Вучић и руски председник Владимир Путин обишли су Храм Светог Саве, где их је сачекао велики број грађана. Након симболичне уградње делића мозаика и паљења свећа у крипти, Путин се захвалио окупљенима на пријатељству.

Двојицу председника је испред Храма Светог Саве, поред великог броја грађана који се ту окупио, дочекао и патријарх српски Иринеј.

У пратњи патријарха и старешине Храма владике Стефана, Александар Вучић и Владимир Путин обишли су крипту, где су запалили свеће.

Потом су обишли остали део Храма, како би се упознали с тим шта је све урађено у њему од 2011. године.

О току радова председнике Вучића и Путина информисали су патријарх Иринеј и руски академик Николај Александрович Мухин, под чијим руководством је урађена целокупна иконографија.

Након тога, председници су, заједно са патријархом, симболично уградили делове руске и српске тробојке на мозаику са ликом Исуса Христа, на којем раде руски уметници, и потписали икону са његовим ликом.

"Мозаик је врло скуп и коштаће преко 30 милиона евра, руска страна финансирала је прву етапу, 'Гаспромњефт' је конкретно финансирао куполу, сада се очекује да ће руска страна помоћи и за другу етапу, а Влада Србије је спремна да финансира остатак мозаика", рекао је за Танјуг владика Стефан.

Иначе, ово је највећа купола у православним храмовима која је урађена у мозаику, површине 1.250 квадрата.

Путин се обратио окупљенима 

Напуштајући Храм, руски председник се, иако то није уобичајено, обратио грађанима који су из свих делова Србије дошли да га поздраве.

"Хвала, хвала на пријатељству", рекао је Путин на српском и поновио то на руском језику.

Према проценама полиције, између 120.000 и 130.000 људи дочекало је председника Русије на платоу испред Храма. Окупљени су носили заставе Србије и Русије, а са бине су се пуштале српске и руске песме.

При доласку на Врачар, двојицу лидера су дочекала звона, а испраћени су уз звуке песме "Ово је Србија".

Посетом Храму Светог Саве, Путин је завршио једнодневну посету Србији, четврту по реду.

У Храму су били и чланови руске делегације, као и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и висока делегација Републике Српске.

Од званичника Србије, обиласку ове светиње присуствовали су председница парламента Маја Гојковић, потпредседник Владе Небојша Стефановић и други министри владе Ане Брнабић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво