Путин у Београду, Вучићу уручен Орден Александра Невског

Председник Руске Федерације Владимир Путин био је данас у званичној посети Србији, током које је потписан 21 споразум и меморандум. Председник Александар Вучић рекао је на конференцији за медије да је Србија поуздан партнер Русији, док је Путин истакао да дели забринутост Београда због Косова и Метохије. На крају званичне посете, двојица председника обишла су Храм Светог Саве, где их је дочекао велики број грађана.

20.15 – Владимир Путин је отпутовао из Србије. На Аеродрому "Никола Тесла" испратио га је председник Вучић. 

19.30 – Председник Путин је окупљеним грађанима рекао на српском "Хвала на пријатељству", чиме је званичан део његове посете Београду завршен.

19.00 – Патријарх Иринеј дочекао је испред Храма Светог Саве двојицу председника

18.00 – Како РТС сазнаје, председник Русије ће се обратити грађанима окупљеним испред Храма Светог Саве.

17.30 – У току је ручак приређен у част Владимира Путина, којем присуствује стотину званица. Након ручка, двојица председника обићи ће Храм Светог Саве на Врачару. 

17.10 – Председник Вучић поклонио је руском колеги штене шарпланинца названо Паша.

17.00 – Вучић је на конференцији за медије поручио да је Србија поуздан партнер Русији. Путин наглашава да Москва дели забринутост српског руководства када је реч о Косову и Метохији.

16.25 – Владимир Путин уручио је Орден Александра Невског Александру Вучићу, истичући да је допринос српског председника развоју односа две земље у свим правцима велики. Вучић је поручио да је овај орден за њега велика част, али и велика одговорност.

16.05 – Колона грађана кренула је са Теразија ка Храму Светог Саве како би дочекала Путина.

15.55 – Почео је пленарни састанак свих чланова делегација две земље. Потписани су документи у присуству двојице председника.

14.20 – У току је састанак двојице председника у четири ока, након чега су се разговору придружиле делегације у ужем формату. Вучић је пожелео добродошлицу руском колеги уз поруку да је Србија поуздан партнер Русији. Путин jе захвалио грађанима Србије на топлом пријему.

14.15 – Александар Вучић и Владимир Путин обилазе изложбу "Српско-руске везе 1804–1918. у документима Aрхива Србије". 

14.05 – Испред Палате "Србија" председнику Русије приређен је свечани дочек, уз интонирање химни две земље и смотру Гарде Војске Србије. Испаљени су и почасни плотуни у част Владимира Путина. 

13.40 – Двојица председника положили су венце на Гробљу ослободилаца Београда и Споменику црвеноармејцу. 

13.05 – У пратњи "мигова 29" Војске Србије, авион председседника Путина слетео је на београдски аеродром. Њега је на аеродрому, уз гардисте и црвени тепих, дочекао председник Србије Александар Вучић. 

12.25 – На улицама Београда појачане су мере безбедности. Током дана су предвиђене делимичне измене саобраћаја

12.15 – Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и генерални директор руске државне компаније "Рос сети" Павел Ливински потписали су Меморандум о српско-руској сарадњи о развоју иновација у сектору енергетике. 

12.05 – На местима у Београду која ће посетити двојица председника присутни су новинари. Све је спремно за свечани дочек у Палати "Србија".

11.30 – Авион с руским привредницима, који су део делегације коју предводи председник Путин, слетео је у Београд. 

Према програму посете шефа руске државе, Путину је на Аеродрому "Никола Тесла" приређен дочек. Oд уласка у ваздушни простор до слетања на аеродром, авион шефа руске државе пратила су три "мига 29" Војске Србије.

Са аеродрома, председници Србије и Русије специјалним блиндираним аутомобилом упутили су се ка старом делу града, где је уследила церемонија полагања венаца на Гробље ослободилаца Београда и Споменику црвеноармејцу. 

Двојицу државника на Гробљу ослободиоцима Београда 1944. дочекали су почасни батаљон Гарде и оркестар Војске Србије, градоначелник Београда Зоран Радојичић, као и велики број окупљених грађана. 

Након тога је испред Палате "Србија" уприличен свечани дочек за руског председника, уз интонирање химни две земље и смотру Гарде Војске Србије. У част Владимира Путина испаљено је и десет почасних плотуна. 

Председника Русије испред Палате "Србија" дочекали су сви министри у Влади Србије са председницом Владе Аном Брнабић на челу. 

Након свечаног дочека, двојица председника су у Палати обишла изложбу "Српско-руске везе 1804–1918. у документима Aрхива Србије".

Поставку чине најзачајнији документи који сведоче о односима Србије и Русије од Првог српског устанка до краја Првог светског рата. 

Уследио је састанак у ужем формату двојице председника. У делегацији председника Вучића били су премијерка Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић и министар полиције Небојша Стефановић.

У уводном обраћању Вучић је пожелео добродошлицу руском колеги и изразио захвалност на његовом личном ангажману на развоју српско-руских односа.

"Када смо се упознали пре шест година, углавном смо разговарали како да Србија враћа дугове, а данас Србија нема проблема с тим, плаћа све на време и постала је поуздан партнер Руској Федерацији", рекао је Вучић.

Путин је захвалио Вучићу и грађанима на топлом пријему, истакавши да му је драго што може да посети пријатељску, братску Србију и да са српским колегом разговара о свему што је урађено и о ономе што још може да се уради у односима две земље. 

Након састанка у ужем формату, који је трајао више од планираних сат времена, разговори су настављени у ширем формату.

Са председником Русије у Београд је допутовало о пет министара – спољних послова, енергетике, технолошког развоја, рада и социјалне заштите и економског развоја.

Вишечасовни разговори завршени су потписивањем више од 20 споразума и меморандума.

Уследила је церемонија уручења Ордена Александра Невског председнику Србије, који је Вучићу уручио Путин истичући да је допринос српског председника развоју односа две земље у свим правцима велики.

Вучић је захвалио на Ордену речима да је за њега и за Србију тај орден велика част али и велика одговорност.

После уручења Ордена, двојица државника обратила су се медијима, а затим отишла на ручак.

Након тога, патријарх Иринеј је двојицу председника дочекао испред Храма Светог Саве, где се окупио и велики број грађана. Путин је грађанима рекао "хвала на пријатељству", чиме је и завршен званични део његове посете Београду.

Током посете потписани су бројни уговори, споразуми и меморандуми из различитих области. Међу њима је Уговор за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре Србије.

Потписани су и меморандуми који би требало да повећају сарадњу у области образовања, развоја научних истраживања и размене знања између Србије и Руске Федерације. 

За извештавање о Путиновој посети Београду акредитовано је скоро 600 новинара, сниматеља и фото-репортера из Србије, Русије, региона и света. Само са Путином долази преко 80 новинара из Русије. 

О огромном интересовању за Путинову посету сведочи чињеница да су акредитације затражиле медијске екипе водећих светских агенција, електронских и штампаних медија, не рачунајући сталне стране дописнике из Београда, попут извештача америчке агенције АП, Франс преса, Ројтерса, кинеске и немачке државне телевизије. 

Многи страни медији послали су специјалне извештаче у Београд, укључујући Гардијан, Њујорк тајмс, британски Тајмс.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво