Карла дел Понте: Превише је касно за истину

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте сматра да је прошло превише година од злочина на Косову и да не очекује да ће Специјални суд доћи до истине и задовољити правду.

"Превише је касно да се утврди истина о злочинима почињенима на Косову, а поготово о 'Жутој кући'. Покушавали смо да то урадимо својевремено, али нисмо успели", рекла је Карла дел Понте у телефонском разговору за Танјуг.

Дел Понтеова је тако одговорила на питање Танјуга да прокоментарише могућност да жртве ОВК и њихове породице ипак дочекају правду и поред тога што су бројни докази о тим злочинима уништени у чему је удела имао, како се спекулише, и бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, који ће бити адвокат одбране бившег команданта ОВК Самија Љуштакуа пред Специјалним судом за ратне злочине.

"Најс, колико се сећам, није био умешан у случај истраге о 'Жутој кући'", рекла је Дел Понтеова и додала да не зна да ли ће суд после толико времена моћи да утврди истину.

Како каже, не може ништа више да каже о томе, јер је прошло много година, па се ни сама више не сећа детаља везаних за то, а у међувремену се бавила и другим предметима.

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом, тврди да је Џефри Најс, као тужилац Хашког трибунала, имао удела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају "Жута кућа", што је, како је данас навео медијима, својевремено тврдила и Карла Дел Понте.

Прича о уништавању доказа у Трибуналу отворена је пре десетак година, а Дел Понтеова је у једном од интервјуа 2011. навела да је Дику Мартију рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у "Жутој кући", а да притом није знала да су "доказни узорци били уништени". 

Тада је изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

"Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем, јер нисам више у Трибуналу. Питајте Сержа Брамерца, садашњег главног хашког тужиоца. Зна врло добро ко је наредио", рекла је тада Дел Понтеова. 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 16. јан 2019, 00:57) - anonymous [нерегистровани]

Шта рећи на ово

У дивну "унију" хрлимо.

(уторак, 15. јан 2019, 23:07) - anonymous [нерегистровани]

David

Genocid nad Jevrejima tokom II Svetskog rata,jos uvek se procesuiraju ili su se doskoro procesuirali zlocincima koji su isti i pocinili,pa tako nista nije kasno da se zlocinci nadju pred sudom pravde,ma koje nacionalnost on ili ona bil.Strasno je cuti nesto da je zastarelo za pocinjene gnusne zlocine.

(уторак, 15. јан 2019, 23:00) - anonymous [нерегистровани]

Nije kasno

Za onu poslednju,božiju nikad nije kasno!

(уторак, 15. јан 2019, 22:53) - anonymous [нерегистровани]

Ма није ваљда

Кад су Срби у питању, онда сте били врло брзи и ажурни. Кад су сви остали у питању - те је прерано, те је прекасно. А из авиона се све види и све зна: и на чијој сте страни и чију политику заступате. Нема ту никакве правде. Чуди ме само што нас наши политичари упорно вуку тамо где нас не желе и где ће нас увек понижавати и шиканирати. Биће ваљда једног дана бољих дана и за нас Србе.

(уторак, 15. јан 2019, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

uvek isto

Najpre je bilo prerano,sad je prekasno!? Kad ne zelis nesto da uradis lako nadjes izgovor.

(уторак, 15. јан 2019, 19:52) - milan [нерегистровани]

Dokazi

Nikakvih problemo oko tih dokaza ne bi smelo biti jer
su Klintonovi još uvek živi i mogu dati iskaze.Posebno
Klinton, koji je u više navrata sam boravio na Kosovu.

(уторак, 15. јан 2019, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Pravo i pravda su "fikcija", drugim recima., nesto....

.....sto ne postoji, i nesto sto nikada nije ni - postojalo!!

(уторак, 15. јан 2019, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

Gde je medjunarodna pravda?

Na dnu okeana, pa je trazi.

(уторак, 15. јан 2019, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

Slom

Slom medjunarodne pravde ! Ako je to i postojalo.

(уторак, 15. јан 2019, 18:50) - Dragan S [нерегистровани]

To se i cekalo

Jer istina ne odgovara ne samo Albancima vec i njihovim sponzorima koji su i osnovali Haski sud . Sud je osnovan ne da bi se doslo do istine vec da bi se mi disciplinovali , to jes naucili pameti ko kosi a ko vodu nosi.