Вашингтон пост: Под притиском САД Тачи обећао укидање тарифа

Под притиском америчке администрације председника Доналда Трампа косовски председник Хашим Тачи обећао је да ће предузети значајан корак ка решавању ескалирајућег одмеравања снага са Србијом, пише "Вашингтон пост".

Вашингтон пост наводи да се Трамп неуобичајено директно обратио српском и косовском лидеру тако што им је послао лично писма у којима наговештава могућност да би мировна церемонија могла да се одржи у Белој кући.

Амерички лист наводи да је Тачи 21. децембра, неколико дана по добијању Трамповог писма отишао у Берлин где се састао са амбасадором САД Ричардом Гренелом, Трамповим човеком од поверења.

Тачи је тада обећао да ће променити курс када је реч о тарифама које је Приштина увела на сву српску робу, а на састанак је отишао са тројицом сарадника.

Гренел је од Тачија затражио нормализацију односа Београда и Приштине и директне преговоре, кажу амерички званичници. Лист додаје да се он није састао појединачно са српским председником Вучићем.

"Тачи и ја смо разговарали о значају дугорочних одлука а не краткорочних реакција. Драго ми је што је пристао и што се обавезао да ће радити на укидању тарифа које су недавно уведене српским производима", рекао је Гренел у изјави за Пост.

Овај потез би помогао да се пошаљу прави сигнали да је Тачи озбиљан када је реч о преговорима, додао је Гренел који је био портпарол и саветник Џона Болтона, актуелног саветника за безбедност Беле куће.

Тачи је у изјави за Вашингтон пост, на енглеском и преко мејла у петак, рекао да је "спреман да размотри укидање тарифа ако се за Косово отвори јасан пут за наставак у правцу постизања коначног мировног споразума са Србијом".

Вашингтон пост констатује да Тачи не може сам да укине тарифе и да се суочава са противљењем косовског премијера и понекад политичког ривала Рамуша Харадинаја, али да САД сматрају његов гест првим кораком у правцу деескалације тензија и могућим повратком ономе што се чинило најплодоноснијим напорима током десет година у правцу коначног мировног споразума.

Трампова писма Вучићу и Тачију 

Трамп је, подсећа се, послао Тачију и Вучићу прошлог месеца лична писма у којима их позива да се врате мировним разговорима и нуди могућност заједничког позива у Белу кућу.

Подсећа се да је Трамп Тачију написао да би пропуштање ове јединствене прилике било трагична грешка јер је мало вероватно да би се друга шанса за свеобухватни мир скоро појавила, као и да су САД спремне да помогну напоре ка постизању споразума који би направио равнотежу између интереса Косова и Србије.

Оба лидера су навела да су писма схватила као знак Трампове спремности да преузме активнију улогу као посредник, мада амерички званичници кажу да задржавају приступ немешања.

Амерички лист цитира изјаву председника Србије Александра Вучића да је за решавање комплексног и тешког питања попут овог неопходно снажно руководство.

Наводи и да је Вучић рекао да је скептичан у погледу Тачијеве искрености када је реч о укидању тарифа, наводећи да Тачи и Харадинај играју игру "доброг и лошег полицајца".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво