Нови протест "Један од пет милиона"

Пети по реду протeст грађана "Један од пет милиона" почео је на платоу испред Филозофског факултета у Београду. Након обраћања говорника, окупљени су прошетали централним градским улицама. Протести одржани у још неколико градова у Србији.

Окупљање у Београду је почело минутом ћутања за преминуле Марка Николића, Иву Гргуревића и другу Звездину звезду Драгослава Шекуларца.

На почетку протеста се обратио глумац Бранислав Трифуновић прочитавши писмо у којем је упутио оштре речи критике генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу.

Трифуновић је рекао да је време да грађани подсете Драгана Бујошевића да је одговоран јавности и гледаоцима а не политичким интересима.

Позвао је Бујошевића да се повуче уз поруку "није српски ћутати".

Бранислав Трифуновић је позвао окупљене да се "не обазиру на спинове", рекао је да су на протесу "и леви и десни, и ови и они", али да сви желе да земља постане много боља и лепша.

Затим се обратио глумац Радослав Миленковић који је захвалио окуљенима што су дошли. Истакао је да окупљени желе да живе у нормалној земљи у којој закони важе једнако за све и у којој од свога рада могу да хране породице.

"Човек је већ миленијумима политичка животиња, али овде није реч само о политици. Ради се о нашој потреби, најдубљој људској, да живимо у земљи у којој амбиција почива искључиво на знању, а успех на раду", рекао је Миленковић.

Упоредио је стање са стадионом на којем човек који окреће резултат качи бројеве који му падну на памет, без обзира на утакмицу.

"Желимо да наш живот тече у друштву које познаје смисао, да наш живот има смисао, мали, људски, обичан, толико колико нам треба, колико можемо и заслужујемо. А похлепни нека грабе и нека понесу све то у гроб", навео је Миленковић. 

На крају свог обраћања је рецитовао песму Матије Бећковића "Два света". 

Након обраћања говорника, уследила је шетња улицама Београда. На почетку колоне истакнути су транспаренти "Један од пет милиона" и "Стоп крвавим кошуљама".

Демонстранти су прошли поред Председништва, Студија Б и РТС-а, где су захтевали више простора у програму. Захтевали су да се са функција повуку генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и оговорни уредник информативног програма Ненад Љ. Стефановић.

Протестна окупљања организована су у још неколико градова у Србији, међу којима су Ниш и Крагујевац.

Протест је иницијално организован због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића. 

Демонстранти су се у Београду окупили и претходне четири суботе.

Раније су упутили три захтева Влади и председнику – да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је покушао да убије Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво