Ли Манчанг: Неће доћи до оружаног сукоба на КиМ

У разговору са студентима Београдског универзитета, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг изјавио је да не очекује да ће доћи до оружаног сукоба на Косову и Метохији. Кина нема за циљ да разједини Европу, изјавио је Ли Манчанг.

Ли Манчанг је одговарао на питања студената у оквиру трибине "Место и улога Кине у глобалном поретку са посебним освртом на Балкан и Србију".

Одговарајући на питање да ли ће Кина пружити оружану подршку Србији уколико дође до сукоба у јужној српској покрајини, Ли је одговорио питањем: "Зашто да ратујемо када можемо да разговарамо?"

"Неће бити рата, што да се супротстављамо када можемо да седнемо за сто и да разговарамо? Кинеска спољна политика залаже се за мирољубиво решење", подвукао је Ли.

Поновио је да Кина поштује Србију и њен територијални интегритет, као и њену самосталност.

Један од студената приметио је да кинески спортисти на међународним такмичењима играју против спортиста Тајвана, који Кина не признаје за самосталну територију, те је амбасадора упитао шта мисли о томе да се и српски спортисти такмиче са косовским.

"Тајван је саставни део Кине. Он је наша провинција и пуно захваљујемо Влади Србије и српском народу што дају подршку Кини у том смислу. С друге стране, ми не признајемо Косово и сматрамо да косовски проблем треба да буде решен у оквиру Резолуције 1244 и дијалогом", подвукао је Ли.

Међутим, без обзира на став Кине да су Тајван и Хонгконг, који су, иначе, чланови Олимпијског комитета, део њене територије, кинески спортисти такмиче се са њиховим спортистима, али под условом, каже Ли, да на такмичењима не истичу своју заставу.

"Њихова застава је олимпијска застава, а не политичка застава. То је наш став", рекао је Ли.

Разједињена Европа није у интересу Кине

Ли је навео и да иницијативом "Један појас, један пут", у коју су укључене земље централне и источне Европе, Кина нема за циљ да разједини Европу, јер Европа припада Европљанима, а Кина жели јаку и уједињену ЕУ.

Ли је, одговарајући на питање студената, рекао да многе земље Балкана још нису чланице ЕУ, а да Кина жели да убрза њихов развој јер је, каже, будућност тих земаља у ЕУ, а да јака и уједињена Европа зависи од њиховог придруживања.

Говорећи о односу Србије и Кине, каже да су они "данас бољи него јуче, а слабији него сутра", и то захваљујући државном руководству двеју земаља, њиховим владама и народима.

"Србија је иницијативу 'Један појас, један пут' увидела као шансу, зато је Србија не само подршка у овом пројекту већ и учесник", рекао је Ли.

Указао је да кинеске компаније у Србији раде Коридор 11, Мост преко Саве, брзу пругу Београд–Будимпешта, да су инвестиционари у ТЕ КО "Костолац", РТБ "Бор", "Железари Смедерево", као и да ће ускоро једна компанија за производњу гума из Кине уложити милијарду долара у Зрењанин.

У плану је, каже Ли, и изградња ауто-пута између Београда и Зрењанина.

Иако је сарадња две пријатељске земље на најбољем нивоу у историји, указује Ли, додаје да је спољнотрговинска размена и даље мала и износи око 400 милиона долара.

С обзиром на то да Кина највише увози пољопривредне производе, Ли указује да је ту потенцијал Србије да на кинеском тржишту извози пшеницу, кукуруз и друге културе.

"Још не постоји споразум да се роба из Србије директно пласира на кинеско тржиште и тренутно две владе о томе преговарају", рекао је Ли.

Он је најавио да ће индустријско-научни парк у Борчи, који ће ускоро почети да граде српске и кинеске компаније, имати део за прераду хране која ће се извозити у Кину.

Још једна од слабости је и недостатак кадрова, указао је амбасадор, и поручио студентима да уче кинески, јер, каже, онај ко зна кинески може брзо да нађе посао.

Кина се отвара према свету 

Ли је на трибини, говорећи о глобалном напретку Кине, рекао да је Кина почела да се "отвара" према свету пре 40 година, јер је, указује, била јако сиромашна.

"БДП Кине је у то време износио 150 долара по глави становника, док је БДП Јапана био седам пута већи", навео је Ли. Указује да Кина има два и по пута већи БДП од Јапана.

Као разлог успеха и напретка Кине у глобалном свету истиче стабилну политичку ситуацију која је, наглашава, била основ за развој и реформе.

Каже да пре 40 година није веровао да ће Кина направити такав успех, и да је тада сањао да купи аутомобил, док данас, захваљујући развоју Кине, има чак два скупа аутомобила и кућу, о којој, каже, није могао ни да сања.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво