Протест Срба у Косовској Митровици

Грађани су на мирном протесту у Косовској Митровици изразили незадовољство последњим потезима Приштине. Окупљенима се обратио председник Српске листе Горан Ракић, који је поручио да од данас администрација локалних самоуправа више не функционише у косовском систему.

Протест је одржан испред канцеларије Европске уније и Еулекса у северном делу града.

Грађани су носили транспаренте: "Хоћемо мир, а не ратове", "Не изгладњујте нашу децу", "ЕУ, отвори очи", "Стоп насиљу Приштине", "Имамо право на хлеб".

Горан Ракић је поручио да су ово мирни протести и да не би хтео да неко извлачи из контекста окупљање грађана у Митровици и да мирне протесте назове другачијим именом. 

Ракић је указао да међународна заједница и даље ћути на одлуке Приштине које оцењује бруталним и недемократским.

Саопштио је грађанима да су данас председници општина са српском већином и градоначелници поднели оставке и да од данас локална администрација више не функционише у косовском систему.

Ракић је рекао да таксе које је увела Приштина значе да српска деца неће сутра имати основне услове за живот, храну и воду и додао да су залихе хране и свих осталих потрепштина на измаку.

Позвао је грађане да и сутра дођу на велики протест, и навео да је формиран кризни штаб, који је у 24-часовном заседању.

Директор здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да неће подносити оставку јер функционише у систему Србије.

Поручио је да су сви који су се данас окупили у Митровици учесници борбе за одржавање државе Србије на простору Косова.

Главни захтев Срба, истакао је Ивановић, нису храна и лекови: "Хоћемо слободу, мир, нашу државу која ће нас штитити", рекао је Ивановић.

Срби са севера Косова и Метохије поручили су да неће дозволити да их Приштина својим дискриминаторским мерама принуди на одлазак, али и да ће само јединствени опстати и остати на Косову и Метохији.

Председник Грађанске иницијативе "За наш Звечан" и одборник Драгиша Миловић истакао је да је присуством на протесту желео да покаже управо то – да су Срби сложни, јединствени и у најтежим тренуцима за наш народ.

Члан Кризног штаба Небојша Јовић пренео је да су захтеви Срба да Приштина врати царине на пређашњи ниво.

"Ћутањем пред овим незаконитим мерама ЕУ, пре свега Федерика Могерини, показује да у понизности и попустљивости према Приштини нема мера. Само за подршку тих мера треба кривично одговарати", нагласио је Јовић.

Даљи захтев окупљених је да се пусти на слободу петоро Срба који су ухапшени у насилној акцији приштинских специјалаца.

"Одавде нема назад, дајемо све за Србију, Србију ни за шта", поручио је Јовић.

Председник Студентске конференције Универзитета Србије Милан Савић поручио је да су студенти уз свој народ и да ће се борити са њима гандијевским отпором.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво