Штрахе: Одржати мировну конференцију за Косово

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе сматра да би Аустрија требало да предложи мировну конференцију за решавање питања Косова. Поновио је своју подршку идеји размене територија.

Штрахе је, на синоћњем сусрету са представницима српске заједнице у Аустрији под мотом "Заједно за бољу будућност", оценио да се проблем Косова мора решити, јер спречава пут Београда и Приштине ка ЕУ, а уједно негативно утиче и на стабилност и мир у региону.

"Без решења тог проблема, нема ни пријема у ЕУ", поновио је много пута понављан став Беча и Брисела.

Уверен је да је иницијатива размене територија, о којој су говорили председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи једини начин да се коначно пресече косовски Гордијев чвор.

Додао је да би Аустрија, земља позната као посредник у решавању конфликата, требало да предложи одржавање мировне конференције за решење косовског питања.

"Аустријски канцелар Себастијан Курц, који има одличне контакте с Приштином, требало би тамо да изврши свој утицај, а ја, који заступам интересе Срба, учинио бих то у Београду“, рекао је Штрахе.

Штрахе је критиковао реакцију Приштине на одбијање пријема у Интерпол и објаснио да није био за чланство Косова у тој организацији, али да је ипак прихватио да Беч гласа за чланство након што је на томе инсистирао канцелар Курц, а и пошто су експерти објаснили да је то неопходно за успешнију борбу против међународног криминала.

Истакао је и да је био уверен да Косово неће моћи да освоји двотрећинску већину која је потребна за пријем у Интерпол.

Поручио је уједно да се јасно противи чланству Косова у Унеску, као и формирању војске Косова.

Штрахе је подвукао да без Србије, која је кључна земља у региону, није могуће решити овај проблем.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво