Вучић: Морамо да се припремимо на дуготрајну помоћ нашем народу на КиМ

Београд мора да се припреми на дуготрајну помоћ и подршку српском народу на Космету која неће бити ни лака ни једноставна ни јефтина, рекао је председник Србије Александар Вучић истичући одлучност Албанаца "да гурају до краја" са мерама. Поручује да је српска страна спремна да разговара, али када се повуку "противзаконите и варварске" мере. Србија ће поднети пријаву против Приштине због непоштовања Цефте, најављује премијерка Ана Брнабић

Александар Вучић је, обраћајући се медијима после састанка са члановима Владе, истакао да је свако доношење одлука од стране Приштине којима се онемогућава трговина са Косовом и Метохијом нешто што представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије.

"Пре свега, увођење такси је антицивилизацијски и антиевропски чин, кршење фундаменталних права и слобода на којима почива Европа и свет", истакао је председник.

Додао је да је реч о кршењу слобода кретања роба, услуга и капитала.

"У складу са тим, разговарали смо на састанку, разменили информације и договорили координацију активности и помоћи нашем народу на КиМ", рекао је председник.

Каже да Приштина то правда тобож агресијом Србије на Косово и Метохију и да су очигледно добили подршку неких значајних сила, што је установљено и у појединим разговорима наших амбасадора са званичницима тих земаља.

"Они сматрају да је Србија крива јер је победила у гласању за Интерпол и могли сте то да видите у западним медијима", рекао је председник и указао да Србији нема шта да се замери јер није прекршила споразуме.

Додаје да, у складу с тим, очигледно не престаје хистерија у Приштини која оптужује Београд за Интерпол иако "нисмо ми тражили гласање у Интерполу".

Наводи и да је на почетку, у разговорима са приштинским званичницима, њима речено да не траже улаз у међународне организације, јер то мора да буде део свеобухватног договора.

"Не можете да нас доводите пред свршен чин и кажете све је готово, а ми да се правимо да се ништа не дешава", рекао је председник.

Разговори када се повуку "варварске" тарифе 

Истиче да изјава косовског премијера Рамуша Харадинаја, који је рекао да је циљ мера да Србија за месец дана призна независност Косова или ће власт бити срушена на улицама у Београду, није његова замисао, већ ју је прочитао са папира који је неко други донео.

Додаје да се Харадинај претходно сагласио са свим Тачијевим посланицима, укључујући Кадрија Весељија, да издрже до краја и да нема повратка назад.

Председник каже и да је то за албанске представнике игра, илуструјући то примером билборда на којима се каже да је "Косово коначно држава сто одсто". Истакао је и Тачијеву иницијативу уставном суду да се Србима одузме "и оно мало друштвене имовине коју су добили". 

Вучић каже да Албанци делују заједно и показују како тобож нису јединствени, а у ствари јесу кад се спроводи антисрпска политика. 

Председник је рекао да би Албанци могли да покушају да изађу из свега тако што ће тражити да Београд прихвати нову позицију и да се таксе врате на 10 одсто. Друга идеја је да траже да добију све у енергетици, а трећа је да захтевају да Београд учини нешто "како би они могли да спасу свој образ" пред домаћом јавношћу.

"Србија не пристаје на нова правила и уцене, повуците тарифе, противзаконите, варварске које сте донели. Када их повучете, спремни смо да разговарамо о свим стварима", поручио је председник.

Срби на Космету неће бити ни гладни ни жедни 

Александар Вучић је поручио да Срби на КиМ неће бити ни гладни ни жедни и да ће Србија наћи новца за опстанак српског народа, али да Србија неће да пристаје на уцене и да трпи притиске.

"Морамо да водимо рачуна о нашем народу, јер смо имали много ратова, морамо да водимо рачуна о сваком животу, зато мирно одговарамо на све провокације, зато се не понашамо бахато. Молимо за мир, не претимо никоме", рекао је Вучић.

Додао је да све што се дешава изазива велике муке за Србију и руши њен углед као дестинације за инвеститоре, "јер се помиње да смо са неком у сукобу, иако никакве наше кривице нема".

"Све то раде намерно, да Србија не би расла брже", истакао је председник и поручио да ће наставити да ради све што може на убрзању реформи да би Србија била снажнија.

Вучић је нагласио да ће Србија наставити са мирним приступом, а граница томе је – "да не убијају наше људе".   

Дадаће да Београд нееће дозволити ни у једној области да Срби на КиМ не могу да преживе и опстану и навео да ће се на дневном нивоу бавити начинима како да им се помогне. То је, каже, најконкретније што ће рећи, а "неће то да говори онима који само чекају како да проводе нове мере и нове нападе на Србе на КиМ".

"Приштина показала све комплексе и фрустрације" 

Александар Вучић је рекао да је Приштина показала све комплексе и фрустрације и колико Косово није држава, јер они који имају дугу државнотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу, присебношћу, а не лудилом.

"Ако мисле да ћемо да се умилостимо тиме да будемо губитници, као други, пре, то у Приштини неће гледати", рекао је председник Вучић.

"Наставиће да се дуре и у томе ће имати подршку оних који мисле да су све завршили. Мислим да нас чека не лак период, период у којем ма колико да је тешко знамо шта је чинити. Када знате да је на вашој страни правда и правичност, штитите истину, правду и слободу, шта може да вас уплаши...", поручио је Вучић.

Рекао је да су они који су спонзори косовске независности требало да ураде много тога пре него што су неки схватили у потпуности да могу да раде шта хоће.

"Сада ће бити тешко да било шта ураде у вези тога", рекао је Вучић додајући да је скептик да могу да уразуме Приштину.

Нагласио је да га чуди што Срби нису разумели када је говорио о разграничењу, колики је то помак.

"Они који кажу да сам продао, издао и предао земљу, заборављају да кажу да су одавно издали све, одавно продали и предали све. Све што смо успели да направимо било је право мало чудо, да померимо Србију. То је изазвало стравичну нервозу, љутњу, хистерично и антицивилизацијско понашање", објаснио је Вучић. 

Вучић је указао да се Приштина понаша као дете које показује мишиће – иду њих 120 да хапсе три човека, и то пред децом. 

Председник каже и да не очекује никакву реакцију међународних организација због тога што на Косову и Метохији већ два дана нема штампе на српском језику, а што је последица повећања таксе од 100 одсто.

Србији стало да се открију убице Ивановића, али праве...

За Србију је од кључног значаја да се открију убице Оливера Ивановића, али оне који су стварне убице, а оне који које би неко желео да види као убице, рекао је председник Александар Вучић.

На питање да ли ће српско тужилаштво, које сарађује са приштинским, издати налог за хапшење Милана Радојичића и да ли се он налази у централној Србији, Вучић је рекао да је било покушаја његовог хапшења и да је Приштина пажљиво мотрила где се он налази.

"Тачно су имали дојаву када се појавио у Косовској Митровици и зато су кренули да га ухапсе", рекао је Вучић.

"Они су све знали и они тачно знају да се он и даље налази на територији КиМ", рекао је и додао да покушај хапшења Радојичића има везе са циљевима Приштине о којима је вечерас опширно говорио.

Каже да је српско тужилаштво за организовани криминал добило само замолницу да се испита Саша Јанковић.

"Ми смо испитали Сашу Јанковића. У понедељак ће та 'изузетна' сазнања да се доставе Приштини и ми ћемо ту нашу сарадњу да наставимо. За нас је од кључног значаја да откријемо убице Оливера Ивановића, али оне који су ставрне убице, а не оне које бисте ви желели да видите као убице или оне који бисмо ми желели да видимо као убице", рекао је Вучић.

Брнабић: Пријава због кршења Цефте

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће Србија у понедељак поднети формалну пријаву против Приштине због непоштовања Цефте.

"Ми ћемо преко викенда и у понедељак поднети пријаву за непоштовање Цефте и од Унмика, пошто је Унмик потписник Цефте, тражити отпочињање формалних консултација које су обавезни претходни поступак пре арбитраже. Чекаћемо на одговор од Унмика и у понедељак ћемо послати формалну пријаву", рекла је Брнабићева на заједничкој конференцији са председником Србије.

Паралелно са тим, каже премијерка, "гледаћемо како да покренемо поступак пред ЕУ по основу кршења Споразума о стабилизацији и придруживању".

"Ту ћемо морати да сарађујемо са земљама чланицама ЕУ, а поред кршења ССП-а и Цефте важно је напоменути да је у оквиру ССП-а једна од најважнијих тачки свакако поштовање фундаменталних људских права", рекла је Брнабићева.

Истакла је да су три најважније ствари које је Приштина потписала: изричита обавеза поштовања Цефта споразума, спровођење договора из Бриселског споразума који је потписан са Србијом и поштовање фундаменталнихх људских права.

Објаснила је да, када се забрани српски производ, иако производи немају националност, било да је реч о производима компанија са већинским српским или страним власништвом, онда је фундаментално људско право да грађанима обезбедите да купују производе које желе, да имају лекове, храну и да, како је рекла, не правите хуманитарну кризу.

Неопходно задржати стабилност 

Приштина крши ССП и то на фундаменталне начине, што ми не радимо, јер ценимо међународне право, поштујемо правду и испуњавамо споразуме.

"Неопходно је да задржимо и задржаћемо стабилност, нећемо наседати на провокације и инсистираћемо на враћање такси на нормалу да би разговори са Приштином бити настављени", рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да је ово за Владу био један тежак дан, али да сигурно није ни први, а свакако не ни последњи.

"Оно што Влада мора да настави да ради, као што смо данас и радили, то је да наставимо да спроводимо наше задатке, планове и програм и чини ми се да у данима какав је овај иза нас морамо да наставимо јачи и бољи. Велики изазов пред нама и једини одговор је да Србија настави да се развија и да буде регионално стабилна и безбедна", рекла је Брнабићева.

Не смемо, истакла је, да наседамо на провокације и то је једна од првих ствари о којој је Влада разговарала са председиком.

"Стабилност је на првом месту за Србију, све наше грађане и цео регион. У име Владе могу да кажем да ћемо се по сваку цену борити за обезбедимо стабилност, осим по цену живота наших грађана на КиМ. Надам се да то неће бити доведено у питање", рекла је Брнабићева.

Истакла је да ће Влада Србије апеловати на разум, међународно право, правду, поштовање потписаних споразума који су на снази и који у цивилизованом свету морају да се примењују и поштују.

Премијерка је посебно истакла разлике у начину размишљања "нас и њих".

Као пример она је навела да док "они" размишљају о подизању такси на 10 одсто па 100 одсто, упадању у куће и малтретирању људи, Влада Србије планира отварање технолошког парка и да се сада поставља питање шта у таквој ситуацији да ради Влада Србије, односно "ја као премијер".

"Какве одлуке ја да доносим као председник Владе, јер морам да кажем грађанима да је то о изузетно тешко. Јер, ми не размишљамо на исти начин и не водимо исту политику као Приштина. Ми смо два потпуно паралелна универзима. Тешко је разумети и објаснити шта се тамо дешава и на то дати одговор", рекла је премијерка. 

"Србија у веома тешкој ситуацији"

Председник Александар Вучић је изјавио да се Србија налази у веома тешкој ситуацији и запитао како је могуће да "неки ударају по сопственој држави, у дану када је нападнута са свих страна".

Он је тако одговорио на питање да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да је "лаж то што су он и премијерка данас замолили кинеског амбасадора да пренесе руководству у Пекингу – да Србија никада није била у тежој ситуацији – те да, када стварно буде у таквој ситуацији, то нико неће поверовати".

Поновио је да је за његове политичке противнике било лако када су дочекивали независност Косова и када смо губили пред Међународним судом правде, и да тада нису ни оставку понудили.

"А, за нас је све тешко, јер бринемо о народу и сваком динару у каси. Знате ли шта значи пензионеру у Бабушници још 3.000 динара. То је борба, а да не угрозите ниво јавног дуга, суифицит у буџету, економски напредак", указао је председник.

Како је рекао, сви који им данас говоре да су издајници, сутра ће рећи – што ниси предао то Косово одмах, јер ми овде лошије живимо, јер им је потпуно свеједно из ког ће угла да нападну. Све им је, како каже, шизофрено и контрадикторно.

"А, ми морамо да се разликујемо од њих. Када су изубијали нашег човека на Палилули, они су ћутали цео дан, неће да осуде никога. Ми тако не смемо да се понашамо", рекао је Вучић.

На коментаре да се "договарају Вучић, Тачи и Харадинај, коалициони партнери", истиче да они уопште нису коалициони партнери.

"А, друго, ти људи су морали да живе доле, хоћете ви уместо њих? Уместо Милоша Димитријевића у Гораждевцу и знате како треба да се понаша доле", упитао је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво