Вучић о мерама Приштине: Нећемо узвраћати на сличан начин, остаћемо поуздан партнер

Председник Србије Александар Вучић рекао је после седнице Савета за националну безбедност поводом приштинских такси на српску робу, да је суштински донета забрана протока роба. Каже да то није цивилизацијска нити разумна одлука и да Србија неће узвраћати сличним мерама, јер жели да остане поуздан партнер. Вучић каже да су на седници свима подељени одређени задаци и да ће надлежни бити у пуној приправности.

Вучић је, обраћајући се јавности, рекао да је одлука Приштине донета у 21. веку, у региону у којем се лече друге ране бољим односима људи, а гарант за боље односе је слободан проток роба, људи, капитала и услуга.

Наводи да је одлука неочекивана, јер су постојале информације да се припрема ублажавање такси и нека врста излазне стратегије због провобитних мера.

Како је рекао, то је доказ да се не може рачунати на рационалне потезе Приштине у будућности и због тога Србија показује страх и бригу, не зато што је слаба, већ зато што брине за очување мира.

"Мораћемо да предуземемо разноврсне мере како бисмо упознали свет с оним што се чини и како бисмо помогли нашем народу на Косову и Метохији", рекао је председник.

Додао је да је на седници Савета за националну безбедност свако добио задатак и да очекује да ће се Влада сутра обратити свим владама земаља чланица СБ УН и земаља ЕУ и да ће навести чињенице о кршењу Цефта споразума и ССП-а.

"Договорили смо да сви надлежни буду у пуној приправности за случај било каквог даљег ирационалног и суманутог понашања приштинских органа власти. Сви су добили задатке и у вези с тим предузимаће мере", навео је председник.

Додаје да Београд неће заустављати камионе и путничка возила као ни промет робе са КиМ. 

"Хоћемо да, бар у наредном периоду, покажемо разлику између озбиљног и одговорног понашања с једне стране и неодговорног с друге стране", рекао је Вучић.

Најавио је да ће се сутра у 13 сати састати са свим преставницима Срба са Космета јер постоји узнемиреност међу Србима и јужно и северно од Ибра.

"Суштински мере значе да робу на коју су навикли и са којом живе неће моћи да купују", навео је председник и истакао да нико неће имати рачуницу да купи српске производе.

Порука Албанцима: Молим вас, повуците одлуку

Вучић је замолио Албанце да повуку одлуку и позвао их на разговор и компромис.

"Са нама морате да се договорите, неће вам помоћи ни Американци, ни било ко други", додао је председник.

Како је рекао, власти у Приштини све време подижу очекивања свог народа, а нису им рекли да решења морају да буду болна, као и да о свему морају да се договоре с Београдом.

Подсетивши на резултате гласања приликом одлуке о чланству Косова у Интерполу, Вучић је оценио да се променила слика света, али је казао и да Београд због тога не ликује нити жели то да ради.

"Ми никога не вређамо, ништа не радимо против Албанаца и нећемо никоме да се извињавамо. Нисмо прекршили ниједан уговор и договор, само смо бранили наше интересе, и никоме се нисмо обавезали да нећемо чувати свој територијални интегритет", поручио је Вучић.

"И још једном молим Албанце да схвате да нам је потребан мир, а не ескалација. Молим вас, повуците ове одлуке", рекао је председник је и додао да постоји објективан страх за српски народ, јер је у питању једна од најтежих ситуација у последњих 15 година.

"Не разумеју да је процес дијалога – процес компромиса"

Вучић је изјавио да Албанци на КиМ не разумеју да је процес дијалога – процес компромиса и оценио да је то кључни проблем.

"Дијалог су видели као прилику за формализацију њихове независности, а дијалог је покушај да дођемо до компромисног решења и то морају да разумеју у Приштини", рекао је Вучић и додао да они ниједног секунда нису рекли народу да ће решења да буду болна и да са Београдом морају да направе договор.

"Не спорим да је нервозу могло да створи и то што су пре две или три године били пред двотерћинском већином у Унеску, 92 према 50. Њима је сада (у Интерполу) недостајало 36 гласова. Нису имали 92 него 76, у првом кругу, ми нисмо имали 50 него 56 и имамо још шест земаља, најмање, које се нису појавиле на гласању", рекао је Вучић.

Подвукао је Србија не ради ништа против Албанаца, већ штити своју земљу и неће да се извињава, јер нисмо прекршили ниједан правни акт и ниједан договор.

Додао је да успех српске делегације у Интерполу не може бити повод за овакав потез.

Вучић је замолио Албанце да се "отрезне" и да разумеју да нам је потребан мир, а не ескалација сукоба, која није у интересу ни Срба, ни Албанаца. Како је рекао, Србија ће учинти све да не одговара на провокације и да буде уз свој народ.

"Ми ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност, да на провокације не одговарамо, да будемо уз наш народ и да Срби разумеју да је Србија ту и да их нећемо оставити на милост и немилост онима који не желе да живе са нашим народом", поручио је председник.

Политикантске, а не економске мере 

Упитан шта ако Приштина не повуче одлуке о царинама, председник је рекао да ће се Србија борити и заштити свој народ. Додаје да није реч о никаквим економским мерама, већ о пар екселанс политичким, тачније политикантским мерама.

И то је, додао је, само једна, најдрастичнија, разорна мера, разорна по односе у региону.

Навео је да су у Приштини решили да ће да се играју доброг и лошег полицајца, алудирајући на потезе Харадинаја и Тачија...

"Дакле, Тачи ће да поднесе иницијативу Уставном суду да поништи једну једину ствар коју смо постигли, а то је да се суспендује одлука којом су друштвена и државна имовина која је враћена српским општинама и да се сада поново одузме од српских општина", навео је Вучић и додао да се то управо данас догађа на иницијативу Тачија.

Такође, како је рекао, неће да говори о земљама, попут Македоније, које су једва дочекале да се ово деси, мислећи да ће сада заузети тржиште које је држала Србија.

"Али, то је оно са чиме живимо", приметио је Вучић и додао да морамо да се боримо за своје интересе, за свој народ.

А на питање да ли је ово "пуцање у дијалог", одговорио је да није, већ "много више од тога, много опасније".

Могеринијева разумела где ово води...

Вучић је рекао да су последице потеза Приштине апсолутно несагледиве и да могу да буду катастрофалне за цео регион.

"Овакви потези увек могу да вас доведу до апсолутне катастрофе. Мислим да су то разумели и у ЕУ, баш онако како су разумели и сви други, Руси и кинески пријатељи и чини ми се сви из Квинте. То мора да се заустави и врати у пређашње стање. Друга опција не постоји", рекао је Вучић.

Додао је да вечерас није ни желео да говори о свим последицама.

"Зато верујем да ће и ЕУ и сви други урадити све да се Приштина понаша рационално и разумно. Све друго, не желим ни да мислим о томе... Мислим да је Федрика Могерини, као неко ко има политички нерв, добро разумела где ово води. Последице оваквог потеза су апсолутно несагледиве", истакао је председник.

Указао је да су из ЕУ коректно реаговали, Могеринијева, као и шеф делегације ЕУ Сем Фабрици на састанку, без обзира на разлике и што су земље Квинте признале независност Косова.

"Сви су разумели, и Немци и Французи и Италијани су били јасни да су против такве одлуке. Не мислим да Американци подржавају такву одлуку, али другачији су нам ту некако односи. Европа је данас реаговала снажније, јасније него што је то учинила први пут. Да су овако снажно и јасно реаговали пре десет дана, када су први пут без икаквог разлога, а тада није било Интерпола, уводили некакве таксе противправно, онда би и понашање Приштине било другачије", рекао је Вучић.

По ономе што раде, како каже, види да је Приштина чврста у намери да настави, а што га, додаје, наводи на два закључка – да ће ићи до краја без обзира на то што ће цео свет бити против њих, осим можда неких који ће јавно рећи једно, а скривено чинити друго, што не би у потпуности искључио и друго – да се више не може говорити о нечијим рационалним потезима.

"Зато сам рекао да ме је страх све више и више од тога шта су људи у стању да ураде", рекао је Вучић.

Истакао је да је његова обавеза као председника да чува будућност наше деце.

"Много смо крви пролили за слободу земље и више немамо животе којима бисмо плаћали и слободу и будућност, зато ћемо учинити све да мир сачувамо", истакао је Вучић.

Каже да грађани Србије могу да рачунају да ће се руководство понашати одговорно и рационално и доносити одлуке у складу са интересима народа – да победи мир.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво