Соботка: Србија радо виђена у ЕУ ако настави борбу против корупције

Председник Националног већа Парламента Аустрије Волфганг Соботка изјавио је у Београду да ће Србија бити радо виђен део ЕУ уколико настави да отворено као да сада показује ангажман на пољу борбе против корупције и владавине права.

"Мирна и дугорочно стабилна Европа је могућа само када и земље западног Балкана пронађу пут до ЕУ", рекао је Соботка у Дому Народне Скупштине, на заједничкој конференцији за новинаре са председницом парламента Мајом Гојковић.

Соботка је оценио да је у процесу отварања поглавља веома важно да се Србији сигнализира да је на добром путу.

Председница парламета Маја Гојковић рекла је да је Соботка у Београд дошао са поруком не само за градајне Србије већ и региона, а то је - да је простор западног Балкана добродошао у ЕУ.

"Председник аустријског Парламента је дошао и са поруком да је Србија непоходна Европи, али и Европа Србији", казала је Гојковић и додала да је на састанку између осталог било речи о напретку Србије ка ЕУ, отварању нових преговарачких поглавља и дијалогу Београда и Приштине.

Соботка сматра да у преговорима треба задржати свако решење за које су заитересоване обе стране, рекла је Гојковићева и додала да ће са њим о том садржајном и комплешном питању наставити разговоре током дана.

Са Соботком су разговарали и председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Владимир Орлић и чланови Одбора за европске интеграције.

Орлић је захвалио Аустрији на принципијелној подршци европским интеграцијама Србије и на константним напорима да се добри резултати Србије у реформским процесима препознају и да евалуација спроведених реформи буде коректна, речено је у саопштењу. 

Навео је да је Србија спремна да се отвори још седам преговарачких поглавља, а да би позитиван сигнал од стране ЕУ представљало отварање три до четири преговарачка поглавља до краја године. 

Са Соботком се састао и председник Србије Александар Вучић. Разговарали су о билатералним односима, економској сарадњи, ситуацији у региону и европском путу Србије.

"Кршење споразума ЦЕФТА за Аустрију несхватљиво"

Соботка у изјави за Танјуг рекао да је за Аустрију несхватљива одлука Приштине о увођењу царинских такси на робу из централне Србије.

"Кршење споразума ЦЕФТА после 12 година је за нас несхватљиво", поручио је Соботка.

Истакао је да имао веома исцрпан разговор са Вучићем, за којег каже да је "изузетна појава у политици, државник високог ранга".

Упитан да ли је на састанку било говора о захтеву Косова за чланство у Интерполу, а које Аустрија подржава, Соботка каже да конкретно није било речи о томе.

"Разговарали смо делимично о свим темама, не конкретно и о питању Интерпола, али јесмо о поглављу 35", додао је Соботка.

Соботка, који је бивши министар унутрашњих послова Аустрије истиче поводом питања Интерпола да је за Аустрију веома важна сарадња у борби против криминала.

Истовремено, он оцењује да је сарадња Србије и Аустрије дуга и добра, као и да је последњих година добила нов импулс на економском плану.

"Честитамо Србији на расту, наша предузећа овде добро раде и желимо да пружимо подршку, а сарадњу ћемо још интензивирати и то је неопходно. Желимо да пратимо и подржимо Србију на њеном путу ка Европској унији", закључио је аустријски званичник.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво