ЕУ жели споразум Београда и Приштине у наредних годину дана

Европска унија као посредник у дијалогу Београда и Приштине учиниће све како би се у наредних годину дана, колико је остало до краја мандата шефице европске дипломатије Федерике Могерини, постигао споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине, сазнаје Танјуг у Бриселу.

"Ми ћемо направити све у години која је остала да би дошло до свеобухватне нормализације односа, али нисмо једини од којих то зависи", речено је Танјугу у дипломатским изворима у Бриселу.

У Бриселу наводе да су и у овом тренутку "у току контакти" у циљу наставка дијалога Београда и Приштине, али да још не постоји конкретан датум за могући нови састанак председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија.

У круговима блиским преговарачком процесу оцењују да је прошлонедељни састанак Вучића и Тачија био "без сваке сумње тежак".

Наводи се да је план Федерике Могерини био да се на том састанку постигне сагласност о интензивирању процеса постизања споразума о свеобухватној нормализацији односа, али да је одлука Приштине о подизању царина на робу која се узвози из Србије "у последњем тренутку пореметила планирано".

На питање Танјуга шта ће ЕУ урадити у циљу евентуалног притиска на Приштину да повуче такву одлуку, извори из Европске комисије напомињу да је ЕУ "већ била јасна у свом саопштењу" када је осудила такав потез и позвала косовске власти да опозову одлуку о подизању такси од десет процената на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

Оно што се очекује током новембра, без обзира на то да ли ће доћи до наставка дијалога Београда и Приштине, јесте редовни извештај који ће Европска служба за спољне послове представити земљама чланицама ЕУ о напретку у процесу нормализације односа две стране.

Од тог извештаја у великој мери зависиће и одлука чланица ЕУ о броју нових поглавља које ће Србија отворити у децембру у оквиру својих приступних преговора.

Након последње рунде дијалога под покровитељством шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини, који се завршио без било каквих помака у приближавању коначном решењу за свеобухватну нормализацију односа Београда и Приштине, из ЕУ поручују да се њихови напори у циљу постизања правно обавезујућег споразума настављају, а да временски рокови "остају јасни".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво