"Путину сам рекао шта је српско решење за Косово"

Срећан сам што председник Русије поштује чињеницу да је Србија, као мала земља, успела да сачува своју независност, сувереност у одлучивању и да уме да одржи ту позицију, рекао је у интервјуу за "Спутњик" председник Александар Вучић пошто је обавештен да га је Владимир Путин одликовао oрденом Александра Невског.

Вучић је истакао да је oрден Александра Невског огромна част за њега лично, али и за Републику Србију.

Упитан да ли је лако одржати независност и сувееност у одлучивању у ситуацији кад се она разликује од ставова многих светских моћника, Вучић је додао: "и издржати све тешке притиске, чувати земљу на ветрометини путева и правити динамични прогрес, као што га Србија прави... – али све то успевамо".

"Ја мислим да је то кључни разлог зашто председник Путин указује овакво поштовање Републици Србији. Мислим да он добро разуме, за разлику од многих и у Србији и у Русији који би увек желели да виде нешто друго, мислим да председник Путин перфектно разуме позицију Србије, зна колико је она тешка и сложена, зна колико није лако великој и моћној Русији, онда можете да мислите у каквој је позицији малена Србија", додао је председник Србије.

На констатацију да медији пишу да је саветник америчког председника Џон Болтон са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом договорио некакво решење и да је сад, отприлике, на Србији да га прихвати, Вучић истиче да његове информације нису такве.

"Ја сам добио поруку Сергеја Лаврова", додао је Вучић.

"Први пут смо пред председником Путином разговарали, први пут је званично на састанку Џон Болтон покренуо то питање и ја сам обавештен од стране господина Лаврова о томе", навео је Вучић.

"Он није рекао да је господин Болтон био некоректан, али је поновио недвосмислену позицију Русије, коју је председник Путин изнео последњи пут у разговору са мном", додао је Вучић, потврђујући да то значи да решења неће бити без Срба.

Према његовим речима, суштина у томе да неки људи у једном делу света мисле како је то све отприлике завршено, само неко треба да седне да нешто потписује.

"Пошто не постоји нико ко би то знао боље од мене колико смо близу или далеко, ја вам кажем да смо веома, веома далеко, нажалост, нагласио је Вучић.

Како је рекао, што се тиче брзине одлучивања волео би да сутра можемо да пронађемо компромисно решење, али да то неће бити случај,

"Да ли се још некоме из геополитичког разлога жури или не, то и оно што мислим, не бих смео јавно да говорим и коментаришем", каже председник.

Нагласио је да некакво компромисно решење, за које сматра да је много далеко, значило много за Србију.

"Управо зато ми се чини да сви ови потези и све ово што ће се збивати у новембру води у супротном смеру", додао је Вучић.

"Могући састанак у Паризу са Тачијем неће довести до решења"

На питање да ли очекује да се 11. новембра у Паризу, где ће разговарати и са најважнијим светским лидерима, покрену и неки озбиљнији разговори о Косову, односно може ли то бити и зачетак неке будуће међународне конференције о судбини јужне српске покрајине, Вучић каже да је спреман да уз посредство ЕУ разговара са Хашимом Тачијем.

"У Паризу ћу се видети са светским државницима. Спреман сам, а још немамо никакву потврду тога, да разговарам са Тачијем ако неко жели да организује тај сусрет и на маргинама. Тај посредник мора да буде ЕУ јер смо ми раније пристали на такву врсту покровитељства. То би могао, на пример, да буде и француски председник. Али, да ће тај сусрет довести до решења, то није могуће. То је толико нереално да просто не могу ни да коментаришем, навео је Вучић.

Упитан о чему је разговарао у Москви са председником Русије, Вучић каже: "никада неће говорити о томе шта прича са председником Путином у четири ока", али потврђује да је са састанка изашао "веома задовољан".

"Мој први сусрет са Путином био је још у Сочију када сам био са тадашњим председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем. Руси су, одмеривши односе политичких снага у Србији, одредили и формат да буду и три званичника Русије са њихове стране. Од тог тренутка до данас, по питању Косова и Метохије увек смо се добро, добро, разумели. То је све што имам да кажем", додао је Вучић.

Рекао је да је Путину у сусретима каже шта Србија жели – да добијемо највише што можемо за свој народ и државу, а да изгубимо најмање што морамо.

"О детаљима не могу да говорим. То је један од разлога што могу да говорим и са председником Путином и са осталим државницима, што никада у јавност неће процурети детаљи са наших састанака. Можете да мислите шта би се све појављивало у штампи да неки други имају част да добију орден Александра Невског. Мој посао је да радим за земљу, а тада приче са Путином не могу да иду у јавност", истакао је Вучић.

На питање шта очекује од Путинове посете Србији средином јануара, Вучић је рекао да очекује много важних ствари и много важних споразума, пре свега из области економије, енергетике, инфраструктуре, "верујем, и политике".

"Ми смо стопроцентно зависни од руског гаса. Ја не знам какви ће даље бити односи Русије са Украјином. Супер ако су се договорили са Ангелом Меркел да гасовод иде у једном или два смера, али мој посао је да покушам да обезбедим да у Србију несметано тече гас. То је услов нашег развитка у будућности", каже Вучић.

Упитан да ли верује да одлазак Ангеле Меркел може донети бољитак за Србију, он је рекао: "Плашим се да не. И то нема везе са нашим личним односом. Немам право да будем личан. Не размишљам о томе да ли волим и не волим некога. Тај неко је значио Србији."

На додатно питање да ли то значи да не мисли да због промена у Немачкој за нас долази боље време, он је одговорио: "Не мислим. Да вам поставим контрапитање, пошто знам да Спутњик уме из другачијег угла да анализира ствари. Имамо ускоро изборе за европски парламент. А каква ће позиција Србије да буде ако се сви удруже против коалиције народњачких и десних конзервативних странака. Ако се удруже либерали, социјалдемократе, зелени, социјалисти, комунисти и остали. Каква ће нам онда позиција бити. Боље да не дајем одговор. Ако се ово деси, а ствари иду у овом смеру, шта ћемо онда?"

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво