Смајловић: Вашингтон жели да остави утисак да се сами договарамо

Новинарка Љиљана Смајловић каже за РТС да порука Вашингтона да нема више црвених линија и бланко чекова као и да Београд и Приштина треба да пожуре, значи да САД желе да оставе утисак да се две стране саме договарају али да тај став неће вечно трајати.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Смајловићева наглашава да када Американци имају неку идеју њима се увек жури да је реализују. "Порука да треба пожурити, да ће исцурети време, да ће се формирати војска Косова, представља притисак да се што пре дође до неког коначног споразума", додаје Смајловићева.

"Разлог за то је што Америка жели да стоји иза тог новог плана за КиМ који још нисмо видели је зато што жели да остави утисак да су се Београд и Приштина сами договарају", напомиње Смајловићева.

"Ствари су се промениле од када је Џон Болтон дошао на функцију саветника за националну безбедност Доналда Трампа. Наше позиције су нешто боље него што су биле", каже Смајловићева.

Напомиње да је угаони камен америчке политике према Косову био је да ствар завршена, да је Београд изгубио рат који је изазвао и да не може много да се пита какво ће бити коначно решење.

Смајловићева подсећа да је у првој години Трампове власти порука била да се не може седети на две столице и да Београд мора да изабере. "Реторика се заиста променила", сматра Смајловићева.

Према њеним речима, Американци поручују да треба да се пожури са коначним споразумом, јер понуда неће вечно трајати.

Говорећи о иницијативи одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да треба окончати мандант Унмика, Смајловићева указује да се Резолуција 1244 разликује од других, јер у њој није предвиђен крај мисије Унмика и да је за то потребна нова резолуција.

"Ники Хејли добро зна да не може укинути Унмик. САД притискају да се дође до споразума Београда и Приштине јер ЕУ није у тој позицији", наводи Смсјловићева.

Смајловићева каже да је порука аустријског вицеканцелара Хајнц Кристијана Штрахеа, да Приштина не може бити члан Интерпола нити формирати војску, пријатно изненадила.

Како је подсетила, када се Штрахе као лидер Слободарске паритије састајао са бившим председником Томиславом Николићем 2012. године, исказујући исти став према Србији као и данас, неки су му се ругали говорећи да је то једна десничарка странка.

"Све више европских влада личи на аустријску", истиче Смајловићева.

Сматра да је стварање косовске војске озбиљан притисак на Србе који живе као таоци већинског албанског становиштва. "То је компликована игра", закључује Смајловићева.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво