Осуде претњи посланика Двери

Представници републичке и покрајинске владе, Народне скупштине, председник Србије, као и припадници политичких странака реаговали су на претње Срђана Нога, који је, према снимку на "Јутјубу", запретио смрћу председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић је, реагујући на претње које је посланик Двери Срђан Ного упутио њему и премијерки Брнабић, рекао да они који су упутили претеће поруке неће моћи да "вешају и силују", јер, како каже, постоји један прост разлог који их омета - неће их народ.

Председница владе Ана Брнабић поручила је да Србија није, нити може да парафира Даблински споразум о мигрантима, што је члан Двери Срђан Ного навео као разлог због којег Брнабићева "треба да буде обешена истог часа на Теразијама", а поред ње и Александар Вучић.

Даблински споразум је, каже премијерка, договор чланица ЕУ и још четири државе –Швајцарске, Норвешке, Исланда и Лихтенштајна, који га поштују.

Председница Скупштине Маја Гојковић очекује да ће све посланичке групе данас осудити претње смрћу.

"Морамо да осудимо овакво понашање, али не као непримерено, јер је то сувише блага реч. Такође, одређени органи гоњења треба да размисле о томе и да виде да ли има елемената кривичног дела. Може да буде посланик колико год хоће, али ова претња је изречена јавно преко медија", рекла је Маја Гојковић за ТВ Прва.

И потпредседник парламента, посланик СНС-а Верољуб Арсић, осудио је изјаву Срђана Нога.

Поручио је да је Србија изашла из времена када су се политички проблеми или долазак на власт решавали кукавички секиром, мачем или снајпером и да је очигледно да Ного и његови истомишњеници окупљени око Савеза за Србију желе да нас врате у та времена.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић сматра да је јавни позив на убиство председника државе и премијерке "уобичајен начин наступања и једини програм странака окупљених у Савезу за Србију".

"Таквом политиком неће постићи ништа осим онога што ми и желимо – да изгубе на изборима и наставе лагодан опозициони живот", рекао је покрајински премијер.

Министарка правде Нела Кубуровић је рекла да је позивање на линч председника државе и председника Владе најскандалознији и најсрамотнији чин, који у свакој демократској држави мора бити јавно осуђен од стране свих.

Навела је да надлежни органи хитно морају да испитају да ли постоје елементи кривичног дела. Кубуровићева је истакла да "такве бруталне и отворене претње" највишим представницима једне државе, нису ништа друго него напад на саму државу.

Потпредседница владе Зорана Михајловић сматра да је посланик Срђан Ного недостојан места у Скупштини Србије и поручује да ће, уколико га његова странка не замени другим послаником, то бити јасан знак да је једина политика Савеза за Србију "вешање политичких противника".

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да учесници у политичком животу, а посебно представници парламентарне странке, морају да науче да не могу тако олако да износе претње и угрожавају било чију безбедност, јер то подразумева да би надлежне институције требало да реагују и предузму предвиђене кораке.

Члан Председништва СНС-а Горан Весић поручио је да нема места ни смејању ни подсмеху када лидери "труле коалиције" опозиционог Савеза за Србију, позивају на хапшење новинара, силовање премијерке, на вешање председника државе и премијерке. Весић је позвао надлежне органе да реагују.

Посланици СНС-а у осудили су као скандалозне и нељудске позиве на убиство премијерке Брнабић и председника Вучића, које је упутио посланик Двери Срђан Ного, као и то што Савез за Србију није осудио његову изјаву.

Заменик председника посланичког клуба СНС-а Владимир Орлић је на конференцији за новинаре у Скупштини рекао да надлежни треба да реагују и да ако се постави питање посланичког имунитета Нога, Скупштина неће имати проблем да се о томе изјасни.

Посланик из СНС-а Александар Марковић сматра да су претње срамота за Скупштину и за посланике, а да највише треба да буде срамота Срђана Нога.

Шеф посланичког клуба СПС-а Ђорђе Милићевић каже да је позив на убиство председика Вучића и премијерке Брнабић позив на рушење темеља државе и стварање анархије.

Један од лидера Савеза за промене Драган Ђилас рекао је да је изјава Срђана Нога скандалозна и да власти само даје додатне аргументе да настави да их назива најпогрднијим изразима.

"Осуђујем изјаву Срђана Нога којом је утицао да неко поверује да Савез шири мржњу, позива на убиство државних функционера, што је све супротно програмским начелима коалиције", навео је Ђилас у изјави коју је објавио на свом Твитер налогу.

Посланик Балша Божовић из ДС-а оцењује да је су упућене претње речник мржње и да то није речник који припада политичкој средини коју покушавамо да изградимо у Србији.

Посланица Марија Јевђић из Јединствене Србије је истакла да та странка најоштрије осуђује скандалозну изјаву којом посланик Ного позива на линч председника и премијерке. 

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић је осудио претње Срђана Нога истакавши да то представља неприхватљиво понашање.

И Лига социјалдемократа Војводине најоштрије осуђује претње смрћу које је председнику Србије и председници Владе упутио посланик Двери Срђан Ного.

Тражи од државних органа да почну с оштрим санкционисањем појединаца и организација који на овај начин подривају основне темеље државе.

Александар Мирковић, шеф одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини Београда, сматра изјаву Срђана Нога скандалозном и додаје да је то само наставак политике мржње функционера Савеза за Србију.

Из Иницијативе младих за људска права поручују да изјава Срђа Нога представља апсолутни врхунац говора мржње.

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је предистражни поступак, а, тужилаштво за високотехнолошки криминал упутило је полицији захтев за прикупљање потребних обавештења поводом претњи које је Ного упутио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво